StoryEditorOCM

BIO eliksirNAGRADNA IGRA Osmislite slogan za prirodnu kozmetiku Nikel!

Piše PSD.
2. prosinca 2015. - 10:17
smilje

SMILJE - BIO eliksir

Za blistavu i obnovljenu kožu eliksir eteričnih ulja smilja (imortelle), mandarine i naranče i hladno prešanih biljnih ulja jojobe, pasiflore i masline, prirodnog vitamina E i beta karotena!

Slogan pošaljite na e-mail maslina@slobodnadalmacija.hr  

Troje čitatelja s najoriginalnijim sloganom NIKEL nagrađuje božanstvenim koncentratom Smilje - BIO eliksirom.

Imena dobitnika objavit ćemo u tiskanom izdanju Masline koja izlazi 21. prosinca.

Smilje – žuto cvijeće besmrtnosti

Iako su već stari Grci koristili smilje u liječenju, prva znanstvena studija o učincima smilja u liječenju bolesnika sa psorijazom provedena je sredinom 20. stoljeća od strane talijanskog znanstvenika Santinija.

Rezultati njegove studije nisu tada prepoznati, već su važnost dobili tek početkom 90-ih godina kada je ova biljka ponovno postala predmetnom različitih znanstvenih istraživanja.

Danas se, pak, korištenje smilja u svrhu liječenja više spominje u domeni tradicionalnog travarstva, dok je ono vrlo rijetko sastojak modernih farmaceutskih pripravaka.

Za liječenje se uglavnom koriste cvjetovi, a ponekad i zeleni dio biljke. Iako su čajevi i tinkture (pripravci dobiveni maceracijom/namakanjem biljke u alkoholu) smilja intenzivnog i ugodnog mirisa, njihov okus je izuzetno gorak.

Kada govorimo o uporabi smilja u tradicionalnoj medicini, nezaobilazno je istaknuti njegovo korištenje u liječenju oboljenja i deformacija kožnog tkiva kao što su hematomi, proširene i upaljene vene, popucale kapilare, ožiljci, strije, različite kožne alergije, atopijski dermatitis, psorijaza itd..

Osim navedenog, poznato je da se pripravci smilja koriste za stimulaciju funkcija jetre, kod olakšavanja procesa probave poticanjem rada žuči, za poticanje lučenja probavnih sokova u želucu i enzima iz gušterače, te za inhaliranje kod tegoba u dišnim putovima.

OPŠIRNIJE O SMILJU ČITAJTE U MASLINI BROJ 65

18. travanj 2024 20:16