StoryEditorOCM

blagdan svetog ŠpirijunaHvarske konobe pune vrhunskog ulja

Piše PSD.
17. prosinca 2015. - 18:23
for

Težaci s otoka Hvara svečano su proslavili blagdan svetog Špirijuna, zaštitnika maslina i maslinara, osobito u Sv. Nedjelji, Zastražišćima, Dolu i Svirčima.

A budući da su uglavnom obrali svojih čak 170 tisuća stabala, u uljarama je prerađeno oko 400 vagona plodova, što znači da su se nakon izuzetno loše prošle godine rijeke kvalitetnog maslinova ulja napokon slile u hvarske konobe.

- Maslina je Božje, biblijsko drvo, a sv. Špirijun, čije je štovanje započelo još u osamnaestom stoljeću, pravi uzor kreposti i svetosti života. Služio je čovjeku i pomagao siromašne, pa je stoga kao običan pastir bio izabran za svećenika, potom i biskupa. Legenda kaže da je samo jednim svojim pogledom uljem napunio prazne kandile, a mi dobro znamo da je upravo to ulje, kako za naše tijelo, tako i dušu, ne samo hrana i lijek, nego i svjetlost - naglasio je don Marijo Zelanović, nesumnjivo najveći maslinar među hrvatskim svećenicima, koji je služio misu u crkvi Bezgrešnog Začeća BDM na Pjaci u Svirčima, uz asistenciju don Emila Pavišića, župnika Vrboske i Selaca.

U udruzi 116 maslinara

Nakon bogoslužja, članovi Udruge maslinara "Sv. Špirijun" okupili su se na veselici u mjesnom restoranu u Jelsi.

Uvodno su ih pozdravili predsjednik Đorđan Gurdulić i dopredsjednik Ivo Lučić, nakon čega je iznesena i većinom članova prihvaćena ideja organizacije "Prve manifestacije maslinova ulja otoka Hvara", koja će se održati u Jelsi tijekom veljače ili ožujka mjeseca, a pečat će joj, uz njih dvojicu, svakako dati i ostali članovi Organizacijskog odbora, Andrej Gabelić, Renato Stipišić, Dinko Tudor, Stanislav Štambuk i Božidar Balić.

- Udruga za sada broji 116 maslinara i to je već solidna baza za organizaciju spomenute manifestacije. Nedavnim otvaranjem suvremene uljare u Bogomolju zasigurno će maslinarski oživjeti i istočni dio otoka Hvara, a "nova ulja" jesu bogatstvo kojim se i šire možemo predstaviti potrošačima, osobito što su ona ove godine izvanredna, s odličnim slobodnim masnim kiselinama i peroksidnim brojem. Skladna su, bez prenaglašene gorčine i voćnog okusa (tzv. frutato) - rekao je mr. sc. Stanislav Štambuk iz Poljoprivredne savjetodavne službe, dok je Renato Stipišić nazočne informirao o mogućnostima analiza ulja u Dalmaciji.

Tekst i foto: MIRKO CRNČEVIĆ

'Parina' masline spašava

Skup hvarskih maslinara posjetio je i Jakov Grgičević iz Vrisnika, poznat po tome što je ove godine među prvima brao masline u Hrvatskoj, a tretira ih "parinom", ekološkim biljnim pripravkom od koprive.

On je kazao da ima 1500 stabala, obrao je 90, a još mu je ostalo 20 do 30 kvintala neobranih plodova. Prezentirao je goleme i posve zdrave "dužice" koje će brati tek po Novoj godini, a bit će ih oko pet kvintala.

Svojim kolegama preporučio je da ubuduće u zaštiti maslina koriste njegovo "otkriće", naprosto zato što je ono doista korisno i spas za masline.

23. travanj 2024 09:47