StoryEditorOCM

savjeti dr. vlatkovićaŽelite proizvesti vrhunsko ulje? Računajte da se rizik povećava što više odmiče prerada

Piše Dr. Ivica Vlatković
10. veljače 2018. - 10:14

Stolne masline ne mogu čekati duže od Sv. Luke. Njih treba brati kada se plodovi smekšaju, a ne kada pocrne. Sve kasnije vodi u blaga ulja koja nemaju onu potrebnu svježinu, snagu i okus mladog maslinovog ulja.

Kod uljnih sorti taj raspon taktiziranja optimalne berbe ovisi o sorti, opterećenosti stabla, položaju, zalijevanju... Uglavnom, svaki maslinar to mora procjeniti sam.

Oni koji žele proizvesti vrhunsko ulje moraju računati da se rizici u uljarama povećavaju što više odmiče prerada. Naime, dolaze i masline koje su brane danima, ali i pokupljene sa zemlje na kojoj su dugo ležale, kao i one upaljene u mrežastim vrećama.

O maslinama iz mora suvišno je više pisati, jer svatko ima pravo na svoj izbor.

Uljare bi postavljanjem termina za preradu ekstradjevičanskih ulja i tek nakon toga za preradu tradicionalno proizvedenih ulja iz maslina koje se čuvaju u moru pomogle da se kvaliteta hrvatskih maslinovih ulja još više podigne i pomogle da svatko dobije ono što želi.

25. travanj 2024 16:42