StoryEditorOCM

kako do vode?I maslinare na Šolti muči suša, ali nude rješenje: Ovo je naš prijedlog modela za dodjelu potpora

Piše Zlatko Burić, Udruga maslinara Šolte
Zlatna šoltanka
27. rujna 2022. - 09:37

Maslinovo ulje je zlato Mediterana, zaslužno je za naše zdravlje. Maslinovo ulje je hrana, a zemlja koja ne proizvodi dovoljno hrane, ili zapušta proizvodnju hrane i oslanja se na uvoz, ne može opstati!

Proizvodimo najbolja ulja na svijetu! Ove je godine na najprestižnijem svjetskom natjecanju maslinovih ulja NYIOOC u New Yorku, po broju nagrađenih maslinovih ulja, Hrvatska izbila na treće mjesto, odmah iza Španjolske i Italije.

Koliko hrvatski maslinari znaju svoj posao i koliko su kvalitetna naša ulja, još bolje pokazuje postotak uspješnosti: od poslanih uzoraka, 86% ih je nagrađeno zlatnom ili srebrnom medaljom, pa smo po tom kriteriju najbolji na svijetu.

Naša ulja su nadaleko cijenjena i postižu izvrsne cijene na EU i svjetskim tržištima, a proizvodnja ni približno ne može zadovoljiti potražnju.

Nažalost, po količinama smo patuljci, a to ne bismo morali biti: Hrvatska proizvodi manje od 5000 t maslinova ulja godišnje, pod maslinama imamo svega 30.000 hektara, od čega se navodnjava manje od 1%, dok se u Španjolskoj, Italiji i Grčkoj navodnjava 30 – 50% maslinika. Kako je to moguće, postoji li netko tko je u stanju i voljan to promijeniti?

Sve imamo, al‘ vremena nemamo

Pozovimo premijera i hrvatsku Vladu da učine sve što je u njihovoj moći (a sve je u njihovoj moći!) da iskoristimo ogroman ekonomski i ljudski potencijal koji leži u zapuštenim maslinicima i u žednim maslinicima širom dalmatinske obale i otoka, a koje mukotrpno održavaju na životu mala obiteljska gospodarstva.

Nitko više ne smije i nema pravo ignorirati ili zanemariti činjenice:

– da imamo još minimalno deset puta više površina od trenutno zasađenih, koje se lako mogu pretvoriti u plodne maslinike,

– da imamo tržište za naš vrhunski proizvod,

– da imamo generacijama skupljana iskustva i ljudski potencijal – mlade ljude koji će inače napustiti svoja ognjišta i otići u druge zemlje,

– da imamo vrhunske znanstvenike i institute koji nam stoje na raspolaganju,

– da imamo vodne resurse neophodne za modernu poljoprivrednu proizvodnju, jedna smo od vodom najbogatijih zemalja Europe,

– da imamo sve, samo vremena za duge rasprave, svladavanje nepregledne administracije i izradu beskonačnih studija NEMAMO!

Zato tražimo:

– da odlučno zatražite od EU komisije da znatno pojednostave procedure i decimiraju dokumentaciju potrebnu za dobivanje potpora za sustave navodnjavanja,

– da tražite od naših županija da zaposle stručnjake koji će na terenu utvrditi potrebe, motivirati stanovništvo i osmisliti najefikasnije sustave navodnjavanja,

– da osmislite razuman, pravedan i transparentan sustav dodjele potpora,

– da nastavite s potporama za nabavu moderne mehanizacije i opreme,

– da nastavite s dodjelom potpora za kupnju i uređenje novih maslinika.

A prije svega – DA NATOPITE NAŠE MASLINIKE VODOM IZ NAŠIH RIJEKA I MORA!

S dobro osmišljenim sustavima navodnjavanja možemo u najkraćem roku podignuti proizvodnju maslinova ulja za dva do tri puta, a time i osigurati isplativost našeg rada, te osigurati ostanak i opstanak na našoj zemlji.

Naš prijedlog modela za dodjelu potpora:

Osnova bi trebala biti broj zasađenih, očišćenih i održavanih stabala kod višegodišnjih nasada, a po stablu bi se trebalo računati oko 1000 litara vode.

Sufinanciranje bi se moglo odnositi na sve objekte navodnjavanja koji se ne financiraju preko mjere 4.3.1., a predfinanciranje za objekte koji se mogu naknadno financirati kroz mjeru 4.3.1.

– vodovodna cijev od primarne mreže, javne akumulacije ili bušotine do vodospreme

– bušotina do podzemne akumulacije ili do razine mora

– uređaj za desalinizaciju sa solarnom elektranom

– vodosprema/akumulacija na gospodarstvu

– naplov

– okitenske cijevi do stabla s kapaljkama, raspršivačima i sl.

Za svaki od objekata trebalo bi odrediti minimalni broj stabala koja će se navodnjavati i visina sufinanciranja.

Ovi sustavi su trebali već davno biti realizirani. Zato krenimo – s četvrtom, ne s prvom brzinom!

25. travanj 2024 17:29