Kad vas Đorđan Gurdulić predsjednik Udruge Maslinara sv. Špirijun pozove na manifestaciju “Dani maslinova ulja otoka Hvara 2025.” te najavi predavanja priznatih stručnjaka, tamo se i pojavite…
No ako vam je to prvi put da u deset godina, koliko se održava, idete na spomenutu manifestaciju i stignete tamo par minuta nakon početka, ostanete šokirani količinom ljudi. Jedva smo se provukli do pianina u kutu svečane dvorane Općinskog doma u Jelsi, pronašli smo stolicu i otvorili laptop. Nakon što smo se oporavili od početnog šoka, jer tko bi rekao da toliko “tvrdoglavih” bodula želi slušati nečije savjete, pažnju nam je oteo energični gospodin koji je mahao granom masline. Po tituli doc. dr. sc., po duši ljubitelj prirode - netko tko ne voli prirodu ne priča o maslini s toliko force, po zanimanju diplomirani inženjer agronomije.
“Rezidbom treba smiriti maslinu, ne je izazvati da raste.” - doc. dr. sc Šime Marcelić
Kasnije smo saznali da se gospodin zove Šime Marcelić. U međuvremenu smo naučili o važnosti smanjenja broja rodnih grana. Dr. Marcelić je naglasio i da moraju biti pod kutem od maksimalno 45 stupnjeva. Ako ih se ostavi pod većim kutem, a često se u maslinicima mogu pronaći masline čije rodne grane u odnosu na “okomicu” zatvaraju i kut veći od 90 stupnjeva, time se doslovno potiče rast vodopija. Svatko tko je ikada čistio maslinu punu vodopija zna koliko to može biti naporno, no još veći je problem što vodopije crpe energiju čitave biljke čime direktno utječu na rodnost.
Uz smanjenje broja rodnih grana i njihovo pravilno usmjeravanje, doktor Marcelić je objasnio, na vlastitim maslinama pokazao i u dvorani demonstrirao tehniku rezidbe “izolacija vrha”. Kada vam je netko objasni radi se o vrlo logičnoj tehnici kojom se kontrolira rodna površinu i održava uzgojni oblik rodne grane. Dovoljno je zamisliti vrh masline kao njenu glavu i postaje vam jasno zašto se biljka toliko “buni” nakon što joj se oduzme vrh.
Ljudi su ranije namjerno rezali vrhove maslina kako bi potaknuli rast u stranu. Nedostatak tog pristupa je u tome što se tako maslinu izaziva da stvori novi vrh umjesto da je se smiri. Drugim riječima, maslinari si tako zadaju više posla i smanjuju prinos jer biljka troši energiju u nadi da će jedan od izdanaka postati novi vrh koji će upijati najviše svjetla i tako “hraniti” biljku. “Rezidbom treba smiriti maslinu, ne je izazvati da raste.” - je rečenica koju nam se usjekla u pamćenje i navela nas da drugačije promatramo masline po otoku.
Nakon svog predavanja Šime Marcelić je zaradio gromoglasan pljesak, a riječ je preuzela Tihana Pipinić, viša savjetnica uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede.
Prodaja ulja mora se navesti kao dopunska djelatnost OPG-a
Diplomirana inženjerka agronomije, Tihana Pipinić održala je dva predavanja. Nakon prvog uslijedila je grobna tišina…
Prvo predavanje bilo je o postrožavanju uvjeta za prodaju maslinova ulja koje se odnosi na sve proizvođače. Novo je pravilo da prodaja ulja mora biti navedena kao dopunska djelatnost OPG-a (uz proizvodnju ulja).
Osim dodavanja djelatnosti OPG-u, važno je pratiti i primitke jer poljoprivrednici ne smiju imati preko 10,000 eura primitka u što ulaze i potpore. Dakle ako dobijete 6,000 eura potpora i još 4,001 euro od prodaje ulja, ulazite u registar poreznih obveznika. Na 60,000 eura ulazi se u sustav PDV-a.
Uvedena su i nova pravila vezana za članove OPG-a. Do sada je bilo popularno prijaviti sve članove obitelji na OPG kako bi mogli pomagati, no to više nije potrebno, dapače, može uzrokovati poprilične troškove. Sada se članovi OPG-a broje kao zaposlenici što znači da se za njih mora plaćati doprinose što iznosi otprilike 260 eura. Osim toga, mjesečni trošak koji je nemoguće izbjeći čak i umirovljenicima i onima zaposlenima van OPG-a, je naknada za prodaju ulja. Radi se o iznosu od nešto ispod 27 eura, za one koji spadaju u najniži razred gledajući primitke.
Inženjerka Pipinić objasnila je i kako treba izgledati pakiranje maslinovog ulja. Ne smije imati preko pet litara i čep se ne smije moći vratiti u prvobitno stanje nakon otvaranja. Ambalaže moraju biti na hrvatskom jeziku, ali smiju biti i dvojezične. Važno je navesti i rok trajanja ulja što je između 18 i 24 mjeseca.
Dodatna mjera je i slanje obrasca o stanju količine ulja koji maslinari moraju dostaviti Agenciji za plaćanje u poljoprivredi do 10. listopada.
Zatečeni informacijama posjetitelji su jedva dočekali predavanje o paunovom oko, nečemu s čime je većina njih ipak bolje upoznata od birokracije. To predavanje također je održala Tihana Pipinić, a za njega je dobila velik pljesak.
Podjela zahvalnica i priznanja
Nakon predavanja prešlo se na podjelu zahvalnica i priznanja. Prvo je himnu otpjevao Darijo Belić koji je svojim glasom još dva puta počastio sve prisutne.
Potom je Đordan Gurdulić, predsjednik udruge, otvorio je manifestaciju opuštenim i simpatičnim govorom u kojem je spomenuo da su u 10 godina dobili 666 uzorka ulja. Zanimljivo je i da su “Dani maslinovog ulja otoka Hvara” jedina natjecateljska manifestacija za maslinare na svim jadranskim otocima, ne samo u Hrvatskoj.
Gospodin Gurdulić naveo je i sve dosadašnje šampione, a mi vam ih također prenosimo kronološkim redom. Helena Piacun Nigojević, Andro Grgičević, Eva Marija Čurin, Ivo Radojković, Petar Radovanović, Martin Sackmann, Olivera Beyer, Antun Bojanić i Ivana Gurdulić.
Gospodin Gurdulić, idejni začetnik manifestacije, zahvalio se Općini Jelsa te načelniku Nikši Peronji, direktoricama TZ Jelsa, Mariji Marijan i TZ Stari Grad, Žaneti Roić, predsjedniku udruge maslinara iz Crne Gore Ćazimu Alkoviću te medijima.
Ćazim Alković obratio se publici, zahvalio se na gostoprimstvu i iskazao čast što je tu. Lijepo je što su maslinari s Hvara već bili u Baru, u posjet gospodinu Alkoviću i prijateljima. Sada su oni sigli tu što je dokaz da se gradi lijepo prijateljstvo iz kojeg uvijek svi nešto mogu naučiti. Nakon tih par rečenica mikrofon je opet preuzeo šjor Gurdilić.
Govor je na trenutke djelovao kao misa, možda i zbog tona, što je dobro raspoloženi barba Đordan i sam spomenuo. Publika koja se većinom međusobno poznaje odlično je reagirala i napetost prije proglašenja pobjednika ne da se nije mogla rezati nožem, ne biste je pronašli ni teleskopom.
Priznanja za najvjernije
Nakon uvoda krenulo se s dodjelama priznanja maslinarima koji su svih 10 godina poslali uzorak na manifestaciju. Najvjerniji su: Antun Bažić Bolić, Ante Tudor “Moli Onte”, Tonko Ivičević Bakulić (umjesto njega je došla njegova žena jer je on vodio program), Branko Bunčuga, Andro Grgičević, Dinko Rubinić, Ivo Radojković, Dinko Tudor Kiro i Đordan Gurdulić Murvica.
Zahvalnice za poseban doprinos
Za zdravstveni doprinos manifestaciji nagrađena je Mirela Žanetić, dok su za umjetnički doprinos priznanja primili Darijo Belić te KUD Jelsa i njegova predsjednica Perica Mileta. Zahvalnica za doprinos razvoju maslinarstva na Hvaru dodijeljena je magistru znanosti Stanislavu Štambuku, a za volonterski doprinos nagrađena je Angeliki Gurdulić. Posebne zahvalnice za održavanje manifestacije uručene su Općini Jelsa i načelniku Nikši Peronji, Turističkoj zajednici Jelsa te Hvarskom vodovodu.
“Ove godine bilo je teško…”
Na ovogodišnje natjecanje poslano je 98 uzorka. Očekivano 95 s Hvara, jedan s Brača i dva iz Crne Gore. Najviše uzoraka stiglo je iz Vrisnika. Šifrirano testiranje je izvršeno na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša pod vodstvom dr.sc. Mirele Žanetić.
“Uzorci dođu kodirani, prvo su podvrgnuti kemijskoj analizi, a zatim senzorskom ocjenjivanju. Konačna ocjena rezultat je jednog i drugog. Ove godine bilo je teško jer je bilo puno izvrsnih ulja. Edukacija maslinara i povećanje kvalitete ulja donose rezultate - 2016. godine bilo je 35 ekstra djevičanskih ulja, a ove godine imamo 88. Veseli i smanjen broj lošijih ulja, što znači da se na Hvaru zna napraviti kvalitetno ulje i iz masline izvući ono najbolje. 2017. godine bilo ih je 29, a 2018. već 51 ekstra djevičansko ulje. Bilo koja medalja koju osvoji ekstra djevičansko ulje potvrda je njegove kvalitete – čak i brončano ekstra djevičansko ulje i dalje je odlično.” - objasnila je doktorica Žanetić.
Nikad bolji rezultati, Hvarani rade odlična ulja
Od 98 uzoraka čak je 88 (89,80%) dobilo medalju za ekstra djevičansko maslinovo ulje, 9 (9,18%) uzoraka dobilo je priznanja za djevičanska ulja i jedan uzorak (1.2%) koji je ušao u kategoriju lampante (nije za upotrebu) dobio je priznanje za sudjelovanje.
Od ekstra djevičanskih maslinovih ulja čak su 73 zavrijedila zlatnu medalju, bilo je 14 srebrnih i jedna brončana medalja.
Ostalo je još samo proglasiti najbolje od najboljih. Prvo je za najbolju uljaru proglašena uljara Božić. Potom je svoje treće mjesto pokupio Boris Blaženić, drugi je bio Ante Tudor, a apsolutni šampion je Frančesko Duboković čije je ulje osvojilo 99,38 bodova i tako odnijelo pobjedu u apsolutnoj kategoriji i kategorji ekoloških ulja.
Frančesko Duboković apsolutni pobjednik
Frančesko Duboković rekao je da mu je osvajanje nagrade velika čast te da je godina bila idealna za proizvođače ekoloških ulja zbog visokih temperatura koje su neutralizirale mušicu. Na pitanje kako će ova pobjeda utjecati na cijenu njegova ulja, Duboković je kratko rekao: “Nikako.” Otkrio nam je i da radi na novoj etiketi “Zmaj”.
Načuli smo i da mu masline nisu prva ljubav pa smo ga pitali da nam ukratko opiše svoj dosadašnji poljoprivredni put i daljnje planove...
“Evo malo više o tome. Završio sam Agronomski fakultet u Zagrebu, ali moram priznati da me poljoprivreda tada nije puno zanimala. Međutim, kako se moja obitelj od davnina bavi poljoprivredom, uglavnom vinogradarstvom i vinarstvom, tako sam i ja bio u tome. Na masline i maslinovo ulje gledalo se samo kao dodatak za vlastite potrebe, pa sam i ja u početku razmišljao na isti način. Upisivale su se parcele za poticaje, ali mi nije ni padalo na pamet da upisujem masline.
Kad sam ih jednom prilikom upisivao u Agenciji, pitali su me nakon vinograda imam li još koje kulture - i tako je sve počelo. Ulje se puno lakše prodaje jer je u trendu. Onda su došle mjere EU za nove površine maslinika, a način berbe mehaniziranim tresačima omogućio je brže i lakše branje. U jednu od tih mjera uključio sam i izgradnju podruma za proizvodnju, degustaciju, prodaju, ali i edukaciju o ulju i vinu. To je cjeloživotni projekt, a završnica bi trebala biti objekt u kojem bih na katu trebao živjeti ja, a na drugom katu i moja djeca.
Objekt je smješten iznad Jelse, nad kojom dominira. Pozicija vinograda Medvid Bad čuvena je kao jedna od najboljih za uzgoj plavca malog te je određena za vrhunsku kvalitetu. Ovo priznanje za ulje savršeno se uklapa u tu priču.” - rekao je Frančesko Duboković.
“Ako idu one, idem i ja…”
Nakon odličnih rezultata i podjele medalja, Đordan Gurdulić najavio je da neki članovi i zaštitni znakovi manifestacije napuštaju udrugu. Njegova supruga Angelika Gurdulić, iako nije član udruge, godinama je volonterski sudjelovala u njezinu radu. Eva Marija Čurin tajnica udruge također se povlači sa svoje funkcije. A onda je Đordan Gurdulić otkrio da i on odstupa s funkcije predsjednika. U udruzi je već 20 godina, četiri kao tajnik, 16 kao predsjednik. Članove udruge pozvao je da prisustvuju izbornoj skupštini prije ljeta kako bi novo vodstvo udruge imalo dovoljno vremena za prilagodbu.
Đordanovo odstupanje s funkcije možda je nekima došlo kao šok, no ničim nije narušilo dobru energiju čitave manifestacije. Nakon proglašenja pobjednika, slavlje se preselilo u Svirče na svečanu večeru na kojoj su maslinari nastavili proširivati znanje i produbljivati prijateljstva.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....