StoryEditorOCM

milijunski projektKaštela postaju središte maslinarskog svijeta: u budućem Znanstvenom centru izvrsnosti obavljat će se najsuvremenija istraživanja 

24. listopada 2017. - 14:55
Centar izvrsnosti zaživjet će na posjedu Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Kaštel Starom

Kaštela će uskoro postati važna nezaobilazna točka na cijelom maslinarskom globusu! U Kaštel Starom će biti podignuta najveća i najznačajnija kolekcija masline u ovom dijelu svijeta, i to u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za maslinu, koji će se ovdje osnovati i djelovati opremljen najsuvremenijim potrebnim alatima za istraživanje masline i znanjem najboljih znanstvenika.

Istraživanja vezana za maslinu, u vrijednosti od 4 milijuna kuna, obuhvatit će prikupljanje i očuvanje kultiviranih (autohtonih i introduciranih) i divljih maslina koje će se kolekcionirati na posjedu Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša u Kaštel Starom, posjedu poznatom pod imenom Banovina.

O čemu je točno riječ, objasnila nam je dr. sc. Tatjana Klepo, koja će voditi ovaj vrijedan projekt i centar izvrsnosti vezan uz maslinu:

- Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, čiji je voditelj prof. dr. Zlatko Šatović s Agronomskog fakulteta, jedan je od deset znanstvenih centara izvrsnosti koji su proglašeni u Republici Hrvatskoj. Ovo je jedini znanstveni centar izvrsnosti iz područja biotehničkih znanosti, a istraživački tim uključuje 30 znanstvenika triju fakulteta (Agronomski fakultet i Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu te Poljoprivredni fakultet u Osijeku) i triju instituta (Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča i Poljoprivredni institut iz Osijeka).

- Projekt se financira iz EU fondova u okviru Operativnoga programa Konkurentnost i kohezija. Trajat će pet godina, a iznos bespovratnih sredstava osiguranih za provedbu cijelog projekta je 37,5 milijuna kuna. Ugovor o dodjeli ovih sredstava potpisan je 5. listopada - veli Tatjana Klepo (na slici dolje).

Istraživanja će se provesti na osam biljnih vrsta: maslina, vinova loza, kukuruz, pšenica, soja, kupusnjače/lukovi, grah i dalmatinski buhač/kadulja - koje predstavljaju glavne poljoprivredne kulture, kao i kulture koje bi mogle postati zanimljive za poljoprivrednu proizvodnju u budućnosti u Hrvatskoj.

Za istraživanje masline je u cijelom projektu osigurano 4 milijuna kuna.

Dionicu projekta koji se odnosi na maslinu vodit će Tatjana Klepo iz Instituta za jadranske kulture sa suradnicima Slavkom Pericom, Franom Strikićem, Gabrielom Vuletin Selak i Josipom Tadićem.



- Nakon podizanja kolekcije s gotovo 200 različitih genotipova masline u višegodišnjim istraživanjima, pratit će se rast i razvoj svih primki, a najsuvremenijim tehnikama će se genetski analizirati te detaljno istražiti i opisati reproduktivna svojstva i oprašivanje, alternativna rodnost, sastav i kvaliteta ulja, otpornost na biološke i abiotske stresove i sva druga važna biološka i gospodarska svojstva maslina.

- Isto tako, projektom je planirano intenziviranje suradnje s uglednim svjetskim znanstvenicima iz Španjolske i Italije, kao i ostalih zemalja iz okruženja u cilju odgovora na pitanje: otkud potječu naše masline? Jesu li sve naše masline autohtone, kako ih volimo zvati? – objašnjava Tatjana Klepo.

Pored iznimno vrijednog doprinosa nacionalnoj i svjetskoj znanstvenoj zajednici, ovaj projekt imat će i značajan utjecaj na lokalnu zajednicu, u prvom redu maslinarski sektor kroz transfer znanja o upotrebi novih znanstvenih pristupa u proizvodnji i oplemenjivanju masline, ističe ona.

Time će se povećati konkurentnosti domaćih proizvođača maslina i maslinova ulja i smanjenje ovisnosti RH o uvozu reproduktivnog biljnog materijala.

Predviđeno je i da se u projekt uključe kaštelanske maslinarske udruge i pojedinci za koje će biti organizirane radionice i predavanja.

- Projekt ima ambiciju snažnije utjecati na mlađi dio populacije, djecu školskog i srednjoškolskog uzrasta, a na temeljima dobre dosadašnje suradnje sa Srednjom školom „Braća Radić“, i koristeći blizinu Osnovne škole „Prof. Filip Lukas“ koja se nalazi neposredno uz površine na kojima će se podignuti najveća i najznačajnija kolekcija masline u ovom dijelu svijeta - ističe dr. sc. Klepo.

- Centar izvrsnosti za maslinu udahnut će novi život poznatoj staroj Maslinarskoj stanici u Kaštel Starom, što će ovaj objekt i grad Kaštela učiniti jednim od najznačajnijih središta u svijetu maslinarske znanosti. Kaštela imaju stoljetnu, po staroj maslini se vidi i milenijsku maslinarsku tradiciju, i ovaj projekt je u Kaštelima na pravom mjestu - istaknuo je za Slobodnu Dalmaciju gradonačelnik Kaštela Denis Ivanović, obećavajući znanstvenicima svekoliku podršku i pomoć.

Banovina

Maslinarska stanica u Kaštel Starom u narodu je poznata kao Banovina jer je utemeljena kao Banovinska poljoprivredna stanica u Kaštel-Starome na površini zemljišta koju je Uprava općine Donja Kaštela u svrhu osnivanja Stanice stavila na raspolaganje Primorskoj banovini.

Banovina je u korist Stanice otkupila i susjedna zemljišta, te je tako formiran ovaj jedinstveni kompleks koji je već dugo Zavod za maslinarstvo i voćarstvo Instituta za jadranske kulture. Sada će tu djelovati Centar izvrsnosti maslinarstva.

19. travanj 2024 21:08