StoryEditorOCM

projekt za mirMaslinovo ulje bez granica

Piše PSD.
19. veljače 2015. - 01:12
shutterstock_86345155

Drugo izdanje projekta Maslinovo ulje bez granica, podržanog od strane USAID-a i Zaklade Bliski istok namijenjenog izgradnji gospodarske suradnje u sektoru maslinarstva između izraelskih i palestinskih poljoprivrednika i zajednica, predstavljen je 26. siječnja na konferenciji održanoj u Kufr Rai, na Zapadnoj obali, prenosi Olive Oil Times.

Proizvodnja i trgovina maslinovim uljem jedna je od glavnih grana lokalnog gospodarstva, ali i važan dio lokalne kulture i tradicije.

Projekt je pokrenut 2005. godine s ciljem olakšavanja razmjene iskustava o uzgoju, proizvodnji i poboljšanju kvalitete ulja na radionicama, konferencijama i sličnim događajima organiziranima kako bi se uklonile barijere između Izraelaca i Palestinaca te započelo novo razdoblje prijateljstva i suradnje u toj drevnoj zemlji.

Uspjeh projekta imao je pozitivan utjecaj na gospodarstvo u čak 34 lokalne zajednice u Izraelu i Zapadnoj obali, a tamošnji poljoprivrednici nadaju se da će održati visoku kvalitetu ulja, ali i dobru zaradu.

Do sada je u Zakladi Bliski istok sudjelovalo više od 3000 palestinskih poljoprivrednika. Zaklada također brine o rješavanju poslovnih izazova i problema te pomaže tamošnjim malim proizvođačima u predstavljanju proizvoda na tržištu, kako bi postigli što bolju cijenu.

Projekt Maslinovo ulje bez granica je prilika za zemlju čiju su povijest obilježile podjele, ratovi i nasilje.

MASLINA

19. travanj 2024 18:11