StoryEditorOCM

hrvatski apsurdiKako je inspekcija 'oderala' nemoćnog proizvođača maslinovog ulja: pročitajte još jednu priču o bespućima birokracije koja pokazuje zašto nam je poduzetništvo u 'banani'

23. travnja 2018. - 09:41

Maslinovo ulje poslali smo na kemijsku analizu i deklarirali smo ga kao ekstra djevičansko ulje u skladu s nalazom analize. Inspekcija je u jednoj trgovini uzela bocu tog ulja i poslala ga na analizu, ali ne kemijsku, nego senzorsku, a to je kušanje ulja. Na tom kušanju ocjena za ulje bila je da ima malu manu zbog koje nije ekstra djevičansko nego samo djevičansko.

Inspekcija je povukla ulje iz trgovine i kaznila me s 50.000 kuna. E sad, da je utvrđeno da sam miješao ulje sa suncokretovim ili da ulje nije zdravstveno ispravno, neka me kazne koliko god žele. Ali, ovakvu kaznu udarati, to je već previše.

Govori nam to jedan dalmatinski proizvođač hrane. Čovjek veli da nije ostvario nikakvu materijalnu korist jer je na deklaraciji pisalo ekstra djevičansko ulje, niti je naštetio potrošačima, te da je inspekcija mogla jednostavno naložiti da napravi nove deklaracije umjesto da odsijeca rigorozne kazne.

Provjerili smo cijene u jednoj internetskoj trgovini i saznali da pola litre ekstra djevičanskog maslinova ulja jednog renomirana proizvođača, košta do u lipu isto kao pola litre ulja djevičanskog maslinova ulja istog tog proizvođača. Po 59,99 kuna. Našeg je sugovornika ovo ekstra na deklaraciji temeljem kemijske analize koštalo ekstra kaznom od 50.000 kuna, nakon što su nepca kušača zaključila da baš i nije ekstra.

Nije to njegov jedini problem, navodi nam da je nedavno njegova roba povučena s polica trgovina, opet zbog deklaracije. Čovjek nam govori da je tražio upute od resornog ministarstva što da napiše na deklaraciji, ali odgovor nije dobio, pa je na njegovim deklaracijama pisalo tko proizvod stavlja na tržište, a trebalo je, prema nalazu inspekcije, stajati tko ga puni. Platio je desetke tisuća kuna kazne.

Veli, u ovakvim situacijama, kad u određenim ministarstvima šutnjom odgovaraju na upite, traži od Hrvatske gospodarske komore pomoć, i onda komora traži upute. Nekad uspije, nekad i ne uspije. Ni komora uvijek ne dobije odgovor.

Evo, ovo je samo mali djelić u oceanima priče zbog čega je sve poduzetništvo tamo gdje jest, dok su obrtnici i poduzetnici, osobito mali i srednji, ovce za šišanje.

Nedavno se tako govorilo o suludom slučaju da je poduzetnica kažnjena s 10.000 kuna jer je na računu umjesto velikog slova u oznaci poslovnog prostora P pisalo malo slovo p, a u samom rješenju o kazni zbog pogrešne upotrebe velikog i malog slova, Porezna je uprava pogriješila napisati svoj naziv pa je obje riječi napisala velikim slovom. Ta sličica lijepo pokazuje u kakvoj zemlji apsurda živimo.

 
Vesna Varšava, suosnivačica udruge Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske te dopredsjednica sekcije računovođa pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, kaže nam da bismo svi pred zakonom trebali biti jednaki, a to baš i nismo, osobito kada je riječ o malim poduzetnicima.

– Zaprimili smo desetak prekršajnih naloga vezanih za kazne zbog oznake poslovnih prostora i upotrebu malog i velikog slova, medijskim smo pritiskom uspjeli otvoriti komunikacijski kanal sa Središnjim uredom Porezne uprave. Spustili su uputu inspektoratu da ne kažnjavaju za banalne greške već da upozoravaju poduzetnike. No, uputa nije dovoljna jer se može na terenu različito tumačiti, pa je u pripremi izmjena zakona o inspektoratu gdje će biti propisano da se banalni prekršaji neće kažnjavati nego će se dati rok za otklanjanje banalnih greški – ističe Varšava.

Objašnjava da su u razvijenim zapadnim zemljama poreznici kao savjetodavna služba, pomažu malim poduzetnicima da stanu na noge, pa se u Velikoj Britaniji mali poduzetnik, čak, može obratiti Poreznoj upravi da treba pomoć te se onda angažira umirovljene poreznike da pomognu poduzetnicima oko njihovih obveza i propisa.

– Kod nas se napiše zakon, pa idu pravilnici, upute i mišljenje, te opet ne bude dovoljno jasno napisano ni nama kojima je to struka. Našim propisima trebaju prevoditelji, a to su postale savjetničke kuće. Može se sve napraviti brže, kraće, bolje i jednostavnije – uvjerena je Vesna Varšava.

Ekonomist Damir Novotny bio je uvjeren da će se stvari mijenjati nabolje za poduzetnike zbog pritiska iz Europe, jer Europska komisija kao problem naglašava lošu poduzetničku klimu u Hrvatskoj. Danas, veli, nikakva pomaka nema i da smo u nekim stvarima, poput udjela državnog sektora u radnim mjestima, gori od Kine.

– Nije se dogodilo ništa. Ova Vlada najavljuje da će ova godina biti reformska. Vidim da je otpor ogroman, a na razini Vlade ne postoji jasno opredjeljenje za unaprjeđivanje poslovne klime, pa samim tim i unaprjeđivanje odnosa između državne administracije i malog i srednjeg poduzetništva. Javne službe moraju biti servis privatnom sektoru. Tu nema promjene stava. Zato se ništa nije moglo promijeniti. Imamo situaciju da je državni sektor jači nego je bio, potpuno je blokiran činjenicom da nema investicija, blokiran je političkim kadroviranjem. Bez snažnog poduzetničkog sektora koji će biti podržan od javnog sektora neće biti razvoja – ističe Damir Novotny.

Za što su sve kažnjavali

Prije dvije godine pisali smo da su se poduzetnici žalili da se svako malo mijenja naljepnica da je trgovac dužan izdati račun, a kupac ga uzeti, pa onda se lovi poduzetnike sa starim naljepnicama i udara im kazne i do 30.000 kuna, o tome da u poslovnom prostoru nije dovoljno imati vatrogasni aparat na zidu već uz njega mora biti naljepnica na kojoj piše vatrogasni aparat, inače prijeti kazna i do 5000 kuna, o čovjeku koji je zbog toga što ima četiri ormara na pet radnika platio kaznu od 2000 kuna, o kazni za pogrešno deklariranje proizvoda od 5000 kuna jer je na deklaraciji pisalo da je "rok trajanja" do tog i tog datuma, a trebalo je pisati "upotrijebiti do" tog i tog datuma, o plaćenih 35.000 kuna kazne jer poduzetnik nije napravio plan godišnjih odmora radnika premda su ga radnici iskoristili, o plaćenih 3500 kazni zbog nepravilno istaknuta radnog vremena.

Pogrešno je tako napisati da je radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, a subotom od osam do 13 sati. Treba još dodati da je nedjeljom i praznikom zatvoreno!

20. travanj 2024 07:07