StoryEditorOCM

Sluša se strukaFešta u Vodicama: Dalmatinci 'prešišali' Istrane

Piše PSD.
14. prosinca 2015. - 08:48
dani_ulja3-121215

U dalmatinske konobe ove je godine spremljeno kvalitetno maslinovo ulje. Doduše, količinski ga i nema u izobilju, naročito ne na zadarskom i šibenskom području, ali ono što je iscijeđeno iz ploda doista se može smatrati tekućim zlatom.

U najkraćem, bila bi to poruka s 5. međunarodne manifestacije "Dani mladog maslinova ulja" održane u subotu u Vodicama.

– Za ocjenjivanje je bilo prijavljeno ukupno 220 uzoraka mladog maslinova ulja. Najviše iz Dalmacije, 30-ak iz Istre, te nekoliko ulja iz susjedne Bosne i Hercegovine. S punim pravom mogu reći da je kvaliteta ulja zadovoljavajuća. Samo 16-17 posto ulja nismo mogli svrstati u kategoriju ekstra djevičanskih. Međutim, čak i kod tih ulja greške nisu velike – kazao nam je Damir Buntić, tajnik Udruge uljara Dalmacije, koja je jedan od organizatora vodičke manifestacije.

Otkrio nam je i podatak da su se ove godine ulja iz Dalmacije pokazala kvalitetnijima od ulja iz Istre.

– Ako gledamo po broju osvojenih nagrada, onda je to tako. Naime, od 11 šampionskih ulja devet ih je iz Dalmacije, a samo su dva iz Istre – ističe Buntić.

Sluša se struka

Za maslinare je dobra vijest to to im je ulje kvalitetno. Malo manje sretni su kupci, koji će ga morati masno plaćati.

– Lani nije bilo puno ulja i konobe su se ispraznile. I ove godine količina nije baš bajna. Posebno se to odnosi na Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, gdje je urod na razini 30-35 posto od uobičajenog. Stoga će cijena maslinova ulja rasti. Ili, cijena litre dobrog ulja bit će od 80 kuna pa naviše – kaže Buntić.

Njega posebno veseli to što su Dani mladog maslinova ulja odigrali veliku ulogu u edukaciji maslinara.

– Sve je više ljudi koji slušaju struku. Znam dosta maslinara koji su na početku dolazili s djevičanskim uljima, da bi za koju godinu ušli u skupinu ekstra djevičanskih. Naravno, još uvijek ima i onih koji se drže tradicionalnih načina obrade, toćaju masline u moru, ne beru na vrijeme... – podvlači tajnik Udruge uljara Dalmacije.

Oni koji su davno ispekli maslinarski zanat su ovogodišnji šampioni manifestacije Joško Veža i Bore Pedić. Veža je maslinar iz Brista u općini Gradac koji je postao šampion manifestacije u monosortnom ulju. Ove godine titulu je zaslužio s uljem od sorte coratina.

– To je sorta iz talijanske regije Puglia. Za nju mogu slobodno kazati da je uljarica nad uljaricama. Riječ je o sorti koja daje visoke randmane, a ima i visoku kvalitetu. Evo, ja sam svoje masline brao polovinom studenog i imao sam randman od 15 posto. Ova godina je bila izuzetna, bilo je jako puno dobrih ulja i zato ovo priznanje ima posebnu težinu – veli nam Veža.

Butelja za 120 kuna

Osim kvalitete, on je postigao i visoku cijenu svog ulja.

– Dosegao sam cijenu istarskih ulja. Vrlo rijetko prodajem ulje na litre. Primjerice, butelju od 0,75 prodajem za 120 kuna – govori Veža.

Dok je on veliki maslinar koji je ove godine ubrao 11 tona ploda, šampion u kategoriji višesortnih ulja, Bore Pedić iz Pridrage može se nazvati maslinarom rekreativcem.

– Ja sam invalid Domovinskog rata i maslinarstvo mi je zaista lijepa rekreacija. U našem kraju ove godine masline nisu dobro rodile. Imam oko 300 stabala, a ubrao sam 600 kilograma maslina, ali kvaliteta ulja je odlična. Dakle, malo je, ali slatko. Što se nagrade tiče, sretan sam kao malo dijete – zaključio je Bore Pedić.

Piše Krešimir Gulin

19. travanj 2024 12:30