StoryEditorOCM

RURALNI RAZVOJPotpore iz budućeg SP ZPP predstavljene u Blatu

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
24. prosinca 2022. - 13:25

U četvrtak 22. prosinca je u organizaciji Općine Blato i Blatske razvojne agencije d.o.o. održan set predavanja na kojima su predstavljene mogućnosti financiranja ulaganja u poljoprivredu i ruralni razvoj u nadolazećem razdoblju te predavanje o ulozi marketinga u poboljšanju trženja maslinovog ulja.

Predavanja su održali doc.dr.sc. Marin Čagalj i dr.sc. Marin Kukoč, vlasnik konzultantske tvrtke „Spartium consulting d.o.o.“.

S početkom 2023. godine započinje provedba Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, ukupno vrijednog 3,75 milijardi EUR-a koji u sebi objedinjuje potpore izravnim plaćanjima (1,87 milijardi EUR-a), potpore ruralnom razvoju (1,81 milijarda EUR) te potpore sektorskim intervencijama ukupno vrijednim 62,5 milijuna EUR-a.

Marin Kukoč je na početku izlaganja predstavio rezultate dosadašnje provedbe Programa ruralnog razvoja, a koji je tri godine prije roka za iskorištenje sredstava na gotovo 82% iskorištenosti što, kaže Kukoč, daje za pravo vjerovati kako će iskoristivost ovog programa biti 100%-tna.

Istaknuo je i kako je otok Korčula, konkretno Blato, imalo dosta pozitivnih primjera u korištenju sredstava, a pogotovo je impresioniran činjenicom da je OPG Sanje Protić u čijem se prostoru događanje održalo, koristila više mjera raspoloživih iz Programa, bilo na natječajima koje je raspisivala Agencija za plaćanja, bilo na natječajima LAG-a 5 kojem općina Blato pripada. Zanimljivo je kako je većinu projekata pripremila samostalno, uz malu pomoć konzultanata.

Povećanje potpore za mlade poljoprivrednike

Predstavljajući buduće Intervencije iz NSP, istaknuo je promjene u većini najzanimljivijim mjerama, onoj za mlade poljoprivrednike, te onoj za mala poljoprivredna gospodarstva. Malim poljoprivrednicima tako potpora raste s dosadašnjih 15.000 EUR-a na maksimalno 30.000 EUR-a, uz udio sufinanciranja od 85%, dok se za mlade poljoprivrednike potpora podiže na 75.000 EUR-a, uz mogućnost da su OPG preuzeli ili osnovali unatrag 5 godina od trenutka prijave na natječaj. Do sada je taj rok bio 2 godine.

U svom je izlaganju predstavio mogućnosti za ulaganja u obnovljive izvore energije, što će se u budućnosti provoditi kao samostalna intervencija, ne kao do sada u sklopu različitih mjera. Govorio je i o nužnosti uvođenja inovacija u poljoprivredi te novim tehnologijama kojima se trebamo okrenuti kako bi potaknuli pozitivne promjene u hrvatskoj poljoprivredi.

Kvalitetnim marketingom do uspjeha

Doc.dr.sc. Marin Čagalj održao je zanimljivo predavanje na temu trženja maslinovih ulja, detaljno predstavljajući politiku kvaliteta EU. Naglasio je kako se u današnjim prilikama sve više osjeća potreba za snažnom promocijom domaćih proizvoda  koje putem prepoznatljivih znakova želimo izdvojiti od ostalih proizvoda na tržištu. Podsjetio je na brojne proizvode koji su različitim oznakama zaštićeni EU oznakama, tako i Korčulansko maslinovo ulje, te Lumbliju koju su sudionici predavanja imali priliku i degustirati, a koja je dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla te tako postala 38. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU. Govorio je o važnosti digitalnih komunikacijskih kanala u promociji poljoprivrednih proizvoda, ali i istaknuo kako je prema rezultatima provedenih anketa i nadalje najuspješniji marketinški kanal, usmena predaja o vrijednosti i kvaliteti pojedinog proizvoda.

Projekti BLARA-e

Ravnateljica BLAR-e gđa Marija Marinović istaknula je kako je ovo događanje prvo u nizu sličnih koje će se organizirati u Blatu već od sljedećeg proljeća, kada krene i raspisivanje natječaja iz novog Strateškog plana ZPP-a. Istaknula je kako u novim Intervencijama vidi veliku priliku za razvoj Blata i blatske poljoprivrede i poduzetništva. Svima zainteresiranima BLARA će biti na usluzi vezano uz pripremu projektne dokumentacije.

Na kraju je istaknula kako je ovo događanje financirano sredstvima Ministarstva poljoprivrede u sklopu Javnog natječaja za provedbu programa potpora za organizaciju skupova o poljoprivredi, ribarstvu, šumarstvu, veterinarstvu i zaštiti bilja za 2022. godinu na koji je BLARA aplicirala.

I na ovaj način je BLARA pokazala svoju usmjerenost na razvoj Blata, jer, pohvalila se Marinović, ovih su dana pristigle i pozitivne odluke na podnesene zahtjeve za financiranjem nabavke komunalne opreme za prikupljanje smeća, obnove drvoreda lipa na Zlinju i zamjeni palmi uništenih od palmine pipe.

25. travanj 2024 06:57