StoryEditor
Novostišok na tržištu

Otkupna cijena smilja pala za više od 80 posto! Neki uzgajivači odmah su kapitulirali, a oni koji se nisu htjeli predati odlučili su odgovoriti na neočekivani izazov

26. studenog 2017. - 18:37
smilje12-231014

Smiljari Bukovice odlučili su odgovoriti na neočekivani izazov koji im je priredilo tržište srozavši naprasno cijenu smilja s više od sedam kuna na samo oko jednu kunu.

Neki su odmah kapitulirali, otpisali novac uložen u sadnice kao "rizik posla" i jednostavno odustali od smilja. A oni koji se nisu htjeli predati pozvani su na udruživanje u Zadrugu smiljara "Bukovice". Osnivačka skupštine trebala bi se održati u Kistanjama 2. prosinca.

Ovih dana na području Kistanja pojavio se letak kojim se pozivaju razočarani smiljari da se prestroje i sačuvaju smilje u Bukovici.

"Polet koji je dosegnut u Bukovici sadnjom smilja, nažalost, splasnuo je zbog problema na nesređenom tržištu smilja, i to ne samo na našem području, nego i puno šire", stoji na letku koji poziva na akciju.

"Rješenje je u udruživanju u Zadrugu smiljara 'Bukovice' svih onih koji imaju posađeno smilje ili se u budućnosti žele baviti uzgojem smilja", predlaže se demoraliziranim smiljarima.

 
Iako na bukovičkom području, koje se u jednom trenutku doslovce zažutjelo od smilja, postoje i prerađivački kapaciteti, navodno čak pet destilerija, buduća bi zadruga investirala u vlastitu:

"... to će nam biti izazov za suradnju i zdravu konkurenciju, te se u budućnosti može formirati klaster smiljara... Predmet poslovanja Zadruge je uzgoj, sakupljanje, izgradnja kapaciteta za preradu smilja i proizvoda od smilja i ostalog ljekovitog i aromatičnog bilja...", navodi se na mobilizirajućoj poruci upućenoj smiljarima Bukovice.

A iza poruke, u kojoj se kao osnovne vrijednosti na kojima se temelji zadružno djelovanje ističu samopomoć, odgovornost, ravnopravnost, pravičnost i solidarnost, stoji Ilija Krneta, i sam vlasnik OPG-a registriranog za područje zdrave hrane, baštine, kulture, turizma i ekologije.

Krneta je, inače, radio kao savjetnik ministra unutarnjih poslova, a dogodine odlazi u mirovinu, pa se postupno priprema za to nadolazeće vrijeme.

– Zadrugu – kazao nam je Ilija Krneta – može osnovati najmanje sedam članova, a mi ih imamo već desetak koji su vrlo zainteresirani. Svaki osnivač u zadrugu unosi osnivački ulog, koji je najmanje tisuću kuna. Ali naš kredo nije brojno, nego kvalitetno članstvo – poručuje Krneta (na slici ispod).
 
– Smiljem se u Bukovici bavilo 20-ak ljudi, koji su investirali u kupnju oko dva milijuna sadnica samo na području Kistanja. Činilo se da bi to mogla biti održiva proizvodnja koja je otvarala nove perspektive ljudima u tom kraju, a što se zapravo dogodilo sa smiljem i zašto mu je cijena tako drastično srušena, mi ni danas ne znamo.

- Zato smo odlučili da se pokušamo udružiti u zadrugu i da u dogovoru s Hrvatskim zadružnim savezom i Ministarstvom regionalnog razvitka priču o smilju učinimo pozitivnom. Jer, ako u Toscani mogu biciklističke staze prolaziti poljima lavande, zašto u Bukovici ne bi prolazile poljima smilja? – entuzijastički će Krneta, kojemu je cilj revitalizirati uzgoj smilja, ali na zdravim, ekološkim osnovama, bez pesticida i umjetnog "napumpavanja" proizvodnje.

Vlastita destilerija zadrugu bi stajala 20-30 tisuća eura, a sredstva će pokušati osigurati od državnih subvencija i poticaja, ali i od lokalne samouprave, s kojom žele suradnju u ovom projektu.

 

Izdvojeno

08. kolovoz 2020 14:31