StoryEditorOCM

ekskluzivnoNajbolji maslinari svijeta stižu u Split!

Piše PSD.
1. ožujka 2015. - 12:06
perica

U Hrvatskoj će se održati najveći i najcjenjeniji maslinarski skup na svijetu. U Splitu će se, ekskluzivno doznajemo, dogodine okupiti najveći svjetski maslinarski autoriteti na VIII. internacionalnom maslinarskom simpoziju. Od 10. do 14. listopada 2016. godine raspravljat će se u splitskom hotelu “Le Meridien Lav” o najnovijim temama važnima za maslinarstvo i uljarstvo diljem planeta.

Domaćinstvo ovog skupa za Hrvatsku je osvojio agilni Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, čiji su djelatnici na čelu s ravnateljem dr. sc. Slavkom Pericom ovih dana već prionuli velikom poslu oko organizacije.

Međunarodna podrška

Međunarodno vijeće za maslinu (COI) glavni je podržavatelj i sponzor ovog skupa.

- To je jako važno, jer je COI globalno glavni autoritet i motor svega što se u svijetu oko maslina i maslinova ulja dogodilo u zadnjih pedesetak godina. Podršku je dalo i naše Ministarstvo znanosti, kao i Splitsko-dalmatinska županija. Sigurno ćemo se obratiti i drugim zainteresiranim za suradnju i potporu - ističe dr. Perica.

Uz splitski Institut za jadranske kulture, suorganizator je Međunarodno društvo za hortikulturnu znanost, koje okuplja više od 7500 članova iz 150 zemalja.

Kako je Hrvatska, ipak mala maslinarska zemlja, osvojila domaćinstvo ovako velikog skupa svjetske maslinarske elite?

- Na zadnjem ovakom simpoziju, koji je bio 2012. godine u Argentini, izglasano je da sljedeći skup bude u Hrvatskoj i da mu je domaćin Institut za jadranske kulture. Mi u Institutu željeli smo da skup bude u Splitu, jer je Split naš grad, živopisan, bogate povijesti, kulturnih znamenitosti i gastronomije. Uvjereni smo da time ispunjavamo neizgovorenu želju kolega koji su na prošlom skupu glasali za Hrvatsku. Mnogi su od njih već bili kod nas u Institutu i u Splitu i oni su bili naši najveći zagovornici. U pravilu su oduševljeni Dalmacijom i naročito gradskom jezgrom Splita - kaže ravnatelj Instituta.

Znanstveni skup o maslinarstvu ovakve razine održava se relativno rijetko, svake četiri godine, i to mu daje prestižan status.

U Split će stići vrhunski stručnjaci za maslinu i maslinovo ulje iz svih maslinarskih zemalja s obje strane Sredozemnog mora te iz novog maslinarskog svijeta od Australije do Amerike i Kine.

- Ovaj skup prilika je kao nikad do sada da podignemo vidljivost hrvatskog maslinarstva u svijetu. Ovdje će doći najistaknutije osobe iz svijeta maslina i maslinova ulja. Njihova riječ, njihov dojam o našim maslinarima i našim proizvodima sigurno će naći put do javnosti u njihovim zemljama te postati dominantno viđenje našeg maslinarstva - ističe Slavko Perica.

Više o najvećem svjetskom maslinarskom skupu u Splitu pročitajte u najnovijem broju časopisa “Maslina”.

Meri Šilović
Foto: Duje Klarić/Cropix

24. travanj 2024 09:59