StoryEditorOCM

jesenska prognozaNakon vrućina - potop

Piše PSD.
29. kolovoza 2015. - 18:28
zadar_kisa2-160815

Prvi dani rujna bit će u znaku promjenjiva vremena, no jesen bi kod nas mogla biti kišna, a ciklone bi nas posebno mogle pogoditi u listopadu. Tako, naime, tvrde američki meteorolozi iz privatne tvrtke Accuweather, koji u sezonskoj prognozi predviđaju kako će jesen biti topla, no što se našeg područja tiče, rujan i listopad mogli bi biti u znaku kiša.

Ciklona će, kako najavljuju iz Accuweathera, zahvatiti Sredozemlje, a učestalih kiša bit će u Portugalu i Španjolskoj, zatim na Apeninskom poluotoku.

Što će to značiti za nas? Jedan dio te ciklone trebao bi se premjestiti i do Balkana, a tako bi meteorološki scenarij, prema najavama Accuweathera, trebao zahvatiti i naše područje pa bi više kiše trebalo biti u listopadu.

Dok na jugoistočnom dijelu Europe bude dominirala ciklona, u ostalim krajevima kontinenta vrijeme bi po tko zna koji put moglo izvrnuti kalendar i poremetiti globalnu klimu; sjever Europe sve do Baltika trebao bi biti topliji od juga. Više sunca i topline tako bi trebalo biti sve od sjeverne do središnje Europe, a u toplini rujna i listopada uživali bi u istočnoj Njemačkoj, Poljskoj, čak i u zapadnoj Rusiji.

Sezonske prognoze su inače nezahvalan dio posla svakog prognostičara, a bez obzira što se razvojem tehnologije i one usavršavaju, ostvaruju se, kažu svi, znatno rjeđe od uobičajenih kratkoročnih ili srednjoročnih prognoza.

Unatoč tomu, oduvijek izazivaju pažnju javnosti pa je pravo pitanje treba li ih shvaćati s oprezom ili ih potpuno ignorirati. Prisjetimo se lanjskog ljeta, srpanj je bio u znaku kiša i ciklona, a upravo su takvo ljeto prognozirali meteorolozi Accuweathera.

No, meteorolozi iz ove tvrtke predvidjeli su i hladnu prošlu zimu, a hladnoća, kako znamo, nije bilo. Ne tako davno, početkom siječnja ove godine, dogodila se za meteorološke prilike prava afera zbog pogreške državnog Američkog hidrometeorološkog zavoda.

Njihovi su prognostičari početkom godine predvidjeli snježnu oluju, zbog takve su prognoze u cijeloj državi bile spremne dežurne službe, otkazani su letovi, izazvan je opći kaos, no prognoza je podbacila, a prognostičari se – ispričali.

Što god bude na početku novog mjeseca i kakva god jesen bila, sunčana, topla ili kišna, u znaku anticiklone ili ciklone, nakon klimatološke stiže i kalendarska jesen, a ove godine počinje 23. rujna u 10 sati i 20 minuta.

Piše Ojdana KOHAREVIĆ
Foto: Ilustracija CROPIX

24. travanj 2024 09:35