StoryEditorOCM

na pravom putuEkološki projekt iz Dalmacije nagrađen u Bruxellesu: 'Uspjeli smo ljude vratiti na selo i naučiti ih kako se proizvodi zdrava hrana'

11. listopada 2017. - 15:19
Jelena Petrov (druga zdesna) ponosno je stajala među nagrađenima

Projekt "EkoBiz" proglašen je najboljim u kategoriji "Obrazovanje i osposobljavanje" osvojivši jubilarnu desetu "RegioStars" nagradu kao potvrdu inovativnosti, izvornosti i primjera dobre prakse u regionalnom razvoju.

Tako je sinoć u Bruxellesu na svečanoj dodjeli u Hrvatsku otišla vrijedna nagrada koja je dokazala da projekt nije samo postigao svoj cilj, već se nastavio širiti te nakon svog službenog završetka stvarati nova radna mjesta i educirati mlade ljude za nastavak ekološkog uzgoja.

Naime, nekoliko sudionika projekta uključilo u samostalnu proizvodnju i zaoralo zapuštenim poljoprivrednim površinama dalmatinske Zagore i otoka.

Cilj projekta bio je potaknuti interes mladih za bavljenje ekološkom poljoprivredom na području Splitsko-dalmatinske županije te razviti poduzetničku kulturu kod djece predškolske i školske dobi. No, od svega toga je proizašla puno veća i ljepša priča.

- Uspjeli smo naučiti ljude kako se hrana proizvodi bez korištenja pesticida i hormona. Ono što je najvažnije, uspjeli smo jedan dio sudionika projekta vratiti u ruralne krajeve naše županije i dobiti darovnice za druge fondove - ističe Jelena Petrov, viša savjetnica u Javnoj ustanovi "RERA" SD koja je nositeljica ovog projekta.

Putokaz ostalima

Prijavljena su 103 projekta koja su se natjecala kroz pet kategorija: pametna specijalizacija za inovacije malih i srednjih poduzeća, energetska zajednica - klimatska akcija, osnaživanje žena i aktivno sudjelovanje, gradovi u digitalnoj tranziciji te obrazovanje i osposobljavanje, a među njima su odabrana 24 finalista iz 21 države.

Pet pobjednika "RegioStars" natjecanja iz više europskih država, među njima i Hrvatska, prezentirali su svoju ideju i priču kao nadahnuće brojnim inovatorima i inicijatorima promjena u Europi.

- Ovi projekti su primjer onoga što Europska unija želi i kakve projekte traži. Ovih dana moramo pokazati rezultate, a mi trebamo ovakve ljude da govore, da komuniciraju s javnosti, s nama, i da nam ukazuju uspješnost, jer je danas komunikacija potrebnija nego ikada do sada. Imao sam prekrasan posao s deset članova žirija koji su pregledavali pristigle projekte, a svaki član donio je svoju odluku i odabrao svog favorita - kazao je Lambert van Nistelrooij, član Europskog parlamenta i predsjednik "RegioStars" žirija.

Premda nagrada nije novčana, svi sudionici i pobjednici ovog natjecanja kažu kako je ovo vjetar u leđa i veliko priznanje za njihov rad.

- Jako mi je drago da smo dobili ovu nagradu, jer je ovo prvi put da je u Hrvatsku otišlo ovako veliko priznanje. Bili smo projekt s najmanjim iznosom financiranja i kada smo uspoređivali naš projekt s ostalim finalistima, nevjerojatno mi je da smo baš mi dobili ovu nagradu - ističe Petrov te je napomenula kako je najlakše napisati projekt, a najteži dio ipak je bila administracija.

Premda je projekt stao, prepoznate su njegove dobrobiti, tako da su nekadašnje projektne aktivnosti sada sastavni dio proračuna Splitsko-dalmatinske županije.

- Nemam osjećaj da je ovaj projekt završio, jer i dalje imamo sredstva za provođenje izuzetno kvalitetnih edukacija, organiziramo svake godine u svibnju najveći ekološki sajam u Hrvatskoj "Eko Fjeru", povećali smo broj ljudi s kojima surađujemo, radimo s njima na pripremi poslovnih planova kako bi u privatni sektor povukli dovoljnu količinu novca, i što je najvažnije, surađujemo s mladim ljudima – kazala je Petrov, koja je istaknula kako je nagrada veliki poticaj i potvrda da se nastavi s ekološkom proizvodnjom te se nada da će i ostali slijediti takav primjer.

25. travanj 2024 13:53