StoryEditorOCM

20. izdanje prestižne manifestacijeNagrade i marendin za feštu od ulja: u Zadru otvoreni jubilarni Dani maslina

4. svibnja 2018. - 19:30

Ova je manifestacija u svojih 20 godina postojanja objedinila otoke, priobalje i Ravne kotare u jednu veliku i sjajnu priču, a ona ne promovira samo masline i maslinova ulja ovog i drugih hrvatskih krajeva, nego i cijelu našu županiju – rekao je u petak u Gradskoj loži, na svečanosti otvorenja 20. međunarodnih dana masline, zadarski župan Božidar Longin.

On je i službeno otvorio tu dvodnevnu feštu od maslina i maslinovih ulja. Pokrovitelji manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede, Zadarska županija i Grad Zadar.

Uz Longina, na svečanosti su bili i sudionici ovogodišnjih Dana, organizatori iz Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije, predstavnici pokrovitelja, suorganizatora, partnera i donatora, drugi brojni gosti te ovogodišnji dobitnici priznanja Dana masline.

Predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Benito Pucar istaknuo je da su zadarski Dani jedna od tri, uz Noćnjak i Oliva Olivarum, najstarije maslinarske smotre u Hrvatskoj. Istaknuo je i kako Dani imaju, uz natjecateljsku, i edukacijsku i zabavnu dimenziju, u kojoj se povezuju maslinari iz svih hrvatskih regija, te četvrtu, humanitarnu dimenziju.

Na Narodnom trgu se i ove godine, naime, organizirao veliki Maslinarski marendin, gdje su građani donirali novac za kupnju skupocjenog uređaja za zračenje zadarskoj Općoj bolnici. Na marendinu su kuhari koprivničke "Podravke" pripremili čak 600 porcija paštašute od šalše s tunjevinom i maslinama, sirana "Gligora" častila je svojim paškim sirevima, a vina je donirao OPG Poljak.

Ovogodišnji dobitnici priznanja Međunarodnih dana masline su: priznanje "Dr. sc. Ante Medin" posthumno je dobio prof. dr. sc. Mirko Gugić za znanstveni doprinos u maslinarstvu i uljarstvu. Priznanje je preuzeo njegov sin Josip. Priznanje "Stanko Ožanić" uzornome maslinaru uručeno je Miodragu Deši, a priznanje "Maslinarsko srce" bratićima Mladenu Koši i Mirku Mišuri. Zlatno pero za medijsku afirmaciju maslinarstva i uljarstva dobio je Vedran Stapić, glavni urednik poljoprivrednog portala Agroklub. Priznanje "Maslinarska nada Zadarske županije", za postignute uspjehe u praktičnom maslinarstvu i u školovanju, pripalo je Šimi Marceliću, mag. ing. agr., asistentu na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu.

Dani masline nastavili su se u petak popodne stručnim okruglim stolom u Novom kampusu Zadarskog sveučilišta, a nastavit će se u subotu na otoku Ugljanu s nizom stručnih ali i gastronomskih događanja – maslinarske ekipe će se natjecati u pripremanju janjetine s bižima – te velikom završnom feštom u Vitrenjaku, odnosno u prostorijama JK Uskok, gdje će biti dodijeljene medalje za kvalitetu ocijenjenih ulja i proglašeni šampioni.

16. travanj 2024 23:38