StoryEditorOCM

senzacija iz ulcinjaČudesan urod maslina Bilala Kraje

Piše PSD.
22. ožujka 2015. - 21:07
bilal

Maslinici ulcinjskog maslinara Bilala Kraje prava su senzacija u Crnoj Gori.

Njegove masline su se prošle jeseni “slamale“ od količine plodova i to zaista zdravih, što se dobro vidi i na ovim fotografijama njegovih maslina.

To je bila druga uzastopna godina da u maslinicima Crne Gore na maslinama gotovo uopće nema plodova, a ono malo što je i bilo uglavnom je dokrajčila maslinova muha i slike Bilalovih grana prepunih zdravih maslina obišle su Crnu Goru kao pravo čudo.

Časopis Maslina je o ovom vrijednom ulcinjskom maslinaru već pisao prije nekoliko mjeseci, a povod je bila činjenica da je Bilal Kraja posadio prvi superintenzivni nasad maslina u Crnoj Gori.

Koja je Krajina tajna, kako je uspio sačuvati zdrav urod u godini u kojoj je to uspjelo zaista rijetkima duž cijele istočne obale Jadrana?

- Stalno sam bio u svojim maslinjacima. Čuvao sam svoje masline, pazio, gledao ima li štetnika, svaki dan sam ja bio kraj njih. I prskao sam pet puta. I eto 12. 10. imali smo prvu “ruku“ berbe. Sljedeću berbu smo odradili 15. 11. Ukupno u obje berbe ubrali smo 1.738 kilograma maslina od kojih smo dobili 180 litara maslinovog ulja. Masline smo preradili u uljari Buco Kolari u Ulcinju – ispričao nam je maslinar Kraja.

Maslinovo ulje poslao je na analizu na Biotehnički institut u Baru i rezultat je za feštu: njegovo maslinovo ulje iz ove nemoguće sezone ima samo 0,5% slobodnih masnih kiselina.

- To je više nego odlično za ovakvu maslinarsku godinu – veli Bilal zadovoljan svojim ekstra djevičanskim maslinovim uljem. “Cilj nam je vrhunska kvaliteta, dakle da proizvodimo ekstra djevičansko ulje. To nam je daleko važnije od kvantiteta.“

Maslinici Bilala Kraje nalaze se tri kilometra izvan Ulcinja na lokaciji Pistulla. U dva maslinika je 2012. i 2013. godine posadio gusto superintenzivnim načinom ukupno 3100 stabala maslina. Sve masline su španjolske sorte arbequina. I bogme su one ove godine položile ispit. I one i njihov vlasnik!

Piše: Meri Šilović
Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

16. travanj 2024 17:40