StoryEditor
Novostiborba protiv bakterije

EU će nam platiti potragu za ubojicom maslina

Piše PSD.
21. kolovoza 2015. - 20:52
bakta

Nakon što je prije mjesec dana Xylella fastidiosa, bakterija ubojica koja je napravila pomor stotina tisuća maslina u Italiji, otkrivena na ukrasnoj živici u Propiranu na francuskom otoku Korzici, u cijeloj Europskoj uniji proglašen je najveći mogući alarm.

Poziv na hitan izvanredni sastanak EU Komiteta za bilje, životinje, hranu i stočnu hranu odaslan je na adrese svih EU članica. Sastanak će se održati 28. kolovoza, a poziv je, naravno, stigao i u hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede.

Ono što je posebno važno jest da bi do utorka 25. kolovoza, dakle za koji dan, sve članice, pa i naše nadležno ministarstvo, trebale Komitetu dostaviti podatke o tome što su do sada napravile u potrazi, koliko su uzoraka uzele i gdje, te koliko smatraju da bi bilo optimalno uzoraka uzeti za analizu i koliko novca bi im bilo potrebno za najefikasnije traženje Xylelle na njihovu području.

Europska unija je, naime, spremna značajno sufinancirati potragu za Xylellom, što u dopisu Komiteta i stoji, i posebno je važno da se hrvatsko Ministarstvo konkretnim potrebama istrage u Hrvatskoj i zahtjevima u brojkama o tome Komitetu izjasni do 25. ovog mjeseca, dakle do utorka.

“Pojava Xylelle fastidiose na Korzici na ukrasnoj živici još jednom potvrđuje da postoji hitna potreba da se intenzivira potraga za Xylellom na cijelom prostoru Europske unije. S obzirom na ozbiljnost opasnosti od te bakterije, važno je osigurati što veći proaktivni pristup u detektiranju što je moguće prije ijedne biljke potencijalno zaražene Xylellom fastidiosom, koja možda još kruži po prostoru EU-a ili je već posađena na europskom tlu.

Komisija je odlučna intenzivirati programe potrage za Xylellom u svim zemljama članicama EU-a bez ikakvog odgađanja. Zbog toga je sazvan hitan sastanak Komiteta 28. kolovoza kako bi se na njemu raspravili svi detalji praktične primjene programa u svakoj zemlji”, stoji, među ostalim, u dopisu Komiteta.

Sufinanciranje ovako intenziviranog monitoringa od strane EU-a, stoji u pozivu, predviđeno je već za tekuću 2015. godinu, a mogućnosti sufinanciranja monitoringa, odnosno potrage za Xylellom fastidiosom, u svim zemljama novcem EU-a za iduću 2016. godinu bit će također predstavljene na ovom izvanrednom sastanku Komiteta.

U to ime Komitet od zemalja članica traži da mu do 25. ovog mjeseca dostave rezultate monitoringa i potrage za opasnom bakterijom koje su provele na svom teritoriju u prvoj polovini ove godine, i procjenu monitoringa, odnosno potrebne količine uzoraka za analizu u drugoj polovini ove godine.

“Posebno je potrebno dobiti podatke o: potrebnom budžetu za to, broju uzoraka koje bi koliko-toliko optimalno bilo potrebno uzeti, koliko je uzoraka bilja uzeto i koliko bi ih bilo potrebno uzeti, specificirati gdje su uzorci uzeti, u polju, masliniku, rasadnicima, vrtnim centrima ili na drugim mjestima”, stoji u pozivu Komiteta za bilje EU-a.

U okviru provođenja programa posebnog nadzora, prošle su godine u šest županija obalne Hrvatske obavljena 53 vizualna pregleda na 38 lokaliteta i uzet je 81 uzorak osjetljivog bilja zbog sumnje na prisutnost bakterije. U ovoj godini, po sadašnjem planu, na prostoru cijele Hrvatske uzelo bi se 250 uzoraka bilja, odnosno napravilo toliko analiza, što je već premašeno i sigurno je nedovoljno za ozbiljniju potragu za Xylellom fastidiosom u Hrvatskoj.

MERI šILOVIĆ, glavna urednica Masline

EU plaća do 90 posto troška

Ovo je prilika da se dođe do novca za efikasniju potragu za bakterijom ubojicom, za ispitivanje i deset puta više uzoraka nego je do sada bilo predviđeno. Znalci vele da bi trebalo analizirati i 2000 uzoraka bilja godišnje na prostoru Lijepe naše ako ćemo Xylellu ozbiljno tražiti.

Usporedbe radi, Italija godišnje provede između 15.000 i 25.000 analiza uzoraka u potrazi za Xylellom fastidiosom. Pet timova stalno uzima uzorke i traži bakteriju ubojicu. Europa takav monitoring sufinancira sa 75 do 90 posto.

Oprema i stručnjaci za to u Hrvatskoj nisu problem, a, evo, očito ni sufinanciranje od strane EU-a, pa bi se i akcija potrage za Xylellom fastidiosom na prostorima Hrvatske mogla bez problema značajno intenzivirati ako Ministarstvo poljoprivrede bude reagiralo kako treba.

Izdvojeno

03. srpanj 2020 19:44