StoryEditorOCM

Uzgojeno s PlantellomProizvodnja vlastitih proizvoda za ponudu gostima u konobi Kali - na obroncima Učke

Piše bacc.ing.agr. Milica Sekulić/spozorirani sadržaj
12. ožujka 2025. - 08:00

OPG Radovin, vl. Krste Bistre, osnovan je 2006. godine s potrebom da u vlastitom obiteljskom ugostiteljstvu, konobi Kali u Medveji, na obroncima Učke, ponudi najkvalitetnije proizvode s polja. Na poziciji na kojoj se nalazi njihov objekt morali su ponuditi nešto drugačije od tadašnje ugostiteljske klasike. 

Stoga su se odlučili nuditi isključivo lokalni i vlastiti proizvod. Kako bi na stolu pružili osjećaje, počeli su s proizvodnjom smokvenjaka, koji su služili kao poklon gostima. Gosti su ubrzo prepoznali kvalitetu te počeli kupovati smokvenjak za poklone – suvenire s mjesta koje im je ostalo u lijepom sjećanju. Znak pažnje pretvorio se u lijep posao od kojeg može ugodno živjeti cijela obitelj.

image

Vrijedni članovi OPG Radovin razbacuju Plantellu organik u nasad maslina

Koji su proizvodi iz vlastitog uzgoja proslavili konobu Kali i OPG Radovin

Smokvu i maslinu baštinili su i njihovi preci pa je izbor bio jednostavniji i lakši. U selu Radovinu u Zadarskoj županiji, u srcu Ravnih kotara, njihova je djedovina. Kako se pokazao velik interes za domaćim proizvodom, odlučili su, nakon rata zapuštenu djedovinu oplemeniti. Uz već postojeće, krenuli su u prvi novi nasad maslina, pretežno oblice i bjelice, oko 250 komada, i isto toliko autohtonih sorti smokava. S vremenom se svake godine sadilo sve više. Trenutno imaju oko tisuću stabala, masline, smokve, badema, mandarine i aronije, sve u ekološkom uzgoju.

image

Krste Bistre povjerenje u osnovnu gnojidbu Plantella organikom

OPG služi kao proizvođač sirovine, a obrt Kali je prerađivač. Osim maslinova ulja i smokvenjaka, s vremenom se krenulo u proizvodnju niza proizvoda, marmelada, namaza, pa na kraju i octa. Davne 2005. na sajmu suvenira došlo je i do prvog priznanja i nagrade za njihov proizvod. Neki su proizvodi iskočili i pokazali se kao svojevrsna revolucija u proizvodnji prehrambenog proizvoda, a nastali su kao nusprodukt. Tu se kao proizvod pojavio ocat od smokava, koji je ucrtao pravac kojim će se dalje razvijati plan proizvodnje.

Prateći tada nove smjernice u prehrani Europe, shvatili su da je trend jesti zdravo i zeleno. Da su salatni obroci kod mnogih postali glavno jelo, a ne samo prilog. Da bi salata bila dobra, njezini začini moraju biti vrhunske kvalitete. (Kako je to jednom prilikom rekao poznati hrvatski učitelj Korado Korlević, “... da na karton staviš dobro maslinovo ulje i balzamni ocat, bit će ukusan...”)

Tada se proizvodnja maslinova ulja prestala gledati kao proizvod isključivo za naš stol.

Predanost tradicijskoj poljoprivrednoj proizvodnji vrlo je brzo rezultirala i velikim priznanjima.

OPG – obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo pod vodstvom supružnika Zorice i Krste Bistre, njihove djece Jelene i Ante s obiteljima, sigurno će i dalje stvarati nove i prepoznatljive proizvode iz svojih nasada. Posebna kvaliteta smokvenjaka, octa od smokve, maslinovih ulja osvojili su mnoge turiste, ali i prestižne nagrade.

2008. Hrvatski obrtnik u turizmu, 2008. Primorsko jedro, najbolji izvorni blagodar, 2008., 2010., 2011., Kvarner Expo, 2010. Festival smokve i smokvenjaka, Barban, 2014. Posebno priznanje za kvalitetu u kontinuitetu, Kvarner Expo, nakon čega su uslijedile značajnije nagrade.

  • 2014. Međunarodni sajam “Hercegovački plodovi Mediterana”, zlatna medalja za smokvin ocat
  • 2018. Zlatna povelja “Suncokret hrvatskog ruralnog turizma” u kategoriji Tradicionalna ruralna gastronomija
  • 2022. Agro Arka Zlatna medalja, gastro-inovacija
  • 2023. Zlatna košarica – Proizvod godine RH
  • 2024. TZ Kvarnera i Primorsko-goranska županija – priznanje za najbolji suvenir PGŽ
  • 2024. Povelja Hrvatske obrtničke komore za doprinos obrtništvu
  • 2024. Zlatna povelja “Suncokret hrvatskog ruralnog turizma” u kategoriji Mali obiteljski proizvođači – craft-turizam

Zašto je baš Plantella odabrana kao partner od povjerenja?

“Kako čovjek gladan ne može raditi, tako ni maslina gladna ne može roditi.”

“Za uzgoj svih naših kultura, a posebno masline, organsko gnojenje je od iznimne važnosti. Da bismo izravno utjecali na plodnost tla, morali smo povećavati ukupnu količinu organske tvari u tlu, napraviti dobar odnos makro i mikroelemenata i humusne tvari i tako stimulirali biljne enzime te povećavati dostupnost biljnih hranjiva u tlu. U savjetovanju s drugim ozbiljnim maslinarima, vinogradarima i općenito poljoprivrednicima dobili smo preporuku za gnojidbu Plantella organskim gnojivom. Zemlja na kojoj su nasadi nije bila dovoljno bogata hranjivima, a samog stajnjaka nemamo u dovoljnoj količini za sve biljke. Tu se organsko gnojivo Plantella Organik pokazalo kao najbolje i najdostupnije rješenje, a bila je i preporuka najznačajnijih hrvatskih velikana, poljoprivrednih proizvođača. Naše su biljke već nakon prve gnojidbe Plantellinim gnojivima pokazale zahvalnost i značajan rast, što je na kraju rezultiralo i odličnim, vrlo zdravim prinosom. U gnojidbi naših nasada koristimo ekološka gnojiva Plantella, s kojima smo izuzetno zadovoljni. Ovo proljeće kreće sadnja još 170 maslina, ovog puta introduciranih sorti, s velikim prinosom, koje ćemo od samog početka također gnojiti Plantellinim Organikom, koji garantira ekološki pristup uzgoju, odobreno je od certifikacijskog tijela Biotechnicon.”

Birajte i vi provjerenu kvalitetu!

Plantella organska gnojiva dostupna su za vaše maslinike, vinograde, citruse, voćnjake, a posebno organsko gnojivo Biogrena koristi se kod iscrpljenih i siromašnih tala prije sadnje povrća, a posebno krumpira, rajčica i drugog plodovitog povrća!!

Savjetujte se s nama!!!

Stručna savjetnica za Plantellu, Unichem Agro d.o.o., bacc.ing.agr. Milica Sekulić

Mob. 092 194 1694, info@plantella.hr, www.plantella.hr

27. ožujak 2025 08:04