StoryEditorOCM

DRUŽENJE U ORAŠCUOdržana 6. manifestacija "Maslinova ulja hrvatskog juga"

Piše PSD.
4. ožujka 2015. - 23:13
boce

Prošle subote 28. veljače je u Orašcu održana sad već tradicionalna 6. po redu manifestacija „Maslinova ulja hrvatskog juga“.

Ovo je bilo četvrti put za redom da hotel Radisson Blu & Resort ima priliku ugostiti maslinare hrvatskoga juga s ciljem njihova druženja, razmjena iskustava te stjecanja novih znanja iz maslinarske i uljarske proizvodnje.

Kao i prethodnih godina, organizator  događaja je bila Zajednica maslinara i uljara Dubrovačko – neretvanske županije uz pomoć suorganizatora  Dubrovačke udruge maslinara, hotela Radisson Blu & Resort te Sveučilišta u Dubrovniku odnosno Zavod za mediteranske kulture koji je prikupljao, laboratorijski analizirao te senzorski ocjenjivao maslinova ulja.

Kvaliteta ovog posla još više dobiva na vrijednosti kada se zna da je laboratorij Zavoda akreditiran od Hrvatske akreditacijske agencije po normi ISO HR EN 17025 za obavljanje kemijske i senzorske analize maslinova ulja.  

Sam program manifestacije standardno počinje terenskim dijelom gdje se u maslinicima odigrava učionica na otvorenom pri čemu maslinari proširuju svoja znanja o obavljanju maslinarske agrotehnika.

Za razliku od prethodnih godina kada su se učionice odigravale u okolnim maslinicima, ovaj put se program odvijao u masliniku – bivšem auto kampu, sastavnom dijelu hotelskog kompleksa. Maslinik je bio pogodan za prikaz rezidbe maslina, kako za sanitarnu rezidbu u cilju pomlađivanja stabala tako i za klasičnu rezidbu formiranih rodnih stabala. Također su bili pokazani i objašnjeni svi bitini tehnički detalji uspješne sadnje maslina.  

Naravno, i ove godine su radionicu održali djelatnici Savjetodavne službe, ali ovaj put kako aktivni tako i umirovljeni. Naime, ove godine se djelatnicima službe Antunu Kotlaru i Mariju Caru pridružio dipl.ing. agr. Davorin Pamić, bivši  rukovoditelj podružnice Šibensko-kninske županije. Potom je uslijedio odlazak u samo mjesto Orašac te obilazak uljare „Madrevita“.

Nako povratka kasno popodnevni i večernji dio manifestacije odvijao u kongresnoj dvorani spomenutog hotela s pripadajućom prostorom ispred dvorane. Nakon pozdravnih riječi uzvanika i svečanog otvaranja manifestacije, slijedila su stručna predavanja koja su po komentarima prisutnih interpretirali istima interesantne i aktualne teme.

Antun Kotlar, rukovoditelj podružnice DNŽ, slikovito je i sadržajno prokomentirao sve nedaće koje su zadesile maslinike prošle godine, Marijo Car, viši stručni savjetnik, je maslinare upoznao s najvažnijim momentima pri izboru odgovarajućeg sortimenta kod sadnje maslina dok je umirovljeni kolega Davorin Pamić,  prezentirao modele obnove maslina.

Potom je završno predavanje održao na svoj osebujan način prof. dr. sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu o mogućnostima daljnjeg razvoja maslinarstva na hrvatskom jugu.

Stručni dio programa završen je prezentacijom rezultata ovogodišnjeg takmičarskog dijela manifestacije od strane Marine Barnjak Vukas mag. chem., zamjenice voditelja laboratorija Zavoda za mediteranske kulture Dubrovnik.

Pri tome je istaknuto kako se teška i bremenita prošlogodišnja maslinarska godina odrazila ne samo na broj pristiglih uzoraka ulja već i na njihovu kakvoću što se manifestiralo nešto slabijim kemijskim parametrima i intenzitetima poželjnih svojstava ekstra djevičanskih maslinovih ulja promatrajući ih u prosjeku.

Stoga je svakako najisčekivaniji trenutak za maslinare bila dodjela priznanja za njihova ulja. Tako je treće mjesto osvojio Željko Peković  iz Konavala za ulje od oblice, nagrada za drugo mjesto je također otišla u Konavle i to maslinaru Peru Kukuljici za njegovo ulje od oblice, dok su dva najbolja ulja stigla ove godine s otoka Šipana proizvedena od sorte piculja. Naime, prvo mjesto osvojio je Miho Bender dok je apsolutni pobjednik, prvak ovogodišnje  manifestacije  maslinar Božo Goravica.

Ovdje je interesantno prokomentirati pobjedu šipanske sorte piculje što je i bilo ne malo iznenađenje. Naime, piculja je sorta sitnog ploda koja daje ulja specifične senzorike. Izrazito je uspravnog rasta te dominira u maslinicima otoka Šipana i Lastova. Također je karakterizira tradicionalni uzgoj na visokim stablima ispod kojih se prostiru mreže za prikupljanje otpalih plodova. Naravno, da u takvim uvjetima uzgoja ne može dati ulja vrhinske kakvoće.

Međutim, pojedini maslinari su neke svoje maslinike priveli suvremenom uzgoju te postižu vrlo dobre uspjehe glede kakvoće ulja. S druge strane, prošlu godinu je obilježila obilata kiša što se nije negativno odrazilo na nju, već dapače, izostanak uobičajenih sušnih prilika je doprinio skladnosti i harmoniji poželjnih senzorskih svojstava njenog ulja.

Također treba spomenuti kako je ovo već treći put u pet natjecanja manifestacije da pobjedu odnosi lokalna sorta (poslje murgulje i uljarice) što samo potvrđuje bogatstvo hrvatskog juga visoko vrijednim autohtonim sortama i uljima (oblica, dubrovačka bjelica, crnica, lastovka, murgulja, uljarica, piculja), a što opet daje zadaću i struci i maslinarima da ustraju u postizanju najboljih rezultata kako bi mogli biti konkurentni na  tržištu.

Time je ova manifestacija ispunila svoju zadaću i kandidaturu da opstane kao jedna lijepa maslinarska tradicija na krajnjem jugu Lijepe naše.

Na koncu je uslijedila degustacija četiri najbolja ulje te ugodno druženje sudionika manifestacije uz večeru i glazbu u prelijepom prostoru hotela Radisson blu & Resort.

Marijo Car, dipl.ing.agr., viši stručni savjetnik Poljoprivredno savjetodavne službe
Podružnica Dubrovačko-neretvanske županije

20. travanj 2024 03:33