Stolne masline ne mogu čekati duže od Sv. Luke. Njih treba brati kada se plodovi smekšaju, a ne kada pocrne. Sve kasnije vodi u blaga ulja koja nemaju onu potrebnu svježinu, snagu i okus mladog maslinovog ulja.
Kod uljnih sorti taj raspon taktiziranja optimalne berbe ovisi o sorti, opterećenosti stabla, položaju, zalijevanju... Uglavnom, svaki maslinar to mora procjeniti sam.
Oni koji žele proizvesti vrhunsko ulje moraju računati da se rizici u uljarama povećavaju što više odmiče prerada. Naime, dolaze i masline koje su brane danima, ali i pokupljene sa zemlje na kojoj su dugo ležale, kao i one upaljene u mrežastim vrećama.
O maslinama iz mora suvišno je više pisati, jer svatko ima pravo na svoj izbor.
Uljare bi postavljanjem termina za preradu ekstradjevičanskih ulja i tek nakon toga za preradu tradicionalno proizvedenih ulja iz maslina koje se čuvaju u moru pomogle da se kvaliteta hrvatskih maslinovih ulja još više podigne i pomogle da svatko dobije ono što želi.
StoryEditorOCM
savjeti dr. vlatkovićaŽelite proizvesti vrhunsko ulje? Računajte da se rizik povećava što više odmiče prerada
10. veljače 2018. - 10:14