StoryEditorOCM

podržan prijedlog EKHoće li zabrana neonikotinoida spasiti pčele?

Piše SD
28. travnja 2018. - 12:23

Države članice EU-a u petak su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja triju najčešćih neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec tim je povodom rekao:

"Godinama svjedočimo smanjenju populacije pčela. Naime, od 1850. godine istrijebljene su 23 vrste pčela i osa koje oprašuju biljke. Pčele i drugi oprašivači imaju veliku ulogu u očuvanju bioraznolikosti i proizvodnji naše hrane pa moraju biti zaštićeni. Zabrana najčešće korištenih neonikotinoida važan je korak za preokretanje pada populacije pčela u Europi. Prema procjenama koje je objavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), većina pesticida na bazi neonikotinoida predstavlja rizik za divlje pčele i medonosne pčele."

Kako neonikotionidi djeluju na pčele? Tijekom provođenja istraživanja vezanih uz razloge smanjivanja populacije pčela, primijećene su anomalije u njihovu ponašanju.

Uočena je dezorijentiranost, zbog koje pčele nisu mogle pronaći svoju košnicu, prestale su "plesati" u košnici kako bi ostalim pčelama pokazale put prema nalazištu hrane, te su se čak prestale brinuti za potomstvo.

Zbog toga je došlo do opustošenja košnica, a pčele ličinke ugibale su od gladi. Znanstvenici su zaključili da je vjerojatni razlog za takvo zbunjujuće ponašanje pčela pesticid koji se miješa sa sredstvom za zaštitu biljaka i koji je baziran na neonikotinoidu.

Sličnog sastava kao i nikotin u cigaretama, djeluje na pčele poput droge, koje čak postaju "ovisne" i traže polja koja su tretirana tim pesticidom.

19. travanj 2024 10:32