StoryEditorOCM

Rezidba pred cvjetnicuGrančicu sa stare masline u Štafiliću poslat ćemo i Kolindi

Piše PSD.
26. ožujka 2015. - 01:23
maslina_stafilic3-240315

Rezidba stare masline u Kaštel Štafiliću svake se godine tradicionalno obavlja u ožujku, a ovaj je put obavljena u susret blagdanu Cvjetnice, te uoči otvaranja ovogodišnjeg Noćnjaka.

Rezidbu su, kao i godinama do sada, obavili stručnjaci iz Instituta za jadranske kulture, a zaključeno je kako je stara mastrinka u odličnom stanju.

Stigli i vatrogasci

Cijeli događaj nadgledali su članovi Društva za zaštitu kulturne baštine Bijaći Kaštela, na čelu s Milijem Bratinčevićem i Milivojem Novakom, a pod stručnim vodstvom dr. Mire Radunić.

Obavljena je sanitarna rezidba i prorjeđivanje, odnosno skidanje viška biomase, u čemu su golemu pomoć pružili i kaštelanski vatrogasci s vatrogasnim vozilom s korpom. Velik dio posla obavili su i djelatnici gradskog Komunalnog pogona.

Uslijedit će još i tretiranje kemijskim sredstvima kako bi se spriječila pojava nametnika.

Višestoljetna maslina iz Kaštel Štafilića u odličnom je fizičkom stanju, a stablo koje je poznato diljem Hrvatske pod stalnim je videonadzorom.

O dobrom stanju ove stare dame, kojoj se posvećuje iznimna pažnja, govori podatak o tome kako se njezino maslinovo ulje koristi kao suvenir, koji se upućuje relevantnim ministarstvima, gradovima prijateljima i gostima koji posjećuju Kaštela.

Prirodni križanac

– Ova maslina jedna je od najstarijih na Mediteranu, a najnovija istraživanja koja su obavljena na Institutu za jadranske kulture govore kako je nastala baš na ovim prostorima te kako je riječ o prirodnom križancu nastalom spontanom populacijom između divlje masline i kultiviranih sorata. Obavili smo rezidbu masline, zapravo skinuli smo dio krošnje kako bi maslina bila prozračna i spremna za vegetaciju, te kako bi imala kvalitetniji plod. Nakon rezidbe slijedi nam sanitarna zaštita od bolesti i štetnika – kazala nam je Mira Radunić iz Instituta za jadranske kulture.

Mili Bratinčević dodao je kako će grančice masline biti blagoslovljene na otvaranju ovogodišnjeg Noćnjaka, a isto tako bit će poslane Janjevcima u Kistanje, u razna ministarstva te ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Piše Jakov Žarko
Snimio JAKOV PRKIĆ/CROPIX

20. travanj 2024 04:07