StoryEditorOCM

reportaža iz konavalaKad keramičar melje masline, ulje je vrhunsko

Piše PSD.
17. studenog 2015. - 09:33
CVIETO2

Cvijeto Đuka iz Dubravke stroži je od zubara i frizera zajedno. Ne možete kod njega doći kad vam šune, neće vas primiti ako prethodno termin ne dogovorite mobitelom.

I nije mu se za čuditi, jer u uljaru Konavoka nikako ne može istodobno nagrnuti deset kamiona punih maslina za mljevenje. Treba se znati red, kako se ljudi ne bi svađali, a plod propao prije nego se iz njega iscijedi maslinovo ulje.

Keramika i ulje

Uljar Cvijeto po profesiji je keramičar, a u Dubravki je registrirao obrt za uslužno mljevenje maslina. Većinu godine postavlja pločice, a između Svih Svetih i blagdana svetog Nikole, kad je berba maslina u punom jeku, “prekvalificira” se i bude na raspolaganju maslinarima od Župe dubrovačke do kraja Konavala.

Cvijetu je ovo šesta sezona za uljarskim strojevima. Nakon dvije mršave godine, jesen/zima 2015. po urodu će biti osrednja, no i to je bolje od nikakve.

Klijenti stižu s vrećama i kašetama punim oblica, žutica, bjelica, talijanki... mnogo je različitih sorti i plodova, od sitnih do onih veličine omanjeg oraha, a sve su pune ulja.

- Sve je automatizirano, opremu mi je u kompletu montirala švedska firma sa sjedštem u Firenzi. Nema praznog hoda. Jedan stroj pere i skida lišće s maslina, drugi ih melje, iz trećeg izlazi ulje i tako stalno ispočetka. Od dolaska ljudi u uljaru do dobivanja ulja prođe oko dva, dva i pol sata. Koristimo metodu hladne prerade na 26 stupnjeva. Koliko znam, nigdje se drugdje ne radi hladnije prešanje, a ono garantira bolju kvalitetu i okus ulja – otkriva nam domaćin Cvijeto tajne zanata koje su na cijeni kod njegovih vjernih mušterija.

Slavonka u gostima

Jedna od takvih je Gordana Radić iz Vitaljine koja je na preradu dovezla 160 kila masline iz stoljetnog obiteljskog maslinika.

- Pomažem mami, donijela sam preradit' žutice, sitnice, crnice i malo oblice. Mi doma masline ne beremo nego ih skupljamo po zemlji kad već otpadnu. Ne treba vam teretana, razgibate sve mišiće. Zadnje dvije godine nije uopće bilo roda, a ove godine je u nas dobra berba pa ću se u uljaru vraćati možda i deset puta - predviđa Gordana koja nakon obrade ulje prelije u bidone i ostavi doma da se 'stela', odnosno istaloži.

Potom se pretače u staklene i inox posude i dalje skladišti do izlaska na trpezu. Računa da bi od obranih ukupno dvije tone ploda mogla dobiti od 200 do 300 litara ulja.

Mare Vidak, vrijedna maslinarka s Oboda donijela je Cvijetu na preradu dvjestotinjak kila piculje. Hvali je kao najbolju od uljarica i očekuje barem 20 litara prvoklasnog maslinova ulja. Mare je u posjet uljari dovela i Jelu Vojvodić, te prijateljicu Mariju Bračić, Slavonku dalmatinskih korijena koja je oduvijek htjela uživo vidjeti kako izgleda proces mljevenja:

- Poznajem ja Konavle, radila sam u hotelu Croatia, pa otišla u Švicarsku i dobila mirovinu. I nikako dosad nisam imala priliku vidjeti kako se pravi maslinovo ulje. Sad mi se konačno ostvario san – oduševljena je Marija.

Gabrijela Bijelić / dubrovački vjesnik

23. travanj 2024 12:27