StoryEditorOCM

U NOVOM BROJU MASLINEOd mikrobioma do navrtanja maslina bušilicom

Piše Meri Šilović
24. svibnja 2023. - 12:11

Čudesan je uspjeh hrvatskih maslinara i maslinovih ulja diljem svijeta. I treba mu skinuti kapu do poda! Mala Hrvatska je po broju osvojenih medalja na NYIOOC-u, neslužbeno svjetskom šampionatu maslinovih ulja u New Yorku, najvećem takvom natjecanju uopće, po broju osvojenih medalja treća svjetska maslinarska velesila! Titula vicešampiona svijeta po broju osvojenih medalja “utekla” nam je tek za jednu medalju, koliko više od nas imaju drugoplasirani Španjolci. Kad se uz ovo dodaju činjenice da po broju medalja prvoplasirani Talijani i drugoplasirani Španjolci drže glavninu svjetske proizvodnje maslinova ulja i maslinike broje u milijunima hektara, a da im svojim vrhunskim uljima za vratom puše malena Hrvatska koja ima niti 0,17 posto svjetskih maslinika i ulja – jasno je o kakvom je pothvatu naših maslinara riječ. Detaljnije o tome pročitajte na idućim stranicama ovog broja Masline.

Nikako nemojte propustiti pročitati tekst o mikrobiomu; što je to, zašto je supervažan za tlo i uopće život, malo tko zna, a trebao bi znati svaki maslinar. Naučit ćemo vas u ovoj Maslini i kako je moguće navrtati masline – bušilicom i kroz foto-priču vam objasniti do u detalje kako se to radi. Jedan čitatelj zamolio je da ga naučimo kako rezati i u pravi život vratiti stoljetne masline. Naš znalac Edi Družetić na idućim stranicama daje dobre upute za taj važan posao. Uz brojne druge zanimljivosti doznat ćete i da je španjolska mušica, kroz stoljeća poznata kao afrodizijak, također ljubitelj masline. Bili smo i na svim maslinarskim natjecanjima od Pule do Zadra i Tučepa pa kroz reportaže doznajte tko ima najbolja maslinova ulja, tko su najnoviji šampioni.

I na kraju još jedna odlična vijest. Mnogi crnogorski, a i drugi maslinari iz susjednih zemalja, često su nam slali upite o pretplati. Zbog preskupe poštarine to je uglavnom bilo teško moguće. K tome od vremena korone Masline više nema na kioscima u Crnoj Gori i mnogi tamošnji maslinari, godinama stalni čitatelji Masline, dovijali su se kako do nje doći. Otprije nekoliko dana moguće je kupiti ili se pretplatiti na digitalno izdanje Masline preko aplikacije Hanzamedia e-kiosk. Dobro nam došli.

20. travanj 2024 07:31