StoryEditorOCM

samo da zima bude oštraHvarski maslinari se uzdaju u pomoć sv. Špirijuna

Piše PSD.
3. siječnja 2015. - 01:39
spir
Hvar, među ostalim, sve češće nazivaju otokom maslinova ulja, što nije ni čudo jer je na njemu, prema nekim podacima, više od 150 tisuća stabala maslina. Ipak, maslinari odavno ne pamte tako lošu godinu kao što je ova iza nas; topla zima i obilne kiše učinile su svoje, tako da je urod bio i peterostruko manji nego prije.

Prepušteni sami sebi

Dobri poznavatelji prilika govore da su se u cijeloj Dalmaciji na prste jedne ruke mogli pobrojiti maslinici koji nisu pretrpjeli goleme štete zbog uboda maslinove muhe, no težacima nitko nije pomogao – ni Europa, u koju se toliko zaklinjemo, ni hrvatska država, pa ni jedinice regionalne i lokalne samouprave.

Oni su jednostavno prepušteni sami sebi i nije im preostalo ništa drugo nego moliti se svojem zaštitniku, sv. Špirijunu, da im pošalje oštru zimu, jer jedino se tako mogu efikasno obračunati s ličinkama nametnika.

– Svi znamo da je zbog uboda muhe više plodova bilo na zemlji nego na stablima. Ljudi su vidjeli što će se dogoditi pa su u berbu krenuli čitav mjesec dana prije, kako bi spasili što se spasiti da. Ulja, koje i nije bogzna kakve kvalitete, na tržištu je vrlo malo, pa se stoga već prodaje i po 100 kuna za litru. No, mi zaista vjerujemo da bi nas mogli spasiti ovi hladni dani s kraja prosinca, jer bismo u protivnom najvjerojatnije i iduće sezone imali isti problem.

Naravno, u predstojećem vremenu moramo još intenzivnije surađivati s Poljoprivrednom savjetodavnom službom i nalaziti rješenja kako bismo u što većoj mjeri prevenirali pojavu štetnika i bolesti masline.

A kako je ona po svemu Božje drvo, uzdamo se u pomoć s neba, dakle u sv. Špirijuna, kojeg tradicionalno slavimo na škoju – u Sv. Nedjelji, Zastražišćima, Dolu, Svirču i u drugim mjestima – kazao je Đorđan Gurdulić (53), predsjednik Udruge maslinara “Sv. Špirijun” iz Svirča, otočanin koji obrađuje 500 stabala maslina i iza kojega je 15-ak što zlatnih, što srebrnih medalja za kvalitetu ulja, a bio je i šampion “Noćnjaka 2000.” u Makarskoj.

Pomoć zaštitnika maslina i maslinara redovito zaziva i dolski župnik don Marijo Zelanović, koji nam je rekao da je sv. Špirijun slijedio Božji primjer i bio je okrenut čovjeku, te je zbog toga na Cipru od običnog pastira bio promaknut u svećenika, a potom i u biskupa.

Jednom je, prema legendi, samo svojim pogledom prazne kandile napunio uljem, koje je i dandanas mnogima od nas svjetlost, hrana i lijek. Stoga se težaci s otoka Hvara nadaju da će uz njegov zagovor u godini koja dolazi imati suho ljeto, a to drugim riječima znači pune bačve ulja i vina.

M. CRNČEVIĆ

20. travanj 2024 05:08