StoryEditorOCM

šteta od elementarnih nepogodaProduljen rok prijave za potpore za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala

29. studenog 2017. - 13:14

Rok za podnošenje zahtjeva za potpore za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima produljen je za mjesec dana, do 2. siječnja 2018. godine, izvijestila je u utorak Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. 

Iz Agencije obavještavaju sve zainteresirane poljoprivrednike da se produžuje rok za podnošenje zahtjeva za potpore u okviru Mjere 5. Obnavljanje poljoprivrednog proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama i katastrofalnim događajima te uvođenje odgovarajućih preventivnih aktivnosti, a za operaciju 5.2.1. "Obnova  poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala". 

Novi krajnji rok za podnošenje zahtjeva je zaključno s 2. siječnja 2018. godine.

Natječaj se produžuje jer je, sukladno informacijama s terena, još uvijek u tijeku službeni postupak procjene zaraženosti vinograda fitoplazmom Candidatus Phytoplasma vitis, ističu iz Agencije.

Inače, poljoprivrednici zahtjeve za potporu za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala mogu podnositi od početaka listopada. 

Na natječaj se mogu javiti fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a prihvatljivi troškovi odnose se na obnovu poljoprivrednog potencijala kao što je sanacija poljoprivrednog zemljišta, izgradnja, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata i pripadajuće infrastrukture za poljoprivrednu proizvodnju, popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju, nabava osnovnog stada/matičnog jata domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja.

Prijave na natječaj moguće su bez obzira na tip nepogode koja je narušila proizvodni potencijal (požar, mraz, tuča i sl.).

Predviđeni iznos natječaja je 150 milijuna kuna uz mogućnost povećanja, a pokriva se do 100 posto prihvatljivih izdataka. Moguća je isplata potpore u obliku predujma u vrijednosti do 50 posto odobrenih sredstava, a osnovni preduvjet provođenja mjere je da je za određeno područje županija proglasila elementarnu nepogodu.

Uvjet za dodjelu novca iz natječaja je šteta na poljoprivrednom gospodarstvu veća od 30 posto, odnosno mora biti uništeno minimalno 30 posto poljoprivrednog potencijala. Poljoprivrednim potencijalom smatra se npr. uništen poljoprivredni stroj, mehaničko zagađenje poljoprivrednog zemljišta, uništena stabla (ne plod) i sl.

Ako je npr. elementarna nepogoda uništila najmanje 150 od 500 stabala maslina to je prihvatljiv gubitak, no ako je uništila samo plod, a stabla su pogodna za nastavak proizvodnje u idućem vegetativnom ciklusu, takva šteta nije prihvatljiva za financiranje iz ove mjere.

19. travanj 2024 18:38