StoryEditorOCM

kruna dugogodišnjeg radaUspjeh u Milanu: Maslinovo ulje bračnog para Morović proglašeno svjetskim šampionom

19. veljače 2019. - 16:54

Sjajna maslinarska vijest stigla je iz Milana – ekstra djevičansko maslinovo ulje "Nai 3.3.", proizvedeno u OPG-u Nives Morović, odnosno u masliniku bračnog para Nives i Gorana Morovića u Žmanu na Dugom otoku, u svojoj je kategoriji proglašeno svjetskim šampionom na najprestižnijoj svjetskoj manifestaciji ulja proizvedenih od jedne sorte maslina – "MonocultivariOlive Oil" koja se već niz godina održava u tom talijanskom gradu.

Morovići su za svoje ulje dobili devet od maksimalno deset bodova, i to u kategoriji ulja od ekološki proizvedenih i navodnjavanih maslina.

Ova manifestacija ima još samo dvije kategorije, a to je kategorija ulja proizvedenih u konvencionalnoj proizvodnji i onih od nenavodnjavanih maslina. I na ovoj se smotri posebno ocjenjuje i izgled pakovine ulja za koje su Morovići dobili zlato još prošle godine.

Zanimljivo, u kategoriji nenavodnjavanih ekoloških maslina, makar je na milansku manifestaciju pristiglo nekoliko stotina uzoraka ulja iz svih europskih maslinarskih zemalja, uz ono Morovićevih samo je još jedno ulje uspjelo dobiti zlatnu medalju.

A Morovići su dobili zlato za sva tri uzorka koja su poslali: šampionska su im postala oba uzorka istog ulja od sorte coratino, i u filtriranoj i u nefiltriranoj verziji, a zlatnu je medalju i ocjenu 8,8 dobilo ulje proizvedeno od domaće sorte drobnice. Što je, opet, sjajno priznanje ovoj autohtonoj dalmatinskoj sorti.

Zanimljivo, u drugim kategorijama gotovo da i nema maslinovih ulja hrvatskih proizvođača. Tek su dva ulja dobila zlato među uljima proizvedenima u konvencionalnoj proizvodnji.

Međutim, i inače je milansko maslinarsko natjecanje ove godine dodijelilo relativno malo zlatnih medalja. Točnije, s obzirom na broj pristiglih uzoraka, stručni paneli manifestacije tek su manji broj ulja ocijenili istinski vrhunskima. Što zapravo govori o tome da je ova maslinarska godina i u drugim mediteranskim, odnosno maslinarskim zemljama, što se tiče kvalitete ulja, bila nešto lošija. Ali su zato ocjene za žmansko zlatno ulje Morovićevih time vrijednije.

Morovićevi su i prijašnjih godina na prestižnim uljarskim manifestacijama za svoja "Nai 3.3" ulja dobivali zlatna priznanja, ali je ovogodišnje šampionsko zapravo kruna dugogodišnjeg rada i ambicija splitsko-žmanskog bračnog para da proizvode vrhunsko maslinovo ulje.

Baš je ovom prilikom zgodno istaknuti kako su Morovićevi uspjeli ishoditi građevinsku dozvolu i pripremiti sredstva za izgradnju svog nekovencionalnog i atraktivnog maslinarsko-turističkog mini kompleksa po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića, o čemu su Zadarski.hr i Slobodna Dalmacije te magazin Maslina pisali u nekoliko navrata.

Goran Morović je, inače, vrlo uspješni splitski građevinar te počasni konzul Republike Slovačke u Splitu.

19. travanj 2024 13:29