StoryEditorOCM

upozorenje agronomaObavijest maslinarima s područja Zadarske županije: Zaštitite masline od paunovog oka i po mogućnosti dodajte folijarno hranjivo na bazi bora

Piše Maslina
9. svibnja 2022. - 12:58

Poveće količine oborina zadnjih dana, a uz temperaturne vrijednosti koje bilježimo, mogu značajnije utjecati na pojačane infekcije uzročnikom bolesti paunovo oko (Spilocaea oleagina).

Stoga valja provesti preventivne zaštitne mjere protiv spomenute bolesti s jednim od dozvoljenih pripravaka. Trenutačno je najbolje uporabiti jedno od organskih sredstava:  STROBY WG ili SYLLIT 544 SC ili NATIVO 75 WG.

Svakako bi bilo dobro dodati i neko od folijarnih hranjiva na bazi mikroelementa bora zbog bolje kasnije oplodnje.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnome informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi: http://fis.mps.hr/trazilicaszb/.

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstva za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

Skupljanje ambalažnoga otpada SZB provest će se dana 18.08.2022. u Nadinskome blatu (maslinik OPG Ivan Atelj, 200 m južno od rampe za utovar grožđa), u vremenu od 08:00 -10:00 sati.

Ivan Šimičević, dipl. ing. agr.   
Ministarstvo poljoprivrede
Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede​
Zadarska županija

21. ožujak 2023 06:36