StoryEditorOCM

Blaga jesen se nastavljaLijepo vrijeme potrajat će još najmanje desetak dana

Piše PSD.
9. studenog 2015. - 17:23
split_sunce2-021115

Topli studeni potrajat će još najmanje deset dana, krajem ovoga tjedna mala je mogućnost za koju kap kiše, a sve ostalo je sunce i iznadprosječno toplo vrijeme.

Potvrđuje nam to Krunoslav Mikec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda odgovarajući na jedno od najčešćih pitanja svih - koliko će trajati ovakav sunčan i topli studeni i hoće li nam vrijeme naplatiti ovo sunce i toplinu u inače uobičajenom kišnom jesenskom mjesecu?

- Što se tiče vremena u drugom tjednu ovoga mjeseca u Dalmaciji će još uvijek biti stabilno, suho i toplo, a mala je mogućnost za kišu potkraj tjedna. – najavljuje Mikec.

Što nam dalje slijedi, hoće li nas zahvatiti ekstremne kiše, hladni dani ili ćemo i dalje imati sunčano i toplo vrijeme?

- U trećem tjednu studenog vjerojatno će biti malo manje toplo te ipak ne više tako stabilno pa će porasti mogućnost za promjenljivije vrijeme uz više oblaka te povremenu kišu, posebice iza 20. studenoga, a slično bi trebalo biti i prema kraju mjeseca - kaže Mikec, a što se oborina tiče, kako se za sada čini kiša koja je tada moguća vjerojatno neće nadoknaditi manjak oborina iz prve polovice mjeseca.

- Studeni bi na kraju mogao biti suši, ponegdje i zamjetno suši od uobičajenoga i osjetno topliji od prosjeka - predviđa Mikec.

Dok pratimo ovaj neubičajeno topli studeni iz Državnog hidrometeorološkog zavoda stigla je klimatska ocjena za listopad, a prošli je mjesec u većini predjela bio topliji od prosjeka, izuzetak je šibensko područje koje je bilo malo hladnije te u listopadu ocijenjeno kategorijom ekstremno kišnom.

Najtopliji Dubrovnik

Prema klimatološkoj analizi, samo na nekoliko postaja listopad je po temperaturi bio poput ostalih godina, a najtopliji je na obali bio Dubrovnik i to za 0,9 stupnjeva Celzijusovih topliji od prosjeka zbog čega je to područje svrstano u kategoriju toplo.

Ostala područja su ocijenjena kategorijom normalno, no u mnogim je područjima zabilježen porast temperature, Zadar i Lastovo sa po 0,6 stupnjeva, Knin za 0,3 stupnjeva, te Zagreb koji je bio za 0,1 stupnjeva topliji. Zanimljivo je da je iznadprosječno toplo bilo u uobičajeno hladnoj Lici jer je listopad u Gospiću bio topliji za 0,7 stupnjeva Celzijusovih.

U klimatsku zanimljivost spada i listopad u Šibeniku jer je taj mjesec zbog ekstremnih kiša bio nešto hladniji, doduše samo 0,1 stupnjeva od prosjeka, no ostat će zabilježen upravo takav, a šibensko područje zbog kiša, po ocjeni DHMZ-a, označeno je kategorijom ekstremno kišno.

Osim šibenskog, u ekstremno kišno područje spada i dio istočne Hrvatske. Na šibenskom je području kiša, a pogotovo ciklona Leona, donijela velike nevolje, od samog grada do vodičkog područja gdje je proglašena elementarna nepogoda.

Kišni rekordi

Kako kišni rekordi za listopad izgledaju u brojkama pokazuju i službeni podaci DHMZ-a po kojima je kiše bilo četverostruko u odnosu na razdoblje od 1961. do 1990.godine, točnije čak 413 posto posto više ili preneseno u litrama za Šibenik, nevjerojatnih 371,1 litara kiše po metru četvornom.

Kada se govori o kišnom rekordu još nevjerojatnije zvuči podatak iz mjerne postaje Vodice Blata gdje je prema mjernoj postaji pljusak.com u polovici mjeseca palo više od 400 litara kiše po metru četvornom. I u drugim su krajevima ciklone donijele iznadprosječne količine, a uz šibenski kišni prosjek pri vrhu ljestvice sa 143 posto višegodišnjeg prosjeka je Parg sa 279,8 litara po metru četvornom oborina.

U ostalim djelovima Hrvatske meteorološke neprilike donijele su kategoriju kišno za dio sjevernog i južnog Jadrana i Zagore, te vrlo kišno u preostalom dijelu Hrvatske.

O kiši u listopadu toliko, pred nama je sunčani i sušni studeni, prohladne noći i jutra, topli dani s temperaturama iznad 20 stupnjeva, a i more se zagrijava, sada je na šibenskom i zadarskom području 18 do 19, na splitskom od 19 do 20, a najtoplije na dubrovačkom 20 stupnjeva, a sudeći po prognozi sljedećih će dana biti još toplije.

Ojdana Koharević
Foto: Milan Šabić / CROPIX

19. travanj 2024 21:03