StoryEditorOCM

šampion iz krasiceNa Povenjaku nikad manje ulja i nikad bolja atmosfera

Piše PSD.
14. veljače 2015. - 23:31
omis_maslinari2-140215

Nikad manje ulja i nikad bolja atmosfera. Tako bi se ukratko mogao opisati deveti Povenjak, izbor za najbolje maslinovo ulje, održan u subotu u Omišu u organizaciji udruge Paićuša iz Piska. Istini za volju, ulje ovogodišnjih laureata nikako se ne može proglasiti lošim, ali od vrijednih ruku berača ovog je ljeta brža bila maslinova muha koja je poharala gotovo čitav urod u Dalmaciji.

- Najteže je stradala srednja Dalmacija, tu je šteta bila, slobodno se može reći, stopostotna. Muha je krenula s juga i lagano napredovala prema sjeveru tako da su maslinari sa sjevera Dalmacije i pogotovo iz Istre uspjeli spasiti nešto uroda i napraviti kvalitetna ulja – izjavio je za Slobodnu predsjednik udruge Paićuša i glavni organizator Povenjaka, Nedjeljko Fistonić.

Omišani i njihovi gosti, a skupilo ih se i ove godine stotinjak iz svih krajeva Hrvatske, od krajnjeg juga pa sve do Istre, na devetom Povenjaku snašli su se kako su znali. Neki članovi udruge donirali su dragocjene kapljice ovogodišnjeg ulja, a neki su s okupljenima podijelili lanjske zalihe. Pa, iako je priča o nemilosrdnoj muhi i metodama zaštite od ove pošasti, dominirala među stolovima hotela Brzet, atmosfera je ipak bila na uobičajeno visokom nivou.

Pobrinuli su se za to i šarmantni podpredsjednici udruge Paićuša, Lucijan Marušić i Joško Kovačić – Aga, koji su na samom početku večeri srca žena osvojili darivajući ih ružama, a poseban pljesak odobravanja zaslužila je poljoprivredna udruga Ulika iz Medulina kojoj je dodijeljena posebna plaketa za suradnju i prijateljstvo.

- Kvaliteta ovogodišnjih ulja, znamo svi, nije na zadovoljavajućoj razini. Tome najbolje svjedoči da je od 53 izuzeta uzorka tek njih 35 svrstano u kategoriju ekstra djevičanskih, a samo 20% ulja zaslužilo je zlatnu medalju. Peroksidni brojevi bili su jako visoki, a u nekim uzorcima bilježili smo i više od 20% slobodnih masnih kiselina što znači da su takva ulja ne samo nejestiva, već gotovo otrovna – kazala Zlatka Knezović iz splitskog Zavoda za javno zdravstvo koja je okupljene obavijestila o još jednom poražavajućem rezultatu.

Ove godine, naime, nije dodijeljena nagrada za najbolje maslinovo ulje izuzeto iz trgovina jer nijedan uzorak nije zadovoljio kvalitetu ekstra djevičanskog ulja.

Ovogodišnji pobjednici Povenjaka su:

Prva nagrada za ekstra djevičansko ulje – Nino Činić, Krasica
Druga nagrada za ekstra djevičansko ulje – Ivica Vlatković, Biograd
Restoran koji je u 2014. godini posluživao najkvalitetnije ulje – konoba Pelegrini, Šibenik
Najbolje masline konzervirane na tradicionalni način – obitelj Pedić, Zadar

Piše Marin Katušić
Foto: Ante Čizmić / CROPIX 

20. travanj 2024 00:05