StoryEditorOCM

RAVNATELJICA AGENCIJEMatilda Copić: Za vinare i vinogradare spremno je 54 milijuna eura

24. svibnja 2019. - 13:15

Ususret "Vinskom podrumu" razgovarali smo s Matildom Copić, ravnateljicom Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Koliko je novca na raspolaganju u Vinskoj omotnici u razdoblju 2019.-2023.? Za što su sve ta sredstva predviđena?

- U razdoblju od 2019. do 2023. godine vinarima i vinogradarima je na raspolaganju oko 54 milijuna eura. Sredstva su predviđena za sufinanciranje prihvatljivih aktivnosti i troškova kao što su: troškovi izgradnje ili rekonstrukcije i opremanja vinarija, vinotočja, kušaonica, vinoteka; troškovi krčenja i podizanja novih nasada vinograda; troškovi promidžbe vina na trećim tržištima te informiranja u državama članicama EU.

Kakva su iskustva iz dosadašnjih programa pomoći sektoru vina? Što je sada poboljšano?

- U dosadašnjoj provedbi Nacionalnog programa pomoći sektoru vina za razdoblje 2014.-2018. odobreno je za financiranje 317 projekata vrijednosti skoro 223 milijuna kuna.

Kao najveći izazov u provedbi projekata pokazalo se pravovremeno osiguranje financijskih sredstava. Kako bi se našim vinarima i vinogradarima pomoglo pri provedbi projekata izvršili smo izmjene Programa za razdoblje 2014.-2018. te je umjesto do tada samo jedne isplate uvedena mogućnost isplate sredstava po završenoj aktivnosti/situaciji (isplata u „ratama“), mogućnost isplate predujma do najviše 80% vrijednosti odobrene potpore te je smanjena protuvrijednost jamstva za isplatu sredstava predujma sa prijašnjih 110% na 100% iznosa traženog predujma.

Osim toga, povećana je potpora u mjeri Restrukturiranje i konverzije vinograda s 50% na 75% prihvatljivih troškova te je dana mogućnost sufinanciranja doprinosa u naravi kao i naknade za izgubljenu dobit koja nastaje kod projekata u mjeri Restrukturiranja i konverzije.

Sve te promjene smo uveli upravo radi naših korisnika jer im osiguravaju bržu isplatu sredstava time i lakšu i bržu provedbu daljnjih aktivnosti projekata. Svi pomaci su zapravo rezultat naše uspješne i zajedničke komunikacije i suradnje. U novom Programu dostupna je i nova mjera i to Informiranje u državama članicama EU kojoj je cilj obrazovanje i informiranje potrošača o umjerenom i odgovornom pijenju vina, o EU sustavu zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla u pogledu posebne kakvoće, ugleda ili ostalih značajki koje vino ima zbog posebnog zemljopisnog okruženja ili podrijetla. Mjera je posebno zanimljiva jer uključuje sudjelovanje u informativnim kampanjama, događanjima, sajmovima i izložbama od nacionalnog značaja ili značaja za EU, oglašavanje u medijima na tržištu država članica EU kroz tisak, televiziju, radio, Internet i društvene mreže te izradu i distribuciju informativnih materijala za tržište država članica EU.

Da bi proizvođači vina dobili te potpore koje uvjete moraju zadovoljiti?

- Proizvođači trebaju zadovoljiti sve uvjete i kriterije prihvatljivosti propisane Javnim natječajem i Pravilnikom za svaku pojedinu mjeru, ovisno o mjeri za koju prijavljuju svoj projekt. Jedan od glavnih uvjeta je da su upisani u Vinogradarski registar kada govorimo o mjerama restrukturiranja, ulaganja i promidžbe na tržištima trećih zemalja.

Kada će pojedini natječaji biti objavljeni?

- Natječaj za mjeru Ulaganja u vinarije i marketing vina zatvoren je krajem travnja, a novi se planira već u srpnju. Natječaj za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja zatvoren je krajem ožujka a novi će natječaj biti u studenome. Natječaj za mjeru Informiranje u državama članicama zatvoren je krajem veljače. S obzirom da je ovo nova mjera i da je usmjerena na tržište država članica EU, novi natječaji za ovu mjeru biti će ponovno raspisani u lipnju ali i u studenome.

Natječaj za mjeru Restrukturiranje objavljen je prošli tjedan i otvoren je do 28. lipnja. Ovim putem bih pozvala sve vinogradare i vinare da iskoriste ovu mogućnost za zamjenu sorti ili premještanje vinograda te ulože u poboljšanje vinogradarskih tehnika upravljanja vinogradom. Potpora iznosi do 75% od ukupno prihvatljivih troškova, a po projektu je moguće financirati ulaganje do milijun eura. Informacije radi, u razdoblju od 2014. do 2018. godine objavljeno je sedam natječaja za ovu mjeru te je odobren 71 projekt u ukupnom iznosu potpore od 59,5 milijuna kuna čime je restrukturirano 312 ha vinograda. Za sve one koji nisu u mogućnosti sada se javiti na trenutačno otvoreni natječaj, moći će to učiniti već u listopadu ove godine, kada će biti objavljen novi natječaj.

Koji su pozivi sada otvoreni, ne samo za vinarstvo već i iz drugih područja koje Agencija prati?

- Uz natječaj za mjeru Restrukturiranje i konverziju vinograda koji je objavljen prije nekoliko dana, trenutačno je raspisano nekoliko natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.

Posebno želim istaknuti natječaj za provedbu podmjere 17.1. Osiguranje usjeva, životinja i biljaka te pozvati sve naše poljoprivrednike da osiguraju svoje usjeve, životinje i biljke. Natječaj je otvoren do 15. listopada, a potpora iznosi do 70% prihvatljive premije osiguranja. Što to znači? Poljoprivrednik za policu osiguranja osiguravajućem društvu plaća 30% iznosa, podnese Agenciji za plaćanja zahtjev za podmjeru 17.1. putem AGRONET-a. Nakon kontrole podnesenog zahtjeva, Agencija za plaćanja preostalih 70% sredstava uplaćuje direktno osiguravajućem društvu. Na taj način poljoprivrednik ne mora unaprijed financijski osigurati 100% sredstava cijele police već samo 30%. I to je promjena koju smo uveli kako bi uzimajući u obzir i klimatske promjene omogućili poljoprivrednicima što povoljnije uvjete kod osiguranja usjeva, životinja i nasada. Prihvatljive su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika, a maksimalni iznos godišnje potpore po korisniku je 75.000 eura u kunskoj protuvrijednosti i odnosi se na godinu za koju su zahtjevi za isplatu potpore podneseni. Ukupan iznos raspoloživih sredstava povećan je i iznosi 75 milijuna kuna.

Primjerice: imate OPG koji ima nasad maslina i koji na svom gospodarstvu nema registriranu nikakvu dopunsku nepoljoprivrednu djelatnost. Kako bi taj OPG diversificirao svoju djelatnost, stvorio nove proizvode i dao im dodanu vrijednost kroz 6.2.1. može ostvariti potporu do 50.000 EUR i urediti i opremiti kušaonicu maslinovog ulja.

Ako imate isti taj OPG koji primjerice već ima kušaonicu u kojoj turistima u turističke svrhe nudi i prezentira svoje maslinovo ulje ili druge proizvode svog gospodarstva a sada bi proširio svoju postojeću turističku ponudu na način da bi izgradio i smještajni objekt za turiste, onda kroz tip operacije 6.4.1. može ostvariti do 200.000 eura potpore za izgradnju i opremanje tog smještajnog objekta. Na taj način proširuje postojeću ponudu i naravno unaprjeđuje svoje gospodarstvo.

Što biste preporučili onima koji se namjeravaju javiti na pozive za pojedine mjere i EU programe?

- Može se. To pokazuje ne jedan već tisuće poljoprivrednika koji su uspješno realizirali svoje projekte i koji danas žive na ruralnom kraju. Potrebno je imati viziju, znati što hoćete, realno planirati i osigurati sufinanciranje. Javiti se na natječaj i kasnije realizirati projekt. Dobrom voljom, radom i trudom, sve se može. Vrlo bitno je mudro odabrati konzultanta koji će korisnicima pomoći u pripremi i realizaciji projekta. Za sve ostalo tu smo mi.

19. travanj 2024 02:44