StoryEditorOCM

xylella fastidiosa prijetiFrancuska zabranila uvoz biljaka iz Italije, počela sječa zaraženih stabala u Apuliji

Piše PSD.
24. travnja 2015. - 23:22
maslinovo

Nastojeći se zaštititi od širenja opasne bakterije Xylella fastidiosa, Francuzi su zabranili uvoz 102 vrste povrća i biljaka iz regije Apulia na jugu talijanske čizme, u kojoj je zaraza maslina ovom bakterijom poprimila katastrofalne razmjere.

Talijani su susjede optužili za pretjerane, nepotrebne i nekorektne mjere kojima započinju trgovinski rat, a sada dodaju i kako je Francuze za takvo ponašanje stigla kazna jer se ubojita bakterija pojavila u pariškom predgrađu na stabljici kave koja je došla iz Nizozemske, a ne Italije.

Iz Ministarstva poljoprivrede kažu kako u Hrvatskoj prisutnost bakterije Xylella fastidiosa nije utvrđena, te dodaju kako će se u 2015. nadzorom obuhvatiti i biljke nekih drugih rodova, te vizualnim pregledom i hrast cenika, te manji broj nasada agruma.

- Nadzor će se provesti u obalnim županijama, a uzimanje uzoraka provodit će se u hortikulturnim rasadnicima, urbanim zonama, javnim površinama, okućnicama, voćnjacima i ostalim mjestima s prisustvom pojedinačnih biljki domaćina.

- Uzimajući u obzir veliku opasnost od šteta koje uzrokuje fitopatogena bakterija Xylella fastidiosa, Europska komisija je u srpnju donijela novu provedbenu odluku zbog naglaska na pojačane mjere suzbijanja, uvjete koji se moraju zadovoljiti prilikom uvoza iz trećih zemalja kao i premještanja bilja unutar Unije zbog bakterije koja je izraziti polifag.

- Na idućem sastanku Europska komisija predstavit će dorađeni tekst Odluke, države članice raspravljat će o nacrtu te je predviđeno glasanje kako bi odluka što prije stupila na snagu – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Razumljivo, domaći su maslinari u strahu od ubojite bakterije.

- Ljudi se javljaju, zabrinuti su, ali pokazalo se kako nema potrebe angažirati fitosanitarnu inspekciju, sušenje dijela krošnji maslina uzrokovali su drugi čimbenici. Dobro je da smo oprezni jer je to potencijalno veliki problem – rekao nam je Ivan Šimičević, viši stručni savjetnik Poljoprivredne savjetodavne službe Zadarske županije.

Upita je bilo i u Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi Splitsko-dalmatinske županije, ali zasad nikakvih problema nije bilo.

Sve nadležne institucije u visokom su stupnju pripravnosti i spremne na odgovarajući način reagirati ako se opasna bakterija ipak pojavi u Hrvatskoj.

Piše Marija Čović

Počela sječa u Apuliji

Prošlog tjedna započela je sječa zaraženih stabala u Apuliji. Kako piše Olive Oil Times, šumarska služba je unatoč brojnim prosvjedima krenula u akciju na području Salenta.

Procjenjuje se da je na jugu Italije zaraženo 11 milijuna stabala maslina na površini od oko 74.000 hektara.

Nakon direktive iz EU, Italija očito više nije imala namjeru izlaziti u susret brojnim udrugama koje su se bunile protiv sječe stabala, od kojih su neka stara i preko 500 godina.

MASLINA

19. travanj 2024 18:29