StoryEditorOCM

učenja nikad dostaPrvi članovi zagrebačke udruge osposobljeni za maslinara

Piše PSD.
25. veljače 2015. - 20:49
P2200796.JPG

Udruga Zagrebački maslinarski institut za svoje je članove organizirala osposobljavanje za maslinara, odosno maslinarku. Edukacija je tijekom veljače provedena u organizaciji POU Libar iz Šibenika.

Kako nam je javio predsjednik udruge Krunoslav Kovačević, predavači su teoretski dio nastave obavili u sjedištu udruge u Maloj Gorici pokraj Zagreba, a praktični dio je obavljen 21. i 22. veljače u u maslinicima u okolici Šibenika.

Obradili su ove teme: opća područja maslinarstva, fiziologiju masline, podizanje maslinika, agrotehničke mjere u maslinarstvu, strojeve i alate, sorte maslina, rezidbu maslina, prstenovanje, razmnožavanje, kada brati masline, kontrolu korova, štetnike na maslini, bolesti na maslini, sredstva za zaštitu bilja i njihovu primjenu, ekološke uvjete uzgoja masline, preradu maslina, definiciju i vrste maslinova ulja, te čimbenike kakvoće maslinova ulja.

Stručni predavači bili su diplomirani inženjeri, odnosno magistri agronomije Marijan Tomić, Marko Dobrić, Gordana Kozarić-Silov i Ivo Juras.

Za maslinare je najzanimljivije bilo sudjelovati u praktičnom radu, kojeg su obavili u maslinicima Prižba na Srimi, Kitice blizu Vodica i Krković, sve u blizini Šibenika.

Na ovaj način je prvih jedanaest članova udruge osposobljeno za maslinara. Udruga namjerava isti tip edukacije organizirati za još jednu grupu svojih članova.

Web stranica udruge Zagrebački maslinarski institut nalazi se na adresi http://zagreboliveinstitute.hr

MASLINA

20. travanj 2024 11:27