StoryEditorOCM

MITSKA VEZAGrcima je maslina došla s istočne obale Jadrana? Iza daha bure živjeli su Hiperborejci

Piše Agrometeorolog Marko Vučetić, dipl. ing.
15. siječnja 2022. - 08:02

Veza masline i bure mitskog je podrijetla! Naime, prema grčkome mitu, Heraklo je donio divlju maslinu od Hiperborejaca. On je divlju maslinu donio u Olimpiju, gdje je postavio svojeg mlađeg brata Peonija da organizira natjecanja, pa su tako nastale Olimpijske igre.

Također, prema mitu Heraklo je okrunio Peonija, pobjednika, maslinovom grančicom. Iako u mitu ima nedoumica (maslinova se grančica nije koristila za pobjednički vijenac sve do 7. Olimpijade, do tada je to bila jabukova grančica), ipak je veza divlje masline i Hiperborejaca intrigantna.

Naime, Hiperborejci su po legendi narod koji je živio “iza daha bure”, što je sadržano u njihovu imenu. Grci su ih smještali negdje na sjever.

Moramo voditi računa o tome da je u to doba geografska predodžba svijeta itekako bila iskrivljena u odnosu na ovu koju imamo danas.

Osim Herakla i Peonija, u mitu se navode i ostala braća Epimed, Jazije i Akesid, svi jednim imenom nazvani Kureti. Oni su štitili Zeusovu kolijevku na Kreti, štiteći budućeg vrhovnika od njegova oca Krona. Dakako, Zeus je kasnije svrgnuo Krona s prijestolja, oslobodio svoju braću i podijelio vlast s njima.

Hiperborejci, Kureti i Kron i po nekim nas drugim mitovima dovode do Jadrana. Kron je stradao na ulazu u današnje Jadransko more (kasnije nazvan Kronov zaljev – Kronovo more).

Na istočnoj jadranskoj obali visoke su planine preko kojih puše bura, a negdje iza njih (iza daha bure) obitavali su Hiperborejci. Prema današnjoj klimi, kod Hiperborejaca nije mogla uspijevati divlja maslina, ali na putu do njih, ili od njih, moglo se naići na tu biljku.

Znači li to da je Heraklo donio divlju maslinu s istočnih obala Jadranskoga mora? Svakako zanimljiva veza s mogućom postojbinom divlje masline, ali ipak bi povjesničarima trebalo prepustiti da to potvrde ili opovrgnu.

20. travanj 2024 15:12