StoryEditorOCM

od hobija do biznisaStipe Damić - zlatni maslinar u kraju mandarina: U početku sam slušao predavanja i to primjenjivao u svom masliniku. Počinjemo brati čim se otvori uljara

Piše Ante Šunjić/Dubrovački vjesnik
23. svibnja 2022. - 10:58

Noćnjak 2022. zlato, Noćnjak, 2020. zlato, Noćnjak 2016. zlato, Noćnjak 2013. zlato. Noćnjak, 2018. srebro, Noćnjak, 2016. srebro, 2017., posebno priznanje za najbolje blago ekstradjevičansko ulje.

Ovo su nagrade koje je samo u nekoliko zadnjih godina dobio rogotinski umirovljenik i zaljubljenik u maslinarstvo Stipe Damić, piše Dubrovački vjesnik.

Najsvježiju zlatnu medalju donio je s Brača, najmaslinarskijeg otoka na Jadranu, gdje je na ocjenjivanje predano gotovo 350 uzoraka maslinova ulja.

Od hobija do obiteljskog biznisa

Stipe danas obrađuje 650 stabala maslina, posjeduje veliko znanje i iskustvo, poznaje sve tajne proizvodnje visoko kvalitetnog maslinova ulja i u ovaj posao uključio je cijelu obitelj.

image

Stipe Damić, maslinar

Ante Šunjić

Da bi došao do toga, godinama je strpljivo radio i učio, stjecao prijeko potrebna znanja i iskustva. Maslinici mu se nalaze u blizini ušća rijeke Neretve, na području koje je, prema prevladavajućemu mišljenju, namijenjeno isključivo za mandarine.

- Na početku sam imao osamnaest stabala maslina koje sam uzgajao iz hobija. Vremenom me maslina zainteresirala i privukla i počeo sam joj posvećivati sve više pažnje. Nakon toga zasadio sam još šezdeset sadnica i tako je počela snažnija proizvodnja maslinova ulja. U masliniku radi čitava obitelj. Masline su stare između pet do više od 30 godina, tu su leccino, frantoia, coratina i pendolino, koja je oprašivač drugim maslinama. Kvalitetan rad nagrađen je dobrim urodom, s kojim smo zadovoljni. Godišnje proizvedemo preko tisuću litara kvalitetnoga maslinova ulja - kaže Stipe.

Kada ga pitamo za tajnu proizvodnje nagrađivanoga ulja, reći će da postoji čitav niz razloga i riječ je o cijelom procesu u kojem je bitno kako se maslina obrađuje, kada se bere i vozi na preradu, u čemu se ulje skladišti…

image

Stipe Damić, maslinar

Ante Šunjić

Bez iskustva nema zanata

- Najprije, potrebno je znanje i iskustvo što se ne može steći preko noći. Ja sam redovito odlazio na Noćnjake, jer se tu može mnogo toga naučiti. U početku sam dobivao diplome i slušao predavanja. Što sam tamo naučio, primjenjivao sam u svome masliniku. Npr., prije, a i danas to mnogi rade, masline su se poslije branja držale u vodi, što nije dobro. Treba ih što prije odvesti na preradu. Mi to radimo u najkraćem mogućem roku, nekad i dva puta dnevno. Dalje, plod mora biti kvalitetan, ne smiju se uzimati oštećeni, nezdrav, niti plod s poda, jer zbog oksidacije mogu ugroziti kvalitetu ulja. Bitno je i vrijeme branja maslina. Mi počinjemo brati čim se otvori uljara, najčešće već početkom listopada. Jedan dio maslinara bere tijekom studenoga, ali tada su plodovi manje kvalitetni, niže su temperature i kraći je dan, a sve to utječe na kvalitetu ulja. Važna je i uljara u kojoj se obavlja prerada, mi naše masline već godinama prerađujemo u jednoj uljari u Opuzenu i jako smo zadovoljni pruženom uslugom - istaknuo je rogotinski maslinar neke od stvari kojih se treba pridržavati.

Treba nam Udruga maslinara!

Stipe Damić ne krije zadovoljstvo zbog posla kojim se bavi i koji ga ispunjava. No, smatra da na području maslinarstva u dolini Neretve ima još dosta prostora za napredak. "Kod nas su ljudi dugo vremena mislili da treba saditi samo mandarine. Drago mi je vidjeti da se zadnjih godina sadi sve više stabala maslina i da će se taj trend, kako sada stvari stoji, nastaviti i u idućim godinama. Zbog toga bi bilo dobro da se osnuje Udruga maslinara Neretve, da se maslinari povežu i da koriste brojne prednosti koje bi se osigurale osnivanjem jedne takve udruge", zaključio je Damić.

20. travanj 2024 02:57