StoryEditorOCM

suša zadaje glavoboljeRazočarani otočani gledaju kako im propada urod: Kišu nismo vidjeli od proljeća, ulja će biti puno, puno manje!

12. kolovoza 2017. - 13:53
Ivo Lučić Kompozitor: Sve će se ovo odraziti na rodnost stabala i u budućnosti

Meteorolozi tvrde da iz mjernih pokazatelja njihove hvarske postaje proizlazi da je stanje oborina na škoju u prvih pet mjeseci ove godine u klasi "normalno", što najvjerojatnije i odgovara istini.

No, isto tako je činjenica da su u Hvaru u svibnju zabilježena 29,3 litre kiše po četvornome metru, u lipnju 14,2 litre, a u srpnju tek 0,7 litara.

Budući da slično stanje karakterizira i početak kolovoza, nije teško zaključiti da je suša tijekom posljednjih nekoliko mjeseci evidentno pogodila najveći broj otočnih težaka, njihove masline, smokve, vinovu lozu, lavandu, pa i druge nasade, a posljedice će zasigurno trpjeti i u godinama koje dolaze.

– Ova će godina svakako ostati klimatološki zapamćena, i to po vrlo negativnim učincima za poljoprivredne kulture. Mi kišu praktički nismo vidjeli od proljeća, iz dana u dan gledamo u nebo i kako naše masline odbacuju plodove, a i ono što je ostalo zakržljalo je i teško će se oporaviti.

- Dakle, ulja će biti puno, puno manje, a sve će se ovo odraziti na rodnost stabala i u budućnosti. Zanimljivo je da se lišće smokava na većini lokacija već osušilo i opada, također ponegdje stradavaju mladi maslinici i vinogradi, ali i ostali nasadi, recimo lavanda i slično, tako da slobodno možemo reći da na otoku Hvaru trenutno imamo stanje prave elementarne nepogode – kaže Ivo Lučić Kompozitor, jedan od vodećih maslinara na srednjodalmatinskim otocima.

Je li utjeha našim težacima najava meteorologa da se danas očekuje prolazno pogoršanje vremena uz umjerenu vjerojatnost za pljuskove praćene grmljavinom, tek ćemo vidjeti.

No, ako se to i dogodi, koristi će biti malo ili gotovo nimalo jer je već za sljedeći tjedan opet izgledno stabilno, vruće i uglavnom suho vrijeme, s tek nešto nižim temperaturama zraka nego u ovom "saharskom" razdoblju.

Težaci se sada pitaju može li im u ovakvim uvjetima država išta pomoći ne bi li barem pokrili troškove koje su imali, ne računajući svoj naporan rad, ali i od toga neće biti ništa ako se općinski načelnici, gradonačelnici i župani budu ponašali kao da ne vide ono što se događa ljudima oko njih, a upravo su ih (i) oni svojih glasovima doveli na vlast.

Sahara na škoju

29,3
litre kiše po četvornome metru zabilježene su tijekom svibnja na meteorološkoj postaji Hvar

14,2
litre oborina izmjerili su motritelji Državnog hidrometeorološkog zavoda tijekom lipnja na istoj lokaciji

0,7
litara kiše po kvadratu palo je na naš najsunčaniji otok u proteklome mjesecu, a u kolovozu – ni kapi

 

25. travanj 2024 17:52