StoryEditorOCM

MJESEČEV ROGKristijan Mutarello - umjetnik maslinova drva

Piše PSD.
22. kolovoza 2015. - 17:27
KRISTIJAN_MUTARELLO3-151009.1

E sada, jeli to namještaj ili skulptura? Može biti i jedno i drugo zato je najbolje njegova tvorca, Supetranina Kristijana Mutarella nazvati, kako bi njegovi sugrađani rekli, 'umitnikom'.

Ovaj Bračanin jednostavno zna drvo u dušu, u komadu maslinove grane, starom hrastovom panju ili izlokanoj naplavini, on odmah vidi budućnost. No izgled onoga što Kristijanov umjetnički duh smisli, sve je samo ne običan.

- Pustolov sam. Obožavam bračku Zmajevu špilju i reljefe na njenim zidovima koji su mi dali inspiraciju za kolekciju namještaja nazvanu Mjesečev rog. Izradom skulpturiranog namještaja sam se počeo baviti nakon povratka iz vojske, a od samog početka sam se držao krilatice - zašto obično kada može i drugačije. Počeo sam s kuhinjskom kolekcijom, a za materijal sam uzeo brački bor. Nije slučajno, tog se bora svi oće riješit jer misle da je štetočina. A onda san se ja dosjetio da nešto korisno napravin od njega – kaže Mutarello, za kojeg ljubitelji legendi kažu kako dušu iz posječenog ili mrtvog stabla hvata u njenom slobodnom letu, i daje joj život u novom tijelu. Samo ovoga puta s njegovim potpisom.

Osim bora i smreke Kristijan voli raditi i s maslinom, drvom specifične građe koji zbog svoje žilavosti i tvrdoglavosti pri obradi uvijek pruža jaki otpor. Zato s njom treba biti posebno pažljiv.

- Staro drvo masline uvijek ima neki poseban oblik. Uvijek ga dobro pogledam, taknem njegove godove, a prije dorade, jer je kod maslinova drva to uvijek isključivo dorada, sušin godinu do godinu i pol dana. Maslina inače traži poseban tretman, njena je priroda zavojita, kao škrapa je. Pušta se svukuda, i livo i desno, ide i gore i dole. Nepravilne je strukture koja progovara o sušnim i plodnim godinama života. Pokazatelj je vrimena, gladi i obilja, što se vidi po njenim godovima. U sušnim godinama oni su tamniji, i stvaraju kompaktnije drvo, koje kao da se sakupilo da bi sačuvalo što više kapljica vlage – pojašnjava Kristijan.

Zato je maslina idealna za skulpture, raznorazne ukrase, namještaj od nje bi, Kristijan kaže, bio preskup. Teško je njene vene dotjerati, teško ih je i obrađivati, treba je samo pustiti da bude onakva kakva je. Samo svoja i divlja, kvrgava i tvrdoglava. Druga su drva ipak puno pitomija, i tako i podložnija za namještaj kakvog Kristijan radi u kućnoj radioni. Tu 'plastičnu operaciju' nakon sušenja dobijaju i naplavine  od kojih nastaju lijepe skulpture za Kristijanovu galeriju.

Orah i smreka tako su idealni za namještajne garniture koje u Kristijanovoj kući svakom posjetitelju odmah zapadnu za oko. Jedna takva krasi i bračku kuću Dimov, jednu od najljepših zdanja na Jadranu, čiji je novi vlasnik, samozatajni ruski bogataš, odlučio dodatno ukrasiti Kristijanovim kreacijama.

- Radio sam mu kutnu garnituru čija je osnova smrič koji daje trajni miris. Nasloni su od maslinova drva, onako izvijeni, samo površno taknuti i poslije toga lakirani. Stranci su inače mnogo otvoreniji za eksperimente u dizajnu za razliku od naših ljudi. Domaći rado vole vidjeti sklupturirani, posebeno obrađeni namještaj, no prilikom kupnje uvijek se odluče za uobičajeni. Nisu još očito sazreli po pitanju iskušavanja nečega novog. Zato stranci probijaju led svojim drugačijim, posve naprednim idejama. I onda kada domaći vide kako se takav namještaj uklopio u njihovu kuću, zažale zašto i sami prilikom kupnje nisu bili otvorenijeg pogleda. Valjda će se to s vremenom promijeniti – kaže Kristijan Mutarello.

Piše Tanja Šimundić-Bendić
Snimio Joško Ponoš/cropix

24. travanj 2024 10:02