StoryEditorOCM

svečanost u susjedstvuU Starom Baru otvorena Kuća masline, multifunkcionalni objekt s pogonom za preradu, dvoranom za edukaciju, prostorom za prodaju ulja...

Piše Maslina
31. svibnja 2022. - 07:53

Dugo su je crnogorski maslinari sanjali, gradila se i izgradila i nedavno je u Starom Baru svečano otvorena Kuća maslina, lijep, reprezentativan objekt koji bi mogao simbolizirati novu eru crnogorskog maslinarstva.

Otvaranjem Kuće maslina Bar i formalno postaje centar crnogorskog maslinarstva, stvaraju se preduvjeti za još brži i intenzivniji napredak u proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja u Crnoj Gori.

Kuća maslina je multifunkcionalni objekt koji sadrži pogon za preradu maslina minimalnog kapaciteta prerade od 250 kilograma na sat te prostor i uvjete za skladištenje, pakiranje i etiketiranje maslinovog ulja.

Tu je i dvorana za edukaciju i sastanke koja treba biti otvorena za maslinare, ali i za druge poljoprivrednike, kao i za realizaciju raznih projekata.

Kuća sadrži i prostor za prodaju maslinovog ulja i drugih autohtonih proizvoda iz Crne Gora te prostor za stručno vođene degustacije maslinovog ulja. Prostor za prodaju će biti opremljen muzejskom postavkom koja će predstaviti barsko i crnogorsko maslinarstvo kroz povijest.

Zbog mnogobrojnih negativnih okolnosti, pandemije koronavirusa, potpuni završetak Kuće maslina je morao biti odložen na određeno vrijeme. I sad je konačno svečano otvorena.

image

Kuća maslina u Starom Baru

Otvorio ju je predsjednik crnogorske Vlade Zdravko Krivokapić, a na svečanosti su bili i o maslini i njenoj kući govorili i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore Aleksandar Stijović, predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević i predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković.

Premijer Krivokapić je ukazao na značaj koje maslinarstvo ima u crnogorskoj tradiciji i istakao da je maslina oduvijek bili simbol mira, suživota i prijateljstva u Baru i Crnoj Gori.

image

Premijer Crne Gore Krivokapić je otvorio Kuću masline

"Maslina predstavlja zajednički imenitelj Mediterana, ona je ujedinila sve ove prostore, a zahvaljujući simbolici može se iskazati kao civilizacijski doprinos kojim su obuhvaćene medicina, ekonomija, religija i filozofija. Crna Gora je država koja u Evropi po glavi stanovnika troši najmanje maslinovog ulja, negdje oko 0,5 l. Hajde da to izmijenimo i dostignemo evropski nivo koji je od 5-6 litara", kazao je Krivokapić.

On je podsjetio i na tradiciju kada su mladići za ženidbu trebali posaditi najmanje 100 stabala:

"To je moguće, kad se hoće. I upravo ovaj prostor bi trebao da bude pokretač svega onoga što se vezuje za našu tradiciju, za njegovanje onog izvornog što imamo".

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović je istaknuo kako je Kuća maslina značajan događaj za maslinarstvo i za poljoprivredu, turizam, ali i za zemlju uopće, pošto Crna Gora i Bar službeno dobijaju centar maslinarstva.

image

Brojni su došli na svečano otvorenje Kuće maslina

"Kuća maslina je kruna zajedničkog rada Vlade, opštine, maslinara i svih onih koji su dali doprinos realizaciji ovog projekta. Opština Bar sa najvećim brojem maslina i najdužom tradicijom, Starom maslinom koja je i zvanično dobila potvrdu da je sa preko 2.200 godina među par najstarijih stabala u svijetu, idealna je kao lokacija za Kuću maslina. Razlog više što smo odabrali ovu lokaciju jeste i što se Bar nalazi između ulcinjskog i bokokotorskog maslinarskog reona. U Kući maslina će se vršiti prerada, i proizvoditi ulje isključivo po standardima EU, pakovanje i etiketiranje ulja, održavati radionice, seminari, obuke, obučavati maslinari, ali i potrošači o organoleptičkoj ocjeni ulja. Za turiste, koji tokom čitave godine posjećuju Stari Bar, tu su prodajni i izložbeni prostor, te će se na taj način vršiti promocija crnogorskih proizvoda, ne samo od masline, već i domaćeg meda, vina, voća, i svega onog što naši vrijedni proizvođači imaju da ponude", kazao je ministar Stijović.

Stijović je pojasnio da nakon izgradnje objekta slijedi i njegovo opremanje, a zatim i utvrđivanje sistema organizacije. Još nije odlučeno kome će biti povjereno upravljanje Kućom maslina.

Pozdravljajući prisutne predsjednik Društva maslinara iz Bar Ćazim Alković je naglasio spremnost Udruženja da pomogne u svim daljim aktivnostima i valorizaciji ovog projekta.

"Maslinarstvo je u Baru važna poljoprivredna grana, ali i mnogo više od toga. Maslina i maslinarstvo za Barane su način života, dio tradicije koja se sa koljena na koljeno prenosi 1000 godina. Barski maslinari su ponosi ponosni što su privilegovani da baš u našem gradu bude sagrađena Kuća maslina, čime i formalno postaje centar crnogorskog maslinarstva.

image

Kuća masline u Starom Baru

Naši preci koji su prije više od 2000 godina posadili Staru maslinu na Mirovici i druge stare masline u Baru i postavili temelje maslinarstva na ovim prostorima, postavili su, može se reći i temelje ove kuće. Nije slučajno da je ona postavljena baš ovdje uz zidine drevnog Bara. Ovo je kuća svih crnogorskih maslinara, a njena vrata treba da budu otvorena i drugim poljoprivrednim proizvođačima. Društvo maslinara Bar je bilo aktivni učesnik u svim fazama realizacije projekta, od ideje, planiranja prostora i sadržaja pa sve do konačne realizacije.

Zajedno sa odgovornima u ministarstvu poljoprivrede vodili smo računa o svakom detalju, kako bi danas imali ovako reprezentativan objekat. Zahvaljujemo što su u Društvu maslinara vidjeli partnera i što su prilikom relizacije projekta uvažavali naše mišljenje i potrebe maslinara. Međutim, izgradnjom i opremanjem Kuće maslina posao nije završen, sada smo na novom početku, a to je potpuna valorizacija svih raspoloživih kapaciteta ovog milonski vrijednog objekta."

Maslinari se nadaju da ovo nije objekat gdje će stolovati neka poljoprivrednicima nedostupna administracija ili pored kojeg će se turisti fotografirati i nastavljati dalje. U Društvu maslinara Bar smatraju da je Kuća maslina, uz inicijalnu podršku, samoodrživa i da svi zajedno: crnogorski maslinari, Opština Bar na čijem je zemljištu izgrađena, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te druge relevantne organizacije i institucije - sinergijom mogu postići da ovo bude reprezent uspješnog projekta države Crne Gore. Vele maslinari Bara:

"Mi smo spremni da za to preuzmemo odgovornost, a nadamo se da smo vas, do sada raealizovanim projektima uvjerili da smo i sposobni za to. Završetak objekta, koji je vrijedan više od milion eura, ponos je ne samo za Bar već i za Crnu Goru i sada je na državnim i opštinskim organima te maslinarskim organizacijama da zajednički pripreme najbolji model upravljanja koji će omogućiti potpunu valorizaciju svih kapaciteta te njenu samoodrživost."

image

Sa svečanosti otvorenja Kuće maslina

image

Predsjednik Društva maslinara Bar Ćazim Alković

18. travanj 2024 18:03