StoryEditorOCM

opasna Xylella fastidiosaZnanstvenici predviđanju gdje i kako bi se mogla širiti bakterija koja ubija masline

7. lipnja 2017. - 11:22
Xylella fastidiosa

Stručnjaci britanskog Centra za ekologiju i hidrologiju razvili su znanstveni model koji bi mogao pomoći predviđanju gdje i kako bi se mogla širiti bakterija Xylella fastidiosa koja prijeti uništavanjem europskih maslinika. 

Osim predviđanja širenja bakterije, model nudi i smjernice za stvaranje tampon zona kako bi se zaštitila nezaražena stabla maslina. 

Opasna bakterija, koja uzrokuje bolest brzog sušenja maslina, od ranije je bila poznata na američkim kontinentima, a prije nekoliko godina stigla je u Europu, 2013. otkrivena je u regiji Apulia na jugu Italije gdje je uništila oko 250 četvornih kilometara maslinika. 

Odatle se proširila na Korziku i južni dio Francuske, a prošle jeseni je podsoj otkriven i u Španjolskoj, na otoku Mallorci, ali samo na stablima trešanja i oleandrima. 

Istraživanje Centra za ekologiju i hidrologiju baziralo se na kontrolnim zonama koje su na snazi u Apuliji, pokazalo se kako širenje tampon zona smanjuje rizik od širenja infekcije izvan kontrolnih područja, ali ne može potpuno spriječiti širenje bakterije zbog insekata koji je mogu prenijeti u udaljenija područja.

Europska unija će dodatno financirati rad znanstvenika Centra za ekologiju i hidrologiju koji će nastaviti istraživanja i proširivanje modela kako bi se pronašli najučinkovitiji načini sprječavanja širenja bakterije.

24. travanj 2024 05:10