StoryEditorOCM

festival u velom grabljuHvar - otok maslina, levande i vina

6. srpnja 2017. - 13:56

Velo Grablje je, zahvaljujući Udruzi "Pjover" - za zaštitu i revitalizaciju spomenutog etno-eko sela, doživjelo i odlično posjećeno 9. izdanje dvodnevnog Festivala levande.

Riječ je o kulturno-gospodarsko-turističkoj i edukativnoj manifestaciji koja slavi biljku levande što je na otoku Hvaru prisutna od sredine XX. stoljeća pa do danas, od kada je zapravo othranila generacije i generacije otočana.

- Ove godine smo bogato osmišljen program započeli otvaranjem sezone berbe u poljima levande, poprativši to s radionicom suhozida, gomila i trima. Tu je, naravno, izlaganje proizvoda od levande uključujući i ponudu domaćih jela, među kojima su i ona s levandom. Onda smo imali izložbe kako naših, tako i stranih umjetnika, a potom već tradicionalni boćarski susret bratimljenih udruga (Tartajun, Dol), razna predavanja, poetsku večer, prikazivanje filma (Djevojke koje sanjanju more), te dobru glazbu DJ-a Gluhi Bor - rekao je Ivan Zaninović-Grande u ime udruge "Pjover" iz Velog Grablja.
      
Predavanje 'Suvremeni pristupi istraživanja tradicionalnih otočnih kultura kroz međunarodne projekte Srednje škole Hvar' prvog dana su održali Antonio Morić Španjić i Natalija Moškatelo, a 'Bilje otoka Hvara – lijekovi, mirodije, otrovi i droge/demonstracija: izolacija eteričnih ulja destilacijom' Antonio Vidović.



Narednog dana Marko Vučetić (DHMZ) izlagao je o globalnom zagrijavanju i snijegu na Gospu Snježnu (5. kolovoza), da bi o 20. obljetnici velikog požara na otoku Hvaru (1997. - 2017.) bio prikazan animirani film 'Požar nije šala', te zatim slideshow fotografija 'Požar u Velom Grablju'.
      
Za kraj Zbor 'Stella Maris Hvar' je, pod ravnanjem maestre Vinke Šurlin praizveo njenu novu skladbu 'Levonda naša izgorena' na tekst teta Marije Jurić Košetove (Karmelota), dok je svečanost završila velikim koncertom 'Šomazguna', uz DJ-a Nota iz Staroga Grada - Farosa.

Dakle, bila je ovo doista jedna dobra manifestacija koju je podržao i gradonačelnik Rikardo Novak, a o kojoj Georges Buj (TZG Hvara) kaže '... Ovaj festival za naš škoj zaista puno znači, zato što mi uistinu podržavamo sve što se uklapa u projekt 'Autenthic Hvar', dakle, tradicionalne proizvode, stare zanate..., a u tom smislu svakako i revitalizaciju novih nasada levande koja je u zadnje vrijeme na svu sreću i krenula, jer svi mi volimo reći da je Hvar otok maslina, levande i vina.'

19. travanj 2024 09:02