StoryEditorOCM

još nema lijekaEU upozorava na opasnu bakteriju, Talijani se protive uništavanju stabala

Piše PSD.
24. ožujka 2015. - 22:14
bakter

Europski povjerenik za zdravlje Vytenis Andriukaitis preporučio je ovaj tjedan veliki oprez kako bi se spriječilo širenje opasne bakterije Xylelle fastidiose koja je kobna za masilne, a hara južnom Italijom, prijeteći i vinovoj lozi i agrumima.

Povjerenik je najavio da će uskoro posjetiti Italiju kako bi provjerio učinkovitost mjera koje se poduzimaju za gušenje te epidemije, koja je počela u listopadu 2013.

Europska unija pozorno prati situaciju i preporuča velik oprez, uključujući uništavanje zaraženih stabala, rekao je litavski povjerenik pred Odborom za poljoprivredu Europskog parlamenta u ponedjeljak.

Bruxelles smatra da Italija, koja je uvela sanitarni kordon oko površine od 241.000 hektara u južnoj pokrajini Apuliji, sporo reagira pod pritiskom svojih uzgajivača, riskirajući pogoršanje situacije.

Francuska, Španjolska i Portugal traže jače preventivne mjere.

Dosadašnje analize pokazale su da je "najmanje 10 posto" od gotovo 11 milijuna maslina u toj pokrajini zaraženo, rekao je povjerenik, upozoravajući da bakterija, koja uzrokuje sušenje lišća i smrt stabala i za koju još nema lijeka, prijeti i vinovoj lozi te agrumima, "koji bi mogli postati biljke domaćini".

No u Italiji jača protivljenje uništavanju stoljetnih maslinika. Talijansko udruženje Peacelink skrenulo je pozornost na znanstvena istraživanja koja štete na maslinama pripisuju i drugim čimbenicima osim te bakterije. "Europska komisija mogla bi osuditi na smrt cijeli ekosustav Apulije" na osnovi pogrešnih istraživanja, smatraju.

SEEBIZ / HINA

24. travanj 2024 21:28