StoryEditorOCM

0d 2. ožujkaNovi broj Masline je na kioscima! Evo što sve donosi

Piše PSD.
3. ožujka 2015. - 11:57
naslovna

Iza korica novog broja Masline koji je izašao u ponedjeljak 2. ožujka pronaći ćete ekskluzivnu vijest, koja će ponosom ispuniti sav maslinarski svijet na ovim stranama: Hrvatska će dogodine biti domaćin najvećeg svjetskog maslinarskog skupa.

Domaćinstvo je izborio agilni splitski Institut za jadranske kulture, prihvatio se organizacije, pa će dogodine u Split na simpozij doći najveći autoriteti u maslinarstvu iz čitavog svijeta. Kolika je to prilika za promociju Hrvatske i hrvatskog maslinarstva i ne treba napominjati.

U ovom broju nastavljamo i izuzetno zanimljivu priču otvorenu u prošlom broju o otkriću rijetkih centara divljih maslina u Hrvatskoj. U ovom nastavku dr. sc. Tatjana Klepo govori o genetskim analizama koje su neupitno posvjedočile da su hrvatske autohtone sorte nesumnjivo ovdje nastale.

Nastavak u ovom broju ima još jedna priča koju je Maslina prva objavila. Nakon velike štete koju je bakterija kojoj nema lijeka napravila sušeći tisuće starih stabala u Pugliji, Europska komisija je od svojih članica zatražila pojačan angažman i oprez te alarmirala i Hrvatsku.

Mladen Stubljar se ovog puta skitao Murterom u potrazi za tajanstvenom sortom Duškom u koju se kunu svi Murterini, bili na smo i na maslinarskim feštama u Omišu i Postirama na Braču i svjedočili da su maslinari soj žilav i životan kao maslina.

U svom Dnevniku maslinara dr. Ivica Vlatković će vas savjetovati kako i kada rezati i što je najbolje s obzirom na godinu koja je za nama, agronom Mario Car je s podosta opreza pokušao prognozirati što nam donosi ova godina, a Željko Prgomet i mr. sc. Stanislav Štambuk vas uče kako precijepiti maslinu.

I još: od ovog broja otvaramo posebne stranice za eko maslinare. Upućivat će ih i savjetovati stručnjaci Biotechnicona.

Uz ovaj broj čitateljima na dar smo pripremili brošuru "Štetnici i bolesti masline", koju je za Maslinu napisao poznati znalac zaštite maslina doc. dr. sc. Mario Bjeliš.

Čitajte nas s guštom.

Meri Šilović

 

25. travanj 2024 16:32