StoryEditorOCM

samo dva zlataOblica fest: najprestižnije priznanje prvi put otplovilo s Brača

Piše PSD.
1. veljače 2015. - 13:51
obla

Stručnim skupom i dodjelom nagrada u Postirama, bračkom poljodjelskom središtu, u subotu je završena je sedma po redu promotivno-edukativna manifestacija Dani maslina i maslinovog ulja Oblica fest 2015.

U natjecateljskom dijelu bilo je prijavljeno 16 uzoraka ulja dok ih je prošle godine bilo čak 84.

Zanimljivo je spomenuti da je naslov pobjednika pripalo ulju koje je stiglo na natjecanje iz Biograda na moru. Njegov vlasnik Živko Vidaković proglašen je šampionom Oblica festa 2015. i uz zlatnu medalju pripao mu je i pobjednički pokal.

Živko Vidaković nije bio nazočan proglašenju pobjednika pa je umjesto njega šampionsko priznanje iz ruku dr. Ivice Ljubenkova, predsjednika Zajednice uljara i maslinara Hrvatske, preuzeo njegov zet dr. Ivo Matulić-Zoje iz Dola.

Tako je po prvi put to najprestižnije priznanje bračkih maslinara otplovilo izvan otoka.

I taj podatak svjedoči kako se brački skup maslinara afirmirao i izvan otoka.

- Ovo je bilo moje drugo natjecanje na Braču i neizmjerno sam radostan što je moje ulje proglašeno najboljim i to u godini koja je maslinarima bila nesklona. Uspio sam sačuvati od napada nametnika moj maslinik sa 75 stabala maslina s kojih sam ubrao 1100 kilograma ploda, a berbu samo obavio u prvoj polovici listopada - kazao nam je u telefonskom razgovoru šampion Oblica Festa Živko Vidaković uz napomenu kako se maslinarstvom bavi već više od dvadeset godina.

Drugo mjesto i naziv vice šampiona ponio je Teo Šantić, inače predsjednik postirske udruge maslinara. Ima maslinik od 200 maslina sorte oblica, nadomak Postira, a ubrao je 4 tone maslinovog ploda ili 50 posto prosječnog uroda.

Samo ta dva ulja bila su ekstra djevičanske kvalitete, osam ulja bilo je djevičanske kvalitete pa im je pripala srebrena nagrada dok je šest uzoraka ulja ostalo bez nagrada.

U uljari Poljoprivredne zadruge u Postirama lanjske je godine, kazala je njezina direktorica Ljerka Vlahović, prerađeno 80 tisuća kilograma maslina ili svega četiri posto u odnosu na prethodnu godinu. I taj podatak najbolje svjedoči  o lanjskom prinosu koji se smatra najmršavijom u zadnjih nekoliko desetljeća.

Iako bi lanjsku godinu maslinari željeli zaboraviti što prije, okupljanje bračkih maslinara bilo je višestruko korisno jer su u raspravama i maslinari i stručnjaci tražili načine da se takova godina više ne ponovi i da stečene iskustva pretoče u buduće preventivne i pravodobne akcije.

Stručna predavanja na tom najvećem skupu otočkih maslinara održali su savjetnici iz Poljoprivredno savjetodavne službe Silvija Marušić i Milan Jakovčević dok se na čelu ocjenjivačkog suda uzoraka ulja nalazila Sandra Petričević.

Dosta se maslinara požalilo da informacije o napadu štetnika nisu dolazile do njih na terenu te da ta upozorenja nije dovoljno objaviti u medijima i na stručnim portalima. Dio maslinara, osobito starije populacije, ne koristi se internetom pa treba, jednodušni je zaključak, pronaći načine da informacije na teren stignu i do njih. S druge strane, bilo je i onih koji su imali informacije, ali su se oglušili na upozorenje stručnjaka.

- Vjerujem kako je za maslinare na terenu te za struku i znanost lanjska godina bila ozbiljno upozorenje te da smo svi skupa izvukli određene i pouke i poruke. Iste pogreške više se ne smiju ponoviti i stoga svatko mora preuzeti svoj dio odgovornosti - kazao je u ime organizatora skupa, Udruge maslinara Postira, njezin agilni predsjednik Teo Šantić.

Maslinari su upozoreni kako za korištenje zaštitnih sredstava odnosno pesticida trebaju završiti obuku u trajanju od 15 sati, nakon čega će dobiti uvjerenje o osposobljenosti na temelju kojega će moći kupovati i koristiti zaštitna sredstva.

Tekst i foto: Ivica Radić

Ljubenkov: Greške što prije ispraviti

Dr. Ivica Ljubenkov, prvi čovjek Zajednice uljara i maslinara Hrvatske:

"Naša zajednica podupire ovakve susrete jer su višestruko korisni. Na licu mjesta susreću se praksa i znanost, a to nije tako česti slučaj.

Analiza lanjske maslinarske godine pokazala je određene slabosti u cjelokupnom sustavu koje trebamo ispraviti i zato ćemo nastojati što prije za zajednički stol dovesti nadležne stručne institucije i maslinare."

Upozorio je kako je i postirski skup ukazao kako nije bilo dovoljno usklađenosti među svim subjektima koji se bave poslovima zaštite pa informacije nisu dolazile do krajnjeg korisnika, a to su maslinari. Isto tako smatra kako maslinari bez korištenja zaštitnih sredstva rade hazaderski posao.
 

19. travanj 2024 05:25