StoryEditorOCM

Manifestacija u lunuFešta maslinara najčudesnijeg maslinika

Piše PSD.
22. rujna 2015. - 09:18
lun

U počast čudesnim lunskim maslinama održana je i ove godine Lunjska maslinada. Manifestacija je 11. godinu za redom u hotelu Luna u Lunu – Jakišnica okupila brojne maslinare, družilo se, feštavalo, ozbiljno razgovaralo, a na kraju i pohodilo milenijske i stoljetne masline - veliki ponos malog mjesta Luna, tamo na zapadnom rubu Paga.

Sredinom svibnja su mnoge lunske masline uz cestu, a i dalje od nje, izgledale kao nakon požara, smeđih listova i krošnji kao da ih je vatra prošla. “To je od posolice, silna bura je nedavno čudo soli nanijela na masline i vidite kakve su. Veliku je štetu napravila“, objašnjavali su nam domaći u hotelu Luna.

Prije predavanja Vilibald Baričević, tajnik Udruge lunjskih maslinara, koja tradicionalno organizira ovu manifestaciju, nudio je goste i domaće široka osmjeha izvrsnim domaćim fritualama, kroštulama i drugim delicijama. Očigledno pogođene teme privukle su potom brojne maslinare na predavanja.

Dr. sc. Tatjana Klepo je na poziv Lunjana stigla iz splitskog Instituta za jadranske kulure i govorila o svom istraživanju prastarih staništa maslina. Zvonimir Vlatković, agronom iz Savjetodavne službe održao je predavanje o utjecaju maslinova ulja na zdravlje, a u ime grada Novalje Katarina Bukša o EU fondovima. Zainteresirani maslinari postavili su i brojna pitanja i zametnula je lijepa rasprava.

A nakon predavanja fešta maslinara u hotelu, dobra spiza, paška vina, pjesma i ćakula. Najbolje za kraj: poveli su ekipu Masline električnim autićem na đir kroz Lunsku maslinadu.

Iako sam ovdje bila već tri puta fascinancija je uvijek jednako velika. Kao da uđete u bajku Ivane Brlić Mažuranić – vanvremenski prostor u kome samoniklo raste na stotine, tisuće stoljetnih, tisućljetnih maslina čudesnih oblika, zavijenih u vijak od silnih bura kroz svo to vrijeme, korijenja koja u zagrljaju drže gromade kamena, pogrbljenih, snažno ispravljenih, moćnih, neke gotovo nestale sredine,...

I sve su žive, procvjetale, vidim, sve te milenijske starice okićene bijelim resama između zelenih listova, baš kao da su mladice.

Vodeći nas od jedne do druge, od jedne starije od druge, pa još starije treće predsjednik Udruge lunjskih maslinara, agilni smireni Šime Makarun, dopredsjednik Udruge Robert Badurina i predsjednik zadruge, koja je proizašla iz maslinarske udruge Želimir Badurina govorili su nam o lunskim maslinama.

O njihovoj udruzi koja okuplja 65 maslinara Luna te kako je intencija da što više članova Udruge postanu i članovi zadruge. I kako im Lun ima samo 260 stanovnika, kako ih je od Nove godine umrlo 16, a rodio se samo jedan.

A kako je ovdje 400 hektara pod maslinama - oko 80.000 starih maslina. I superaktualna tema - kako bi trebalo krenuti u zaštitu izvornosti Lunskog maslinovog ulja. Grijehota bi bila Lunu u to ne krenuti, bočica lunjskog izvornog zaštićenog maslinova ulja od milenijskih maslina zlata bi vrijedila...

Piše: Meri Šilović

19. travanj 2024 02:08