StoryEditorOCM

Olivera BeyerŠampionka iz Berlina još je kao dijete dolazila u Jelsu: I mi stranci možemo proizvesti vrhunska maslinova ulja! Ona su danas hit u cijelome svijetu

Piše Mirko Crnčević
28. ožujka 2022. - 08:06

U jelšanskom hotelu "Hvar" održana je 7. manifestacija maslinara i uljara otoka Hvara, a ovogodišnja šampionka je gospođa Olivera Beyer iz Berlina (Njemačka), čije je ekstra djevičansko maslinovo ulje prosječne ocjene 9,00.

Drugo mjesto dijele Janez Štumberger iz Kranja (Slovenija) i Uljara "Božić", vl. Antuna Balića iz Svirača (8.95), dok su trećeplasirani otac i sin, Kuzma i mali Mate Matijević iz Dola (8.94).

- Još kao dijete dolazila sam s roditeljima u Jelsu na ljetovanje i na prvi pogled se zaljubila u to mjesto i prekrasni otok Hvar. Slijedom toga kasnije 1979. godine ja i suprug Georg smo kupili kuću u Banskom dolcu, ali isto tako zavoljeli i način kako tu živi lokalno stanovništvo. Nedavno smo kupili dva maslinika sa 110 stabala maslina, pretežito oblice i levantinke, od čijih plodova sam u uljari "Božić" i proizvela šampionsko ulje. Naravno, da je ovo za mene izuzetno veliko priznanje, a drago mi je da je drugo mjesto pripalo kolegi iz Slovenije, što je samo dokaz da i mi stranci možemo proizvesti vrhunska maslinova ulja koja su danas zapravo hit u cijelome svijetu – kazala je šampionka Olivera.

Maslina je za nju božanstveno stablo, simbol mira, mudrosti, snage, pobjede, opstojnosti i napretka, što nam je itekako potrebno u vremenima kada mnogi svjesno ili nesvjesno uništavaju planetu na kojoj živimo.

Inače, manifestacija je započela svečanim otvaranjem, nakon čega je uslijedio praktični prikaz rezidbe maslina, što je prezentirao mr. sc. Stanislav Štambuk, legendarni poljoprivredni savjetnik zaposlen u Ministarstvu poljoprivrede RH.

Uslijedila su predavanja "Trženje i marketing maslinovih ulja" (dr. sc. Marin Čagalj) i "Senzorska svojstva djevičanskih maslinovih ulja – ključ uspjeha" (dr. sc. Mirella Žanetić), dok je organsku gnojidbu maslina prezentirala Milica Sekulić, ing. agr.

- Prošla godina za nas maslinare, ako izuzmemo istočni dio škoja, gdje je u ranom proljeću bilo smrzavanja, pokazala se nešto lošijom po prinosu zbog izostanka kiša, ali istodobno jako dobrom po kvaliteti ulja. Zbog sušnog ljeta imali smo minimalni napad štetnika, pa je to rezultiralo s visokom kakvoćom maslinova ulja što pokazuju i rezultati ocjenjivanja – rekao je na početku večernjeg programa u ime organizatora Đorđan Gurdulić, predsjednik Udruge maslinara otoka Hvara "Sv. Špirijun".

Tijekom programa, koji je maestralno vodio Ratko Kožul, predsjednik se zahvalio svima koji su na bilo koji način omogućili da dođe do tradicionalnog druženja maslinara i uljara, osobito Općini Jelsa, Gradovima Hvaru i Starome Gradu te njihovim Turističkim zajednicama, Hvarskoj biskupiji, "Hvarskom vodovodu", obrtnicima...

Svojim govorima skup su pozdravili Nikša Peronja, načelnik Općine Jelsa, i mr. sc. Stanislav Štambuk, u svojstvu izaslanika Rikarda Novaka, gradonačelnika Grada Hvara.

- Rezlultate analize i ocjenjivanja, koje je proveo stručni panel Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, predstavila je voditeljica dr. sc. Mirella Žanetić.

image

Priznanje za šampionsku uljaru 'Božić' iz Svirača pripalo je njenom vlasniku Antunu Baliću (u sredini), lijevo je Đorđan Gurdulić, a desno općinski načelnik Nikša Peronja

Vivian Grisogono

Ona je navela da je ocjenjeno ukupno 57 uzoraka maslinova ulja, a da je u konačnici dodijeljeno 37 zlatnih, 6 srebrenih i 4 brončane medalje za ekstra djevičansko maslinovo ulje, 4 diplome za djevičansko maslinovo ulje i 6 priznanja za sudjelovanje.

SVE REZULTATE MANIFESTACIJE MOŽETE VIDJETI U RANIJE OBJAVLJENOM ČLANKU:

Šampionka ‘Dana maslinova ulja otoka Hvara‘ je Olivera Beyer, najbolje ekološko ulje ima Đorđan Gurdulić, a najbolja uljara je ‘Božić‘ iz Svirča

Ove godine prvi put je dodijeljeno posebno priznanje za najveću količinu prerađenih maslina u 2021. godini koja se, kako je spomenuto, izražava u tonama, a zasluženo su ga ponijeli Estera i Jurica Peronja iz Jelse.

Za najbolje ekološko maslinovo ulje priznanje je drugu godinu zaredom dobio upravo Đorđan Gurdulić iz Jelse – proizvedeno od sorti oblice i levantinke, drugoplasirana je Eva Marija Čurin iz Gdinja, dok je treće mjesto pripalo Ivici Fredotoviću iz Vrbanja.

Šampionska uljara je "Božić", s prerađenim 31 uzorkom, slijedi je uljara "Radojković" iz Bogomolja s 25 uzoraka (Ivo Radojković) i uljara "Rubin" iz Zastražišća s jednim uzorkom (Juraj Rubin).

Organizatori su na kraju zahvalili jelšanskom slavuju - baritonu Dariju Beliću, i njegovoj pratnji maestru Slavku Reljiću, zato što su svojom glazbom obogatili Dane maslinova ulja. Pripremljena je i degustacija maslinovih ulja sudionika manifestacije, a zatim i svečana večera.

Tako je zajedničko druženje hvarskih maslinara i uljara proteklo u najboljem redu što su oni i zaslužili, cijelu godinu marljivo rade, trebaju se naposljetku barem malo opustiti i u veselju svoju dušu odmoriti.

Hvarskom maslinovu ulju potrebna je oznaka izvornosti

- Značaj ovakvih manifestacija je u tome što maslinare i uljare povezuje, oni u tim prigodama međusobno razmjenjuju iskustva, a dostupna im je i primjerena edukacija od strane eminentnih stručnjaka iz svijeta maslinarstva. One su uistinu pozitivne i predstavljaju motivirajući faktor za još bolje rezultate, a ja bih osobno udruzi "Sv. Špirijun" i njenom članstvu sugerirao da u predstojećem vremenu maksimalno ubrzaju svoje aktivnosti na dobivanju oznake izvornosti Hvarskog maslinova ulja. Ako su to dobili otoci Šolta, Korčula, Brač, Krk i Cres zašto ne bi i Hvar, koji ima višemilenijsku tradiciju proizvodnje maslinova ulja, stariju i od Krista. Ako u tome uspijemo onda ćemo, siguran sam, stvoriti jedan kvalitetan i željeni brend na domaćem i stranom tržištu, moramo u poljoprivredi, odnosno maslinarstvu i uljarstvu, biti isto ono što naš otok predstavlja na svjetskoj turističkoj mapi – poručio je mr. Štambuk.

20. travanj 2024 14:31