StoryEditorOCM

vodeni stresZalijevanje posebno pomaže kod sorti s alternativnom rodnosti. Ako je osigurana dovoljna količina vode, u maslinik obavezno ugradite sustav navodnjavanja

Piše Mr. sc. Marijan Tomac
5. srpnja 2022. - 13:28

Vodeni stres masline

Maslina u svim fazama rasta i razvoja mora imati na raspolaganju određenu količinu vode. Stablo masline troši od 600 do 800 mm/ha vode u klimatskim uvjetima dnevne evapotransporacije od 2-3 mm/danu. Potrošnja vode ovisi o tipu tla na kojem se nalazi maslinik.

Maslina ima svoja kritična razdoblja kroz fenofaze, koja se očituju kroz vodeni stres rasta drveta i razvoja ploda. Stres prouzročen nedostatkom vode može dovesti do nedostatka zametnutih plodova, veličine plodova, te ujedno i udjela ulja u plodu.

Upotreba navodnjavanja u rano doba godine pospješuje rast izbojaka i veći broj cvjetova u sljedećoj godini. Dovoljna količina vode potrebna je u kasno proljeće i rano ljeto, u fazi određivanja broja plodova, što rezultira većim prinosom. Kasniji obroci navodnjavanja koriste se zbog regulacije veličine ploda, količine suhe tvari te roka zrenja.

Ako je navodnjavanje kontrolirano i pravilno raspoređenih obroka kroz sezonu, može se postići povećan prinos kroz dugi niz godina, bez smanjenja kvalitete.

Navodnjavanje posebno pomaže kod sorti maslina s alternativnom rodnosti kao što je oblica jer kod takvih sorata pomaže razvoju novih izbojaka i pojačanom rastu krošnje, ali i formiranju većeg broja rodnih pupova za sljedeću sezonu.

image

Umjetna akumulacija izgrađena od viška materijala kod podizanja novog maslinika

Maslina
image

Pumpa za navodnjavanje mora biti malog pritiska i velikog protoka

Maslina

Mikroraspršivanje - najbolje

Kada je osigurana dovoljna količina vode, u masliniku treba ugraditi sustav za navodnjavanje. Danas se koriste dvije vrste sustava za navodnjavanje – kapanje i mikroraspršivanje. Svaki od navedenih sustava ima svoje prednosti i nedostatke.

Temeljni princip metode kapanja je da iz cijevi voda izlazi kroz kapaljke kapanjem i vlaži tlo neposredno uz biljku tamo gdje se nalazi najveća količina korijenja. Na taj način gubici vode su svedeni na minimum.

image

Mikroraspršivanje - navodnjava se tlo promjera krošnje

Maslina

Sustav kapanja odlikuje se velikim brojem tehničkih rješenja. Kod svih rješenja je osnovno da 30 posto korijenova sustava dobije vodu.

Sustav mikroraspršivanja daje najbolje rezultate u navodnjavanju maslina. Prednosti ovog sustava su: relativno mala potrošnja vode, gotovo cijeli korijenov sustav je opskrbljen vodom, poboljšava mikroklimu nasada, pristupačna cijena i jednostavna montaža.

Navodnjavanje slanom vodom

Za navodnjavanje maslina, ponajprije na otocima i uz more, može se koristiti zaslanjena – boćata voda. Prema rezultatima istraživanja i iskustvima iz mediteranskih zemalja u kojima se navodnjavaju masline boćatom vodom bez opasnosti od pojave znakova toksičnosti i većeg depresivnog djelovanja na rast maslina, proizvođači mogu koristiti vodu zaslanjenosti do 5 dSm-1.

image

Kapanjem vodu treba dobiti 30 posto korijenova sustava

Maslina

Zaslanjenost vode koja se može koristiti u navodnjavanju maslinika treba dovesti u vezu s učestalošću i obrokom navodnjavanja, mehaničkim sastavom tla te količinom oborina u zimskom razdoblju.

Kod navodnjavanja zaslanjenom vodom obrok navodnjavanja se povećava za oko 20 posto da bi osiguralo redovito ispiranje viška soli u tlu. Dodatna mjera bila bi redovita kontrola zaslanjenosti (EC) vode koja se koristi u navodnjavanju te razina soli u tlu da bi se izbjeglo eventualno nakupljanje toksičnih koncentracija soli u tlu.

25. travanj 2024 16:52