StoryEditorOCM

IPATECH projektPredavanje i rezidba na Dugom otoku potvrdili - sve je više interesa za maslinarstvo

Piše PSD.
20. ožujka 2015. - 02:43
costa

U sklopu aktivnosti Poljoprivredno-prehrambenog inovacijskog (INPO) centra, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Zadar organizirala je proteklog vikenda prigodno predavanje i demonstracijsku rezidbu maslina u Salima na Dugom otoku.

Stručno predavanje u dvorani općinske zgrade u Salima i terensku demonstraciju njege i rezidbe u masliniku vodio je Ivica Kostović, dipl. ing. agronomije.

Mala solarna sušara

U zgradi općine okupilo se više od 30 zainteresiranih, među kojima OPG-ovci, te poljoprivrednici i iz Žmana i susjednih mjesta. Dinko Basioli iz HGK Županijske komore Zadar i voditelj IPATECH projekta za Zadar najprije je upoznao okupljene s ciljevima i aktivnostima projekta koji je započeo u prosincu 2012. godine i trajat će do konca lipnja ove godine.

On obuhvaća istraživanja u vezi s inovacijama u poljoprivredno–prehrambenom sektoru i usmjeren je prema obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, djelatnostima seoskoga turizma, mikro, malim i srednjim seoskim poduzećima i obrtima.

Saljska edukacija je dio provedbe projekta IPATECH koji je sufinanciran novcem EU-a. HGK Županijska komora Zadar jedan je od devet partnera iz pet država u projektu IPATECH, duljeg naziva: „Tehnologija minijaturizacije: sinergije istraživanja i inovacije u cilju jačanja gospodarskoga razvoja jadranskoga područja – IPATECH”.

 Jedan od konkretnih rezultata projekta prošle godine jest i osnivanje i uspješan rad Poljoprivredno-prehrambenog inovacijskog INPO centra, čija je misija obuka i implementacija tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji. U sklopu projekta nabavljena je mala solarna sušara na kojoj se provode od prošlog ljeta pilot-aktivnosti sušenja voća, povrća i ribe.

Svi zainteresirani pozvani su da se jave ako žele sušiti svoje proizvode i tako sudjelovati i u samom projektu.

Glavno predavanje o njegovanju i posebno rezidbi maslina održao je dipl. agronom Ivica Kostović, a nakon pomno praćenog izlaganja otišlo se u obližnji maslinik, gdje se obavila rezidba na starim stablima zapuštenog maslinika.

Praktična pomoć

Uz pomoć predavača i njegovih smjernica i uputa, sudionici su na licu mjesta mogli obaviti rezidbu maslina. Jako puno pitanja i na predavanju te u masliniku bilo je vezano uz gnojidbu, rezidbu, ali i sve potrebne radove na maslinama.

Još jednom se pokazalo kako interes za masline i maslinike u cijeloj Zadarskoj županiji nije oslabio, već naprotiv, kako je velik broj mještana ne samo Ravnih kotara, nego i otočnih mjesta zainteresiran za stručnu i praktičnu pomoć i savjetovanje.

Piše Mišel Kalajžić

19. travanj 2024 18:18