StoryEditorOCM

tradicionalna manifestacijaDan ulja i vina u Vodnjanu: 86 uzoraka, 90% ekstra djevičanskih

Piše PSD.
5. travnja 2015. - 14:55
vino_ulje9-040415

Ugrijanu atmosferu na Narodnom trgu u Vodnjanu ovu je subotu donio Dan ulja i vina. Usprkos kiši, na glavnom vodnjanskom trgu okupio se velik broj ljubitelja domaćeg maslinovog ulja i vina, piše Regional Express.

Manifestacije 22. Smotra vina južne Istre i 21. Smotra ekstra djevičanskih maslinovih ulja ove su godine objedinjene zajedničkim imenom - Dan ulja i vina, a donose tradicionalnu manifestaciju koja se početkom proljeća održava u Vodnjanu.

Tijekom cijele subotu otvorene su bile kušaone i podrumi ulja i vina. Tako su posjetitelji Vodnjana mogli uživati u proizvodima Macan Franka, Tonina, Babosa, Chiavalona, Toffetti Lucia, Terabota, Agroprodukta, Brista, Baioca, Delton Sergia i Melota.

Predavanja interesantnih tema započela su u 17 sati u Zajednici Talijana Vodnjan. "Program europske teritorijalne suradnje: nove mogućnosti financiranja za poljoprivrednike" predstavili su iz LAG-a "Južna Istra", a Dr. sc. Sanja Radeka je predstavila "Karakterizaciju različitih stilova vina Malvazije istraske proizvedene u hrvatskoj i slovenskoj Istri". Tema "Primjena filtracije maslinovih ulja" prezentirana je od dr. sc. Karoline Brkić Bubola, a Edi Pastrovicchio, mag. ing. agr. prezentirao je temu "Paunovo oko - prepoznavanje, prevencija, zaštita".

Prezentacija i degustacija Vin de Rosa održana je prije dodjele medalja i priznanja sudionicima ovogodišnjeg Dana.

Ovogodišnja 21. Smotra maslinovog ulja imala je ukupno prijavljenih 86 uzoraka. Od ukupnog broja maslinovih ulja, 90% je ekstra djevičanskih.

Rezultati su sljedeći: 26 zlata, 21 srebro, 7 bronci i 21 ekstra bez medalje. Za 22. Smotru vina južne Istre prijavljeno je bilo 25 uzoraka u četri kategorije: desertna vina "Vin de Rosa", pjenušava vina, bijela suha vina i crna suha vina. Ovogodišnji rezultati su: 2 zlata, 15 srebra i 3 bronce.

REGIONAL EXPRESS

24. travanj 2024 02:26