StoryEditorOCM

masline i sušaPlodovima bez očvrsnule koštice neće pomoći ni kiša. A ulje će sigurno pokupjeti, pitanje je samo koliko

Piše Maslina/Agroklub
8. rujna 2022. - 11:22

Kakva će biti maslinarska sezona i hoće li maslinovo ulje poskupjeti, odlučit će - kiša. Ako padne ovaj vikend ili već u četvrtak, kako metereolozi najavljuju, spasit će preostale plodove. Zbog dugotrajne suše na pojedinim mikrolokacijama već ih je podosta otpalo, piše Agroklub.

"Najprije su počele mijenjati boju pa pocrnile i otpadaju masline u kojima nije došlo do odrvenjavanja koštice što je znak da nakupljanje ulja nije ni počelo“, kaže Vito Prtenjača, maslinar iz Polače u Ravnim kotarima.

Prva kritična faza u njegovom i drugim maslinicima nastupila je već tijekom cvatnje i oplodnje. Zaredale izuzetno visoke temperature, ali tada još nisu izazvale značajnije probleme jer su noći bile relativno hladne i bogate vlagom.

Nakon toga, podsjeća agronom Marijan Tomac, započelo je sušno razdoblje s izuzetno visokim temperaturama i masline su počele osjećati nedostatak vode.   

Suša je pogodila sve sorte u Vitinom masliniku. Neke više, druge manje. Najviše je stradala Istarska bjelica. Kod nje nije došlo do odrvenjavanja koštice ploda, a to je znak da sinteza ulja nije ni počela.

Plodovi zbog nedostatka vode ne samo da su se smežurali već su promijenili boju u ljubičastu što je znak da se suše.

"Čak i da ovih dana, kako najavljuju, padne obilna kiša plodovima Istarske bjelice u Vitinom masliniku kao i ostalima u kojima nije došlo do očvršćivanja odnosno odrvenjavanja koštice ne bi bilo pomoći. Ostalima bi kiše pomogle da obave sintezu ulja i dozriju“, smatra Tomac.  

Obilnijih oborina, osim na pojedinimim mikrolokacijama, nije bilo od veljače na cijelom maslinarskom području od Savudrije u Istri do Prevlake na krajnjem jugu Dalmacije. Još manje oborina bilo je na brojnim hrvatskim otocima.

"Suše su takve da je pravo čudo kako se masline uspijevaju održati“, izjavio je Ivo Lučić, maslinar s Hvara.

Na tom otoku, gdje se uzgaja oko 250.000 maslina, od početka godine do sada palo je  ukupno 113,3 litre po četvornom metru  i to uglavnom u zimskom periodu i početkom proljeća. Kiša je izostala i za blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, kada je prijašnjih godina obično označavala kraj ljetnjih vrućina i najavljivala dolazak jeseni.

Najteža je onima čiji su maslinici na škrtim, kamenitim tlima pogotovo gdje nema navodnjavanja.

Ovo je nedavno potvrdio i Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije:

“Primamo izvješća kako su masline uslijed dugotrajne suše smežurane i tamo gdje nema dovoljno zemlje da se zadrži vlaga već su počele otpadati. Maslinari trpe štetu. Tamo gdje ima zemlje u maslinicima, ako ovih dana ne padne kiša i ti maslinici će gubiti svoje plodove.”

Zato maslinari nestrpljivo gledaju u nebo. Ako, kako najavljuje Vakula, danas, sutra i idući vikend padne kiša plodovi će se oporaviti. Bolesti i štetnika dosad nije bilo tako da bi kvaliteta ulja mogla biti dobra. Iznadprosječna.

A cijena? Maslinovo ulje će sigurno pokupjeti. Pitanje je samo u kojem postotku.

Zbog krize izazvane ratom u Ukrajini nastradali su i hrvatski maslinari. Drastično su poskupila zaštitna sredstva, gnojiva, nafta, ambalaža… Poskupjet će i prerada maslina. "Cijena struje za prerađivače porasla je u međuvremenu i do 500 posto“, kaže Željko Vrsaljko, vlasnik uljare u Nadinu.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje dosad se prodavalo po cijeni od 100 do 150 kuna. Po mnogima poskupjet će najmanje 30 do 50 posto.

Nagrađivani maslinar dr. Ivica Vlatković također misli da će maslinovo ulje poskupjeti, a koliko odredit će ponuda i potražnja.

"Na tržištu maslinovih ulja ima i sada onih koja postižu cijene i do 1.000 kuna za litru. Takva su ulja u pravilu vrhunske kvalitete u malim bočicama od 1 dcl upakirana u pravilu u izvrsnu ambalažu i servirana onim ljudima koji znaju što su vrhunska ulja, a uz to spremni su to platiti“, kaže.

Jednako tako, dodaje, imate na tržištu ulja koja su upakirana u plastične boce i koštaju 80 kn litra i ona će naći svog kupca.

"Prema tome, cijene su varijabilne bile i do sada, a bit će i od sada“, zaključuje poznati maslinar.

Bitno je da što prije padnu kiše. Do početka berbe u listopadu, plodovi će se oporaviti, napuniti uljem i obradovati većinu hrvatskih maslinara.

Ako se to dogodi ovo bi mogla biti solidna maslinarska sezona, a to znači da se u hrvatskim maslinicima na oko 20.000 hektara može očekivati oko 29.000 tona plodova maslina iz kojih se, uz prosječne radmane, može iscijediti oko 37.500 hektolitara maslinovog ulja. To  nije dovoljno za zadovoljenje domaćih potreba za maslinovim uljem, ali kako kažu u Dalmaciji "bolje išta nego ništa“, piše Agroklub

20. ožujak 2023 17:31