StoryEditorOCM

SKRADIN: NA PLANTAŽI MASLINA HRVATSKIH ŠUMAUrod skoro rekordni

Piše Tanja Šimundić Bendić
30. prosinca 2022. - 13:15

Maslinik je na 12,5 hektara, u njemu je 4200 stabala, a funkcionira kao sastavni dio Šumarije Šibenik. Evo kako se stručnim radom i brigom može stvoriti izvanredan rezultat - veli upraviteljica Šumarije Šibenik Daria Kekelić

Već smo na polovini prosinca, konačno na domahu bure koja je spustila temperaturu na dva do tri prijepodnevna stupnja. Bogme je neugodno hladno, zebu ruke, zebu noge na plantaži maslina Hrvatskih šuma Uprave Šibenik dok promatramo grane prepune sočnih boba. Glatke su, zdrave, čiste, kiša ih je oprala, spremne su za prikupljanje i brzi odnos na preradu. Dok cvokoćemo promatramo berače kako pažljivo tresu grane, svaki je plod dragocjen, iz svakog će izaći žuta tekućina koja će ove godine napuniti bačve Hrvatskih šuma. Bit će ovo rekordna berba, dok šetamo među rodnim stablima zadovoljno nam veli upraviteljica Šumarije Šibenik Daria Kekelić.

image

Maslinik Hrvatskih suma u blizini Skradina.
 

Jakov Prkic/Cropix

Kako ne bi bila zadovoljna, prije pet i pol godina na istom ovom lokalitetu iznad Skradina, na mikrolokaciji Dubravica, dočekao ju je maslinik koji je očito trebao žensku ruku. Nema s ovom biljkom zablude, ona ti ona odmah pokaže kako se s njom postupa, kakva se o njoj briga vodi. I evo nas danas, u prosincu 2022. godine s očekivanim urodom koji će se približiti rekordnom iz 2019. godine.

image
Jakov Prkic/Cropix

- Očekujemo prinos od 80 do 85 tisuća kilograma, što bi značilo od deset do 15 tisuća litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinova ulja. Maslinik je star 20 godina, proteže se na 12,5 hektara zemljišta, u njemu je 4200 stabala, a funkcionira kao sastavni dio Šumarije Šibenik. U sklopu ostalih poslova koje djelatnici ove ispostave Hrvatskih šuma rade, nalazi se i ova plodna plantaža koja nam pokazuje kako se s pažnjom, stručnim radom, brigom, provođenjem potrebnih mjera može stvoriti izvanredan rezultat. I naravno da nas to jako veseli i čini ponosnim – veli upraviteljica.

image
Jakov Prkic/Cropix

Zanimljiva je poveznica uz ovaj maslinik, prije nego što ga je Daria uzela pod svoju brigu, nisu mu baš cvjetale ruže. No nakon sagledavanja situacije, angažiranja savjetodavne ekipe koja je pregledala teren, na papir stavila problem i odredila mjere revitalizacije, život se polako počeo vraćati u zapušteni nasad. Sljedeća je godina još uvijek bila vezana uz fazu oporavka, no već sljedeća je bila rekordna.

image

Maslinik Hrvatskih suma u blizini Skradina.
 

Jakov Prkic/Cropix

-Prva rodna godina je rezultirala prinosom od čak 95 tisuća kila. To nam je bio odličan pokazatelj benefita stručnog i timskog rada. Doslovce smo plantažu digli iz mrtvih. Sada imamo 4200 stabala, rodnih je uvijek od 3,5 do 3,8 tisuća. Okrenuli smo se prema sortama oblica, levantinka, lečino, pedolino, te prirodnim oprašivačima sorti askolano. Sve nam sorte svake godine nemaju isti prinos, no globalno gledano, svake sezone imamo rod. Paše im ovaj lokalitet i ova mikrolokacija, a dobrom urodu pridonosi i provođenje svih potrebnih mjera. Pričamo pritom o zaštiti, prskanju, hranidbama, svim potrebnim ciklusima u životu jedne biljke koja na kraju priče sve to vraća lijepim rezultatom. No ponekad ni to nije dovoljno, ponekad viša sila u obliku vremenskih nepogoda itekako znade poremetiti sve račune. No to je priroda, a na njene odluke teško je djelovati – veli upraviteljica maslinika.

image
Jakov Prkic/Cropix

Upravo tako, ponekad se možeš truditi najviše na svijetu, no rezultat može biti ravan nuli. Prisnažuje upravo to lanjski primjer koji je na kraju rezultirao nedostajanjem berbe. Zašto? Zato što je sunce u lipnju bilo toliko jako da je za vrijeme cvatnje doslovce spržilo cvijet. Usprkos tome masline na ovom mikrolokalitetu su rodile, no u rujnu se uvidjelo kako bi berba bila neisplativa. Odluka je pala, u berbu se lani nije išlo. No zato se od ove ima velikih očekivanja.

image

Djelatnici Hrvatskih šuma Milenko Brajković i
Vice Krnčević

Jakov Prkic/Cropix

-Približavamo se rekordnoj 2019. godini i rezultatu od 95 tisuća kila. I to nas baš jako veseli. Hrvatske šume imaju svoj prostor u kojem skladištimo maslinovo ulje u inoks bačvama. Naše maslinovo ulje se prodaje našim zaposlenicima po prihvatljivoj cijeni i zato se jako radujemo da ćemo i ove godine imati u ponudi prvoklasno, visokokvalitetno ekstra djevičansko ulje s naše plodne plantaže. I evo nas, 20 godina od stvaranja maslinika podignutog na valu ideje o još jednoj poslovnoj mogućnosti naše krovne ustanove, imamo odličan proizvod na skradinskoj mikrolokaciji koja očito paše ovom nasadu. Itekako smo ponosni na ovaj naš rezultat, jer pokazuje kako smo kao ekipa složno stvorili značajan projekt. Na kraju uvijek ostaje ta boca maslinova ulja, žuto zlato koje nam se vraća kao rezultat cjelogodišnjeg rada – veli upraviteljica Daria Kekelić.

image
Jakov Prkic/Cropix

Mikrolokacija i znanje

Svake sezone imamo rod, maslinama paše ovaj lokalitet i ova mikrolokacija, a i provodimo sve potrebne mjere, veli upraviteljica

Prvoklasno
za zaposlenike

”Maslinovo ulje se prodaje našim zaposlenicima po prihvatljivoj cijeni i radujemo da ćemo im opet ponuditi prvoklasno ulje s naše plantaže”

23. travanj 2024 23:52