StoryEditorOCM

DOBRIČIĆNaš suradnik, maslinar i vinar Vicko Kaštelanac, objavio je knjigu o crnom princu Šolte: Vino koje vrijedi knjige

Piše Marina Garbin, Kulturno-informativni centar otoka Šolte
28. ožujka 2025. - 18:32

Naš suradnik, šoltanski maslinar i vinar Vicko Kaštelanac napisao je knjigu o Dobričiću, crnom kraljeviću Šolte. 

U novoj publikaciji u izdanju Kulturno-informativnog centra otoka Šolte "Priča o otoku i jednoj vinskoj sorti" autora Vicka Kaštelanca donosimo otisnutu priču, izvrsno opremljenu i fotografijama koje je prate, o revitalizaciji autohtone šoltanske sorte grožđa - DOBRIČIĆU, crnom kraljeviću Šolte kako ga u svom uvodniku naziva Meri Šilović, novinarka i iskusni i vrsni znalac iz tema poljoprivrede i vinarstva. 

Dobričić je stara, izvorno dalmatinska sorta, poznat po izuzetno tamnoj crveno-rubin boji, no ovo je stara autohtona šoltanska i glavni je lik ove priče, šoltanske priče iz pera vinara i maslinara, Vicka Kaštelanca.

Ova knjiga ujedno donosi i priču o nekim drugim vremenima sa željom da ovaj rukopis bude podsjetnik “na jedan potpuno drugačiji način života u odnosu na današnji” i ono najvažnije da ostane sačuvano i jasno koliko je Dobričić bio važan za Šoltu i koliko je utjecao na njegov razvoj.

Autor, Vicko Kaštelanac, u svom predgovoru piše:

“Glavni razlog je moja želja da opišem vezu između jednog otoka i jedne vinske sorte, koja je bila i ostala neraskidiva. (…) S vinom od Dobričića se veselilo i tugovalo, a općenito se s njim i od njega živjelo. (…)”

Priči o Dobričiću autor daje svoj osobni pečat, a donosi prošlost, sadašnjost i postavlja temelje za budućnost koristeći se i znanstvenim izvorima, dajući nam jasnu sliku i odajući poštovanje sorti, vinu i šoltanskom težaku.

- Ovom knjigom želim odati priznanje malim, običnim, ali vrijednim ljudima, svim šoltanskim težacima koji su kroz prošlost, da bi uzgajali ovu našu sortu, prekrčili puno škrte zemlje, podigli mnogobrojne suhozide i uspjeli se održati na našem otoku tako da su iskoristili njegove oskudne resurse - zaključio je autor svoj predgovor.

Sve o Dobričiću, što znate i ne znate, u ovoj knjizi doživjet će na drugačiji način i sigurno krenuti kušati vino u neko od šoltanskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te uživati, obogaćeni novim spoznajama, poštovanjem prema prošlosti i s novim pouzdanjem u njegovu budućnost, uživajući sad još više u njegovu okusu.

I na samom kraju ove knjige, svoje mjesto je zasluženo našao i zapis Ante Buktenice Pecula, o najstarijem nasadu Dobričića na Šolti, a kroz koji autor vidi “djela svojih predaka koji su uspjeli sačuvati jednu divnu sortu” i ostaviti je na uživanje i nama i novim generacijama.

Priča o sorti i njenoj revitalizaciji je priča o očuvanju tradicijskih vrijednosti Šolte i načinu života čovjeka s lozom i pokušaju da se proizvede moderno vino od “starinskog” grožđa, bio bi i zaključak priče dr. sc. Gorana Zdunića, koji je i drugi suradnik na ovoj knjizi i u svom pogovoru donosi znanstveni pogled i znalački pregled te svakako i iskustveni kao jedan od sudionika “O Dobričiću i projektu revitalizacije”.

Knjiga osim navedenih priloga, fotografija, sadrži i ilustraciju autora s  popratnim objašnjenjem te pregledan niz odabranih novinskih članaka koji prate ovu tvrdo ukoričenu priču  o lozi, vinu, čovjeku, zemlji, trudu, poštovanju, znanju, tradiciji i ljubavi. Izdana je u 500 primjeraka u izdanju Kulturno-informativnog centra otoka Šolte, tisak i grafička priprema DES - Split, uz potporu Općine Šolta.

Zahvale svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos i svima koji će svojim zanimanjem i čitanjem ovih redaka dati svoj doprinos.

- Šoltanski Dobričić je vino koje zaista vrijedi knjige - riječi su Meri Šilović kojima zaključujemo ovu najavu i pozivamo Vas da nas pratite jer uskoro slijedi i predstavljanje knjige.

image
Slobodna Dalmacija
image
Slobodna Dalmacija
03. travanj 2025 17:26